News

Oficial! Guvernul dă bani pentru finanțarea rețelei de stații electrice! Vor exista puncte pe autostrăzi, drumuri naționale și europene

12.06.2019 | 17:02
Oficial Guvernul da bani pentru finantarea retelei de statii electrice Vor exista puncte pe autostrazi drumuri nationale si europene

Ministerul Mediului a propus un Memorandum care vine în ajutorul românilor ce au autovehicule care folosesc energia electrică. În cursul zilei de miercuri, 12 iunie 2019, Guvernul a aprobat acest Memorandum și astfel, bugetul aferent anului 2019 pentru sprijinirea infrastructurii de alimentare a autovehiculelor electrice este de 92 de milioane de lei.

Guvernul finanțează rețeaua electrică de stații de alimentare

Guvernul a aprobat schema de ajutor de stat în ceea ce privește dezvoltarea infrastructurii de alimentare a autovehiculelor care folosesc energie electrică. Prin urmare, 600 de beneficiari sunt luați în calcul în privința dezvoltării stațiilor de alimentare pe autostrăzi, drumuri naționale, dar și europene. Conform comunicatului de presă, transmis de Ministerul Mediului aceste stații vor fi la o distanță de circa 100 de km una față de cealaltă. Fiecare instalaţie va beneficia de două puncte de încărcare, fiecare având o putere de peste 50 kw/punct.

”Iată că România face încă un pas important către eco-mobilitate. Această schemă de ajutor de stat vine în completarea măsurilor pe care deja le-am luat în acest scop: cel mai consistent stimulent financiar din Europa pentru maşini electrice – 10.000 euro şi programul de finanţare pentru staţii de încărcare în reşedinţele de judeţ. Prin această nouă linie de finanţare, transportul electric pe distanţe lungi va deveni o realitate şi în România. După aprobarea acestui memorandum, estimăm că în toamnă vom lansa sesiunea de finanţare pentru acest nou program”, a declarat Graţiela Gavrilescu, viceprim-ministru şi ministrul Mediului.

Guvernul a alocat pentru această schemă de dezvoltare a infrastructurii de alimentare a mașinilor care folosesc energia electrică un buget de 250 de milioane de lei, suma fiind împărțită în decursul celor 6 ani de valabilitate. În aceste condiții, în anul 2019 a fost alocat un buget de 92 de milioane de lei.

Schema se adresează unui număr de 600 de beneficiari
Guvernul a aprobat Memorandul privind finanţarea reţelei de staţii de alimentare pentru autovehicule electrice pe autostrăzi
Sursa foto: g4media.ro

Cine sunt beneficiarii acestui proiect de dezvoltare a infrastructurii

Schema aprobată de Guvern are în vedere 600 de potențiali beneficiari, iar numărul mediu anual este de 86 de beneficiari. În plus, cei care vor câștiga în mod direct din acest proiect sunt operatorii economici care lucrează în toate sectoarele de activitate.

Această schemă de ajutor de la stat este valabilă până la sfârșitul anului 2025, iar până atunci vor fi aleși beneficiarii și se vor semna contractele de finanțare nerambursabile. După semnarea contractelor, beneficiarii vor primi plățile până la sfârșitul anului 2027, adică 31 decembrie 2017. Totodată, această schemă urmează să fie administrată de Administraţia Fondului pentru Mediu.

 

 

Tags: