News

Oficial: salariile pentru militari, polițiști și angajați din Sănătate vor fi majorate de Guvern. De când se aplică măsura

Este oficial: Guvernul a adoptat o OUG prin care salariile pentru militari, polițiști și angajați din Sănătate vor fi majorate.
08.06.2023 | 14:13
Oficial salariile pentru militari politisti si angajati din Sanatate vor fi majorate de Guvern De cand se aplica masura
OUG adoptat de Guvern: salariile pentru militari, polițiști și angajați din Sănătate vor fi majorate. Sursa foto: hepta.ro / colaj Fanatik
ADVERTISEMENT

Este oficial: salariile pentru militari, polițiști și angajați din Sănătate vor fi majorate. Joi, 8 iunie, Guvernul a aprobat o Ordonanță de urgență care completează articolul I din OUG nr. 168/2022.

OUG adoptat de Guvern: salariile pentru militari, polițiști și angajați din Sănătate vor fi majorate

Conform actului normativ, Executivul se angajează să ducă nivelul maxim de salarizare prevăzut în grilă pentru unii angajați din sistemul sanitar. Vizați sunt și angajații din zona de apărare, ordine publică și securitate națională.

ADVERTISEMENT

Începând cu data de 1 iunie 2023, salariile personalului prevăzut în Anexa nr. II – Familia ocupațională de funcții bugetare “SĂNĂTATE ŞI ASISTENŢĂ SOCIALĂ” din Legea-cadru nr. 153/2017, se stabilesc la nivelul celor prevăzute de această lege pentru anul 2022”, se arată în comunicat.

Măsura Executivului vizează o parte din personalul medico-sanitar și auxiliar sanitar. E vorba de statisticienii medicali, registratorii medicali, infirmierele, brancardierii și îngrijitoarele.

ADVERTISEMENT

Aceste categorii de muncitori ”nu au atins nivelul maxim de salarizare prevăzut în grilă, spre deosebire de restul personalului cu studii superioare salarizat pe aceeași anexă, fiind astfel eliminate dezechilibrele de natură salarială din acest sector”.

Aceeași Ordonanța de urgență vorbește și de majorarea salariilor de bază pentru angajații din asistență socială. Guvernanții spun că, în această privință, s-a ținut seama de problema majoră cu care se confruntă acest domeniu, respectiv lipsa personalului de specialitate, precum și de ”provocările de care s-a lovit acest sistem (pandemia COVID, criza din Ucraina, creșterea numărului persoanelor vârstnice în România sau criza forței de muncă în domeniul asistenței sociale și migrarea acesteia)”.

ADVERTISEMENT

Cresc salariile și pentru angajații din sectorul ”Apărare, Ordine Publică şi Securitate Naţională”

De la 1 iunie se majorează și soldele și salariile de funcţie ale personalului din zona de ”Apărare, Ordine Publică şi Securitate Naţională”. Mai exact, nivelul salariului de funcție/soldei de funcție pentru polițiști și militari va fi majorat până la concurența nivelului prevăzut de lege pentru anul 2022.

”Și în acest caz se urmărește eliminarea inechităților salariale, având în vedere că pentru o parte a personalului din Anexa nr. VI a fost deja atins nivelul soldelor și salariilor de funcție prevăzut de Legea-cadru pentru anul 2022, prin adoptarea OUG nr. 168/2022”, se arată în comunicat.

ADVERTISEMENT

Ministerul Muncii precizează că măsurile au fost luate în contextul în care printre priorităţile Guvernului se numără şi modernizarea sistemului de salarizare în sectorul public, prevăzută în Programul de Guvernare 2021 – 2024. Aceasta ”are drept scop eliminarea inechităţilor salariale, dar și în contextul elaborării unei noi legi a salarizării, prin Planul Național de Redresare și Reziliență”.

ADVERTISEMENT