News

OFICIAL! Țigările dispar de la raft! În România sunt peste 70 de mii de puncte de vânzare

23.09.2019 | 14:20
20.000 de pachete de țigări de contrabandă capturate la frontiera de est, județul Botoșani.Sursa foto - facebook

Țigările dispar de la raft! Asociaţia Naţională a Comercianţilor Mici şi Mijlocii din România (ANCMMR) a solicitat Senatului României, printr-o scrisoare oficială, respingerea propunerii legislative referitoare la noi restricţii pentru piaţa tutunului, în contextul în care interzicerea expunerii ţigaretelor la raft va îndrepta consumatorii din mediul rural şi din oraşele mici spre comerţul ilegal.

Țigările dispar de la raft!

Propunerea vrea ca produsele din tutun să nu mai fie comercializate prin expunere, cu excepţie fiind tutungeriile sau magazine dedicate exclusiv acestui tip de produse, categorie limitată la doar câteva magazine, aflate doar în oraşele mari. „Ca urmare, consumatorii din mediul rural şi din oraşele mici se vor orienta spre comerţul ilegal, fie pentru că nu vor găsi tutungerii, fie pentru că în lipsa vizibilităţii produselor, vânzătorul ar putea oferi, de sub tejghea, inclusiv produse de contrabandă sau contrafăcute.

Exemplul Marii Britanii este elocvent, la momentul introducerii unei măsuri similare, comerţul ilegal se situa la 10% din piaţă pentru ca, în 2017, aproape să se dubleze, ajungând la 18%, ceea ce a generat pierderi statului, dar şi agenţilor economici”, se arată în comunicat. De remarcat că în prezent, în România există circa 70.000 de puncte de vânzare în care se comercializează ţigarete şi produse din tutun, de la magazine de proximitate, chioşcuri, standuri, magazine săteşti la minimarketuri şi mari lanţuri comerciale, de la baruri, restaurante şi bufete la cafenele, iar activitatea acestora va fi serios afectată de o asemenea prevedere.

Țigările dispar de la raft! Tigări
Specialiștii spun că decizia va avea impact major asupra oamenilor din mediul rural. Sursa foto – facebook

În România sunt peste 70 de mii de puncte de vânzare

„Adăugăm că potrivit unui studiu Eurobarometru fumătorii cumpără ţigarete mai ales de la magazinele de proximitate (în proporţie de 70%, unul dintre cele mai ridicate procente din Europa), ceea ce generează profit suplimentar pentru comercianţi – coşul de cumpărături al unui fumător e cu peste 30% mai mare decât cel al unui nefumător. Orientarea fumătorilor către tutungerii sau către piaţa neagră va duce astfel la scăderea cifrei de afaceri a micilor magazine cu 35% până la 50%, ceea ce va antrena şi pierderea de locuri de muncă”, se arată în comunicat.

„Un client care renunţă să stea la coadă înseamnă pentru comerciantul român o pierdere de minimum 70 de lei. Potenţialul client va prefera să se îndrepte spre marile lanţuri comerciale în defavoarea micilor comercianţi, care, în acest moment, au avantajul servirii mai rapide”, se mai arată în comunicat.

 

 

 

Tags: