News

Oficialii ruși se “reorientează”. Unde își petrec vacanțele oamenii Kremlinului în “epoca” sancțiunilor

Oficialii ruși preferă vacanțele în țară, evitând călătoriile în străinătate din cauza temerilor legate de urmărirea penală și nemulțumirile administrației prezidențiale.
13.07.2023 | 18:12
Oficialii rusi se reorienteaza Unde isi petrec vacantele oamenii Kremlinului in epoca sanctiunilor
Oficialii ruși sunt nevoiți să-și petreacă vacanțele în țară. Foto: Colaj Fanatik/ Capturi Youtube.
ADVERTISEMENT

Oficialii ruși intră în vacanță. Jurnaliștii de la Verstka au stat de vorbă cu unii dintre ei și a aflat că până și funcționarii care nu au acces la secrete de stat se tem să călătorească în străinătate și că vacanțele în țară devin cele mai populare printre ei. În vara anului 2023, deputații vor pleca în vacanță cu șase zile mai târziu decât era planificat și vor petrece 28 de zile fără muncă.

Oficialii ruși “descoperă” stațiunile autohtone

Anul trecut au existat deja propuneri de reducere a perioadei de concediu pentru funcționari și deputați la minimul prevăzut de Codul Muncii, dar modificările necesare  nu au fost adoptate, astfel încât vacanța funcționarilor publici în 2023 este aceeași de maximum 45 de zile. Dar cum să  savurezi acest timp când țara ta se află în război? Mulți dintre funcționarii publici se află sub sancțiuni și nu pot merge în Spania sau Franța, unde obișnuiau să-și petreacă vacanțele.

ADVERTISEMENT

Unul dintre interlocutorii publicației Verstka a răspuns sarcastic la întrebarea dacă va pleca în vacanță în străinătate: “Doar un om prost va pleca în străinătate acum. Sau ginerele lui Șoigu”. Oficialul spune că funcționarii publici se tem atât de urmărirea penală internațională, cât și de nemulțumirea administrației prezidențiale atunci când călătoresc în străinătate.

Unul dintre deputați, care deține un apartament într-una dintre țările mediteraneene, a declarat pentru “Verstka” că în mod sigur nu va putea vizita proprietatea sa europeană în această vară. Nu că aș fi îngrijorat sau că aș vrea neapărat să merg acolo, eu și în Rusia pot să mă odihnesc. Trebuie doar să am grijă de casa mea, mi-e frică că totul va putrezi sau  va fi jefuită”, mai spune acesta.

ADVERTISEMENT

Ultima dată când deputatul a zburat în Europa înainte de război, când va putea să o facă din nou, habar nu are, deoarece numele său se află acum pe listele de sancțiuni: “Sunt într-o situație dificilă, Ori o vând cumva, ori nu știu”.

Vilele din Europa se prăfuiesc

Mulți oficiali s-au aflat sub sancțiuni occidentale nu de la începutul războiului, ci mult mai devreme. Prin urmare, chiar înainte de februarie 2022, aceștia explorau în mod activ destinațiile turistice rusești, precum Krasnodar, Altai, Kamchatka, Crimeea anexată. La începutul lunii iulie 2023, s-a dovedit că litoralul Anapa era deja supraaglomerat, așa că turiștii au fost sfătuiți să meargă în munții Altai. Republica siberiană se laudă cu o popularitate furibundă în rândul turiștilor: potrivit unei surse din cadrul guvernului regional, fluxul de turiști pentru iunie-iulie 2023 a depășit deja cifrele de anul trecut.

ADVERTISEMENT

Oficialii nu rămân în urma rușilor obișnuiți. Astfel, președintele Consiliului Federației Ruse, Valentina Matvienko, a declarat că intenționează să-și petreacă concediul pe litoralul rusesc. Adjunctul ei, Konstantin Kosachev, se va plimba cu motocicleta prin orașele rusești, iar președintele Partidului Comunist, Gennadii Ziuganov, se va odihni la o vilă lângă Moscova, unde va cultiva flori și va avea grijă de albine.

Mai mulți funcționari publici vor pleca în Altai, unde pensiunile de lux și apartamentele prezidențiale sunt renovate de urgență. “Unul dintre astfel de apartamente ar putea fi deosebit de necesar la începutul lunii august”, a menționat un oficial rus, care a lăsat să se înțeleagă că în republică este așteptată și sosirea lui Vladimir Putin. Vicepreședintele Consiliului de Securitate, Dmitri Medvedev, este de asemenea așteptat să vină în Altai. El deține deja o casă pe malul lacului Teletskoye.

ADVERTISEMENT

Krasnodar și Altai, în topul preferințelor

O altă destinație populară pentru turismul intern forțat al oficialilor este sudul Rusiei. Regiunile Krasnodar și Crimeea s-au dovedit a fi atât de aglomerate în vara anului 2023, încât unii funcționari refuză deja să călătorească acolo. În schimb, mulți funcționari publici vor merge la Baikal și în Kamchatka, deși chiar și acolo, potrivit sursei, de data aceasta sunt extrem de mulți oameni. Din cauza prețurilor și a duratei zborului de la Moscova, această destinație nu este atât de populară printre rușii obișnuiți și, prin urmare, atrage funcționarii, a spus sursa.

Acei funcționari publici cărora nu li s-a interzis să călătorească și care nu au fost sancționați merg în țări fără vize, dar ei sunt, de asemenea, criticați: vacanțele lor în Turcia sau Uzbekistan “pot fi evaluate diferit” de către superiorii lor. În plus, în orice secundă, funcționarii pot fi chemați la “datorie” dacă, de exemplu, are loc “o a doua rebeliune Prigojin sau ceva de genul acesta”.

Cei care pleacă în străinătate aleg Belarus, Kazahstan și Azerbaidjan, pe lângă țările menționate mai sus. “Cei “curajoși” merg și în Arabia Saudită. “Aceștia sunt cei care nu au deloc cap”, a spus un deputat. Potrivit acestuia, oficialii încearcă în continuare să rămână aproape de casă în această vară. Ei nu publică fotografii din vacanțele lor și le interzic rudelor lor să facă acest lucru, a mai spus sursa citată. “Pentru a nu-i supăra pe oameni, care sunt deja supărați”, a explicat el motivația din spatele acestei decizii.

 

 

 

 

ADVERTISEMENT
Cum negociază părinţii darul pentru profesoară pe WhatsApp. Cei care nu dau bani...
Cum negociază părinţii darul pentru profesoară pe WhatsApp. Cei care nu dau bani sunt pârâţi la doamna
FOTO Transformarea fizică a lui Pep Guardiola
FOTO Transformarea fizică a lui Pep Guardiola
„Am venit să vă spun adevărul meu”. Prezentatoarea TV a vorbit despre divorțul...
„Am venit să vă spun adevărul meu”. Prezentatoarea TV a vorbit despre divorțul care a șocat o lume întreagă!
Ce obicei săptămânal au Cristi Borcea și milionarul care și-a înșelat 16 ani...
Ce obicei săptămânal au Cristi Borcea și milionarul care și-a înșelat 16 ani soția cu cea mai cunoscută amantă din România
Ce se întâmplă în timpul unei circumcizii. Care sunt riscurile și beneficiile procedurii
Ce se întâmplă în timpul unei circumcizii. Care sunt riscurile și beneficiile procedurii
Cum a reacționat Aspazia, bunica lui Cătălin Bordea, când a aflat că nepotul...
Cum a reacționat Aspazia, bunica lui Cătălin Bordea, când a aflat că nepotul ei a fost înșelat de soție. 𝐑𝐄𝐀𝐂𝐓̦𝐈𝐀 𝐀𝐌𝐔𝐙𝐀𝐍𝐓𝐀̆
Anunț teribil despre Ion Iliescu! Adevărul despre execuția soților Ceaușescu
Anunț teribil despre Ion Iliescu! Adevărul despre execuția soților Ceaușescu
România, în Cartea Recordurilor. A fost descoperit cel mai mare lac din istorie
România, în Cartea Recordurilor. A fost descoperit cel mai mare lac din istorie
Simona Halep dă lovitura în plin SCANDAL de dopaj! Afacerea de milioane de...
Simona Halep dă lovitura în plin SCANDAL de dopaj! Afacerea de milioane de euro se extinde
Scandal după moartea Ronei Hartner! Detaliul uluitor care s-a aflat despre testamentul ei:...
Scandal după moartea Ronei Hartner! Detaliul uluitor care s-a aflat despre testamentul ei: ”O să-i respectăm dorința! Nu vrem război...”
Fabrică din România închisă din cauza pierderilor. Câți oameni vor fi concediați
Fabrică din România închisă din cauza pierderilor. Câți oameni vor fi concediați
Testul pe care îl pică 7 din 10 români. Mută un singur băț...
Testul pe care îl pică 7 din 10 români. Mută un singur băț de chibrit, în mai puțin de 20 de secunde, pentru a obține rezultatul corect
Care e pluralul substantivelor 'macrou' și 'sânge'? Cele mai ciudate forme de plural...
Care e pluralul substantivelor 'macrou' și 'sânge'? Cele mai ciudate forme de plural din limba română