News

OFICIAL. Măsuri ORDONANŢĂ MILITARĂ. Ce nu ai voie să faci începând de miercuri, 25 martie. Video

24.03.2020 | 22:04
OFICIAL Masuri ORDONANTA MILITARA Ce nu ai voie sa faci incepand de miercuri 25 martie Video
ADVERTISEMENT

Mrcel Vela, ministrul de Interne, a declarat, marți seara, că a semnat ordinul de aplicare pentru noua ordonanță militară, ce va intra în vigoare de miercuri, 25 martie.

Noua ordonanță militară, prezentată de autorități

Ministrul de Interne a prezentat românilor ce măsuri vor fi aplicate odată cu publicarea în Monitorul Oficial a noii ordonanțe militare, afirmând că aceste măsuri trebuie luate de toți românii.

ADVERTISEMENT

“Vreau să vă asigur pe cei din carantină sau izolare că vă vorbim și în calitate de părinți, bunici sau fii. Am ales să fim la datorie, să stăm mai departe de cei dragi.

Comportamentul nostru va face diferența zilelor ce vor urma. Sănătatea celor dragi nouă depinde de sănătatea noastră, dar și de restricțiile imșuse ce vor intra în vigoare de mâine”, a spus ministrul de Interne, cu privire la noua ordonanță militară.

ADVERTISEMENT

Vel spune că a fost nevoie de noi măsuri impuse de autorități întrucât anumiți oameni nu au ținut cont de recomandările de până acum.

“Numărul mare de persoane sancționate ne arată că sunt, încă, foarte mulți români, care nu conștientizează pericolul. Așadar, MAI a emis ordonanța militară numărul 3, privind măsuri de prevenire a COVID”, a spus ministrul de Interne.

ADVERTISEMENT

Astfel, Vela a detaliat ce măsuri va conține noua ordonanță militară, ce va intra în vigoare imediat ce va fi publicată în Monitorul Oficial.

Ce măsuri intră în vigoare de pe 25 martie

“Se interzice circulația tuturor persoanelor în afara domiciliului, cu următoarele excepții: deplasarea în scop profesional, deplasarea în scopul de achiziționare de bunuri, deci doar pentru cumpărături, pentru asistență medicală, pentru îngrijirea copilului sau vârstnicilor, deplasările scurte în preajma locuințelor, în scopul donării de sânge sau în scop umanitar, pentru activitățile agricole sau pentru comercializarea produselor agro-alimentare”, a mai declarat Vela, în cadrul unei conferințe de presă de la Ministerul de Interne.

ADVERTISEMENT

Ministrul de Interne afirmă că vârstnicii vor avea parte de restricții speciale, întrucât aceștia sunt cei mai afectați de noul coronavirus.

“Circulația persoanelor peste 65 de ani este permisă doar între 11-13, pentru deplasarea asigurării de bunuri, pentru asistență medicală ce nu poate fi amânată, asitența altor persoane vârstnice, deplasările scurte în preajma locuințelor, cu declarație pe propria răspundere completată în prealabil”, mai precizează ministrul de Interne.

În plus, se aplică măsura izolării sau carantinării pentru toate persoanele ce întră în țară, mai prevede ordonanța anunțată de Vela.

Vela a mai spus că toate instituțiile vor trebui să delimiteze distanțele la care oamenii pot sta, măsuri aplicate și la magazine sau piețe. În plus, anumite zboruri vor fi anulate.

“Se suspendă toate zborurile efectuate de operatori aeriene pe rutele spre și dinspre Germania și Franța pentru 14 zile, Măsura de aplică de pe 25 martie, ora 23:00. Se interzice accesul piloților navelor veniți din zonele roșii sau galbene în Portul Constanța și porturile din Dunăra maritimă”, a mai spus ministrul de Interne.

Ordonața are scopul de a limita răspândirea COVID_19

Documentele care expiră pe perioada de urgență pot fi schimbate într-un termen de 90 de zile de la încetarea stării de urgență, a mai precizat Vela.

Raed Arafat a adresat un apel românilor să meargă în această perioadă să doneze sânge, pentru a ajuta în continuare pacienții din România ce au nevoie de transfuzii.

“Chiar dacă suntem în această situație, restul bolilor continuă să existe și au nevoie de sânge și de salvatorii de vieți, adică doantorii de sânge. Această activitate este extrem de necesară. Rugăm donatorii să își continue activitatea, altfel s-ar putea să înregistrăm decese printre pacienții care au nevoie de sânge”, a spus Raed Arafat.

“100.000 de măști și 15.000 de combinezoate au fost distriuite azi, urmează și alte livrări săptămâna aceasta”, a precizat Arafat.

La final, Vela a adresat un ultim mesaj important pentru toți românii.

“Trebuie să înțelegem toți cât de important este să respectăm noile reguli. Mai bine nu-i vedeți pe cei dragi decât să-i pierdeți pentru totdeauna. Dacă toți gîndim și acționăm corect, acum evităm un posibil dezastru viitor”, a încheiat Vela declarația de presă de la sediul MAI.

Ministrul de Interne a mai spus că noua ordonanță militară va conține și un articol despre suspendarea temporară a activității comerciale. Astfel, această măsură nu se aplică vânzării produselor electronice și electrocasnice de operatorii care asigură livrarea la domiciliu și nici în cazul celor cu servicii de optică medicală.

Circulația persoanelor peste 65 de ani este permisă și îna fara intervalului dacă acest lucru se face în interes profesional sau pentru realizarea activităților agricole.

Premierul Ludovic Orban a declarat, marți seară, că vor fi impuse măsuri de limitare la domiciliu în cazul celor peste 65 de ani, grupă de vârstă puternic afectată de coronavirus.

“Cei mai expuși îmbolnăvirii sunt persoanele în vârstă, peste 65 de ani. Pentru a-i proteja, se va institui această interdicție de a ieși de la domiciliu, dar va exista un interval orar în care cei peste 65 de ani se vor putea deplasa.

Ne impunem servirea aproape exclusivă pentru ei, astfel încât să nu se interacționeze cu alți cetățeni”, a mai spus premierul.

Preşedintele Klaus Iohannis a anunţat, marți, noi restricţii de circulaţie și a declarat că recomandările date până în prezent de autorități devin măsuri obligatorii pentru populație.

Cu alte cuvinte, România intră de miercuri, 25 martie, în carantină totală obligatorie, iar toți cei aflați pe teritoriul țării vor trebui să respecte noile măsuri pentru a nu fi sancționați.

Câte dosare penale au fost întocmite

MAI a anunțat că au fost întocmite 154 de dosare penale, sub aspectul săvârșirii infracțiunii de zădărnicirea combaterii bolilor, faptă prevăzută şi pedepsită de art. 352 alin. 1 Cod Penal. Totodată, Poliția și Jandarmeria au aplicat 903 sancțiuni contravenționale pentru nerespectarea măsurilor de izolare/carantină.

De asemenea, cu ocazia formalităților de intrare în țară, Poliția de Frontieră a întocmit 4 dosare penale, în care sunt cercetate 18 persoane, sub aspectul săvârșirii infracțiunii de fals în declarații, faptă prevăzută și pedepsită de art. 326 Cod Penal.

De la intrarea în vigoare a Ordonanței Militare nr. 2 și până marți, au fost plasate în carantină instituționalizată 226 de persoane care nu au respectat perioada de autoizolare.

De asemenea, 4 persoane aflate în carantină au părăsit locația în care au fost plasate, pentru acestea fiind dispusă măsura carantinării pentru o nouă perioadă de 14 zile.

Citește ordonanța militară Numărul 3 AICI

ADVERTISEMENT
Tags: