News

Oficiali guvernamentali, arestați pentru sprijinirea revoltei din Brazilia. Autoritățile îi caută pe cei care au finanțat protestul

Peste 700 de persoane au fost arestate după ce susținătorii lui Jair Bolsonaro au asediat sediile guvernului brazilian. Autoritățile îi caută pe cei care i-au finanțat și ajutat.
11.01.2023 | 15:57
Oficiali guvernamentali arestati pentru sprijinirea revoltei din Brazilia Autoritatile ii cauta pe cei care au finantat protestul
Doi oficiali guvernamentali au fost deja arestați Foto: The New York Times / Colaj Fanatik
ADVERTISEMENT

Marți, autoritățile braziliene au emis mandate de arestare pentru doi oficiali guvernamentali din domeniul securității, au luat în vizor persoanele suspectate că au finanțat protestele violente din această săptămână și au cerut unei instanțe federale să înghețe bunurile fostului președinte de extremă dreapta, Jair Bolsonaro, o amplă extindere a anchetei privind invadarea Congresului, Curții Supreme și a birourilor prezidențiale ale Braziliei de către protestatari duminică.

Autoritățile îi caută pe cei care au finanțat, organizat sau incitat revoltele din Brazilia

Măsurile au arătat că, la o zi după ce au arestat sute de persoane suspectate că au participat la revolta de duminică din capitala Braziliei, Brasília, înalții oficiali ai națiunii și-au îndreptat acum atenția către elitele politice și de afaceri suspectate că au inspirat, organizat sau ajutat revoltele.

ADVERTISEMENT

Alexandre de Moraes, un judecător al Curții Supreme braziliene, a emis mandatele de arestare pentru cei doi oficiali de securitate, inclusiv pentru Anderson Torres, responsabilul efectiv de securitatea capitalei, ca răspuns la o cerere a poliției federale.

Moraes, o figură controversată care a fost acuzat de depășirea autorității sale, a declarat că anchetatorii au dovezi că oficialii știau că se pregăteau violențe, dar nu au făcut nimic pentru a le opri. El a precizat că aceștia sunt cercetați pentru terorism, asociere criminală și infracțiuni legate de răsturnarea violentă a democrației.

ADVERTISEMENT

Separat, marți, un procuror public de rang înalt a cerut unui tribunal federal să înghețe bunurile lui Bolsonaro în legătură cu ancheta privind revoltele, deși biroul său a refuzat să explice de ce, scrie The New York Times.

Protestatarii au invadat clădirile guvernamentale sub falsa convingere că alegerile prezidențiale din octombrie 2022, pe care Bolsonaro le-a pierdut, au fost fraudate, acțiunile lor fiind stimulate în parte din cauza eforturilor sale de un an de zile de a submina încrederea electoratului în sistemele electorale din Brazilia.

ADVERTISEMENT

Cererea de înghețare a activelor lui Bolsonaro se află acum în mâinile unui judecător, dar nu este clar dacă instanța are puterea legală de a-i bloca conturile. Iar înghețarea activelor, chiar dacă nu ar fi contestată în instanță, s-ar putea dovedi un proces lung și complex.

De asemenea, se așteaptă ca autoritățile să ia măsuri împotriva a peste 100 de companii despre care se crede că i-au ajutat pe protestatari, inclusiv împotriva multora dintre ele care ar fi transportat manifestanții în capitală sau care le-ar fi oferit hrană și adăpost gratuit, potrivit presei braziliene.

ADVERTISEMENT

Companii din 10 state, vizate de anchetă

Noul ministru brazilian al justiției, Flavio Dino, a declarat că anchetatorii guvernamentali au luat în vizor companii din cel puțin 10 state, suspectate că au contribuit la finanțarea revoltelor. Autoritățile au cerut mandate de arestare pentru “persoane care nu au venit la Brasilia, dar care au participat la crimă, care sunt organizatori, finanțatori”, a declarat marți Flavio Dino.

Atât Dino, cât și președintele Luiz Inácio Lula da Silva au declarat că sunt de părere că au jucat un rol proeminent jucătorii importanțiți din puternica industrie agricolă a țării, care l-a susținut în mare măsură pe Bolsonaro în alegeri.

“Acești oameni au fost acolo astăzi, agribusiness-ul”, a declarat Lula după atacuri, adăugând că “toți acești oameni vor fi investigați, descoperiți și vor fi pedepsiți”.

Demersurile au evidențiat amploarea tot mai mare a operațiunii desfășurate pentru a identifica arhitecții ideologici, logistici și financiari ai haosului de duminică, cel mai grav atac asupra instituțiilor braziliene de la sfârșitul dictaturii militare în 1985.

Multe dintre persoanele care au participat la revolte au campat timp de săptămâni în fața sediului armatei din Brasília, susținând afirmația falsă că alegerile din octombrie au fost furate și cerând intervenția armatei.

Experții militari și independenți nu au găsit nicio dovadă credibilă de fraudă electorală în cadrul alegerilor, în care Lula, un fost președinte de stânga, l-a învins pe Bolsonaro. Lula a preluat funcția la 1 ianuarie.

În timp ce Bolsonaro a afirmat ani de zile, fără dovezi, că sistemele electorale din Brazilia sunt afectate de fraudă, după alegeri a autorizat tranziția puterii către Lula.

Bolsonaro, care se află în Statele Unite de dinaintea învestirii, i-a criticat duminică pe cei care au provocat revolte, afirmând că demonstrațiile pașnice fac parte din democrație, dar “distrugerea și invadarea clădirilor publice” nu.

Ancheta ridică întrebări dureroase

În urma revoltei, anchetatorii se confruntă cu întrebări dificile privind motivul pentru care protestatarii au putut intra atât de ușor în clădirile guvernului federal – și dacă autoritățile de securitate au fost luate prin surprindere, neglijente sau cumva complice.

Unii oficiali s-au grăbit să atribuie o mare parte din vină lui Torres, care a fost ministrul justiției lui Bolsonaro înainte de a deveni șeful securității Districtului Federal, o mică provincie care include Brasilia, la 2 ianuarie. Această poziție l-a făcut în mare parte responsabil de planurile de securitate pentru protestul de duminică.

Cu toate acestea, după ce a preluat noua funcție, Torres a concediat rapid mai mulți oficiali cheie din personalul său și apoi a plecat într-o vacanță în Florida, lăsându-l în afara statului în timpul protestelor de duminică, potrivit lui Ricardo Cappelli, care l-a înlocuit temporar pe Torres în temeiul unui decret de urgență semnat de Lula.

Într-un interviu acordat marți ziarului brazilian O Globo, Cappelli a declarat că, în zilele dinaintea marilor proteste planificate pentru duminică, Torres a asigurat guvernul federal că echipa sa deținea controlul.

“Ceea ce a ajuns la noi au fost informații care spuneau că totul este în regulă, că demonstrația va fi pașnică și că trupele o vor garanta”, a spus el.

Cappelli l-a acuzat pe Torres că a “sabotat” în mod intenționat securitatea din jurul protestelor. Imediat ce Torres a preluat conducerea pe 2 ianuarie, a spus el, “A urmat haosul. Coincidență? Nu prea cred”.

Oficialii federali au declarat, de asemenea, că, în timpul unei întâlniri de planificare cu două zile înainte de proteste, Torres și alți oficiali au promis o prezență de securitate mult mai robustă în timpul demonstrațiilor decât au livrat.

Oficialii de stat au declarat că au acceptat responsabilitatea pentru eșecuri, dar nu au explicat de ce securitatea a fost redusă, în ciuda avertismentelor privind posibilitatea unor proteste violente.

Guvernator suspendat pentru 90 de zile

Torres a declarat pe Twitter că își va scurta vacanța și se va întoarce în Brazilia pentru a se apăra. “Întotdeauna mi-am ghidat acțiunile cu etică și legalitate. Cred în sistemul judiciar brazilian și în forța instituțiilor. Sunt sigur că adevărul va prevala”, a spus el.

Torres a fost mult timp un aliat apropiat al domnului Bolsonaro. În calitate de ministru al justiției al fostului președinte, Torres a fost un jucător-cheie în atacurile împotriva mașinilor de vot electronice din Brazilia.

În iulie 2021, Bolsonaro a anunțat că va expune argumentația completă cu privire la motivele pentru care sistemul electoral brazilian a fost plin de fraude. Într-o transmisiune în direct ulterioară de două ore, Torres a stat alături de el și a prezentat videoclipuri care pretindeau că arată cum pot fi piratate mașinile de vot, ceea ce experții în securitate au dezmințit ulterior.

Ca răspuns la solicitările poliției federale, Moraes a emis mandate de arestare pentru Torres și Fabio Augusto Vieira, șeful poliției din Districtul Federal.

Moraes a declarat că arestările au fost necesare pentru a proteja ancheta, împiedicându-i pe suspecți să distrugă probe sau să intimideze martorii.

Procurorul general al Braziliei a emis, de asemenea, o cerere de arestare a lui Torres, în timp ce un alt procuror federal de rang înalt a solicitat înghețarea activelor acestuia. Același procuror a cerut, de asemenea, înghețarea activelor guvernatorului Districtului Federal, Ibaneis Rocha, care a fost, de asemenea, acuzat că a permis o securitate inadecvată în timpul protestelor.

La câteva ore după încheierea revoltelor, Moraes l-a suspendat pe Rocha din funcția de guvernator pentru cel puțin 90 de zile.

Moraes conduce lupta contra ”amenințării reprezentate de Bolsonaro”

Moraes, un judecător al Curții Supreme care este, de asemenea, șeful alegerilor din Brazilia, a devenit unul dintre cei mai puternici oficiali ai națiunii în ultimii ani, după ce colegii săi judecători i-au extins autoritatea pentru a combate ceea ce ei numesc o amenințare neobișnuită la adresa democrației braziliene reprezentată de Bolsonaro și de susținătorii săi.

În perioada premergătoare alegerilor de anul trecut, Moraes și colegii judecători au încarcerat fără proces mai mulți susținători ai lui Bolsonaro pentru amenințări la adresa oficialilor sau instituțiilor braziliene, iar Moraes a obligat companiile de tehnologie să suspende conturile a zeci de voci proeminente de dreapta.

Unii dintre susținătorii dreptei din Brazilia au criticat răspunsul agresiv la revolte, spunând că Moraes și alți oficiali își depășesc autoritatea.

Hamilton Mourão, un fost general de armată care a fost vicepreședintele lui Bolsonaro, a criticat ceea ce a numit “detenția nediscriminatorie” a persoanelor suspectate că au luat parte la revolte. Represiunea, a scris el pe rețelele de socializare, “arată că noul guvern, în concordanță cu rădăcinile sale marxist-leniniste, acționează într-o manieră amatoare, inumană și ilegală”.

Până marți, poliția a arestat 727 de persoane în legătură cu revoltele și încă interogau sute de alte persoane, a precizat poliția federală într-un comunicat. Aproximativ 599 de persoane care au fost reținute pentru interogatoriu au fost eliberate din arest.

Mulți dintre protestatari s-au filmat pe ei înșiși și pe alții în timp ce invadau clădirile guvernamentale, oferind autorităților un set de dovezi pentru a construi un dosar. Augusto de Arruda Botelho, secretarul pentru justiție al Braziliei, a declarat că poliția a colectat, de asemenea, mostre de ADN și amprente din clădiri.

ADVERTISEMENT