News

OFICIAL! Românii care au renunţat la pilonul 2 de pensii private! Ce se întâmplă, de acum

21.05.2019 | 09:55
Românii nu renunță la Pilonul 2 de pensie. Sursă foto - captură facebook

A devenit oficial faptul că românii nu renunță la pilonul 2 de pensii private! Cu toate acestea, există și câteva zeci de persoane dintr-un total de 7,2 milioane de oameni, care au făcut deja acest lucru. Aceștia au depus cereri de încetare a plăților și au solicitat transferul lor către Pilonul 1. De remarcat că după adoptarea Ordonanței de Urgență 114, 3,75 la sută din CAS pot fi transferate la stat începând cu data de 12 martie.

Românii care au renunţat la pilonul 2 de pensii private!

De altfel, la un calcul simplu se poate observa cum aproximativ doi dintre cei şapte administratori de pensii private obligatorii din România au declarat că au avut doar patru, respectiv 26 de cereri de renunţare la pilonul 2  de pensii private. Conform acestora, restul au însemnat mai degrabă solicitări nesemnificative. Trebuie ştiut că de la 1 iulie 2019, administratorii vor raporta, în mod oficial, către Autoritatea de Supraveghere Financiară numărul românilor care renunţă la pilonul II de pensii.

„Doar 3,75% din contribuţia lor actuală se duce către sistemul de pensii pilon II, pensii private, într-un cont personal al fiecăruia pe care, foarte important, îl poţi vedea, îl poţi verifica în fiecare lună, poţi vedea câţi bani s-au acumulat acolo şi ştiu că la sfârşitul perioadei de contribuţie tot ei sunt cei care vor primi bani din acel cont”, a declarat Dragoş Cabat, analist financiar pentru Digi 24.

Românii care au renunţat la pilonul 2 de pensii private! Pensie
Economiștii avertizează asupra pensiilor. Sursă foto – captură facebook

Semnal de alarmă al economiștilor

Economiștii trag însă un semnal de alarmă cât se poate de serios. Aceștia avertizează că, în viitor, România ar putea avea o problemă gravă legată de pensii. Astfel, dacă în acest moment există aproape 3 angajaţi la un pensionar, iar până în anul 2050 vom avea, conform prognozelor, un raport de unu la unu, lucrul acesta ar putea duce la dezechilibru evident. „S-ar putea da totul peste cap”, cred economiștii

„S-a adus această completare la sistemul de pensii ca să nu trebuiască să încărcăm acea persoană care va munci în anul 2050 cu întreaga pensie a unei persoane va fi beneficiar al pensiei în acea perioadă, ci persoana care a ajuns la pensie în anul 2050 să acumuleze de-a lungul timpului o anumită sumă care să întregească suma necesară traiului la pensie”, a zis și Horia Braun, economist-şef al unei bănci