News

Criza ucraineană: Putin se declară gata să colaboreze cu Occidentul pentru detensionarea situației. Joe Biden: “Nu avem confirmarea că Rusia își retrage forțele de la granița cu Ucraina”

Președintele SUA a ținut o conferință de presă în care a explicat că nu există confirmarea retragerii unor dintre trupele rusești. De asemenea, el a subliniat importanța diplomației în această criză.
15.02.2022 | 22:51
Criza ucraineana Putin se declara gata sa colaboreze cu Occidentul pentru detensionarea situatiei Joe Biden Nu avem confirmarea ca Rusia isi retrage fortele de la granita cu Ucraina
Criza din Ucraina ia amploare. Volodimir Zelenski spune că a fost informat că Rusia îi va invada țara pe 16 februarie. Sursa foto: Hepta/Euronews/ Colaj Fanatik
ADVERTISEMENT
15-02-2022
20:52

Retragerea trupelor rusești nu a fost confirmată de Joe Biden

Președintele SUA, Joe Biden, a ținut o conferință de presă la 22:30, ora României, el a vorbit despre tensiunile dintre Ucraina și Federația Rusă. De asemenea, a subliniat că nu există confirmarea că soldații rușii și-ar fi retras trupele.

“Nu avem confirmarea că Rusia își retrage forțele de la granița cu Ucraina. Se pare că acestea rămân într-o poziție amenințătoare. Invazia rămâne o posibilitate. Rusia are mai multe de 150.000 de trupe care înconjoară Ucraina”, a explicat situația Biden.

În discursul său, Biden a ținut să explice că soldații americani nu vor lupta într-un eventual conflict cu Rusia și că, țara pe care o conduce, a oferit tot sprijinul pentru ca Ucraina să se apere singură.

Biden a ținut să sublinieze, în repetate rânduri, că susține identificarea unei soluții diplomatice, dar și că sancțiunile împotriva Rusiei în cazul unei invazii vor si drastice și le vor depăși pe cele din 2014.

În ceea ce privește aliații din Europa, Biden a ținut să reconfirme faptul că SUA va respecta articolul 5 al Tratatului NATO și a explicat că în acest sens au fost trimise trupe americane pe flancul estic al alianței.

15-02-2022
18:04

Ministerul Apărării și două bănci comerciale din Ucraina, ținta hackerilor

Informațiile oferite de centrul de securitate informatică a transmis că ministerul ucrainian al apărării și două bănci au fost victimele unui atac cibernetic, notează Reuters.

Centrul pentru comunicații strategice și securitatea informației din Ucraina nu a precizat cine ar fi în spatele acestei manevre, dar au sugerat că ar putea fi vorba de Federația Rusă.

15-02-2022
17:21

Lista concesiilor făcute de Occident Rusiei în încercarea de a preveni o invazie

În timp ce președintele Putin și ministrul de externe Lavrov și-au reconsiderat pozițiile luni seara, vorbind despre continuarea eforturilor diplomatice, mulți comentatori de politică externă fac inventarul a ceea ce a câștigat Rusia deja. 

Acceptarea tacită a anexării ilegale a Crimeei, moratoriul de zece ani pentru o eventuală aderare a Ucrainei la NATO, destabilizarea economiei și societății ucrainene și a țărilor din Europa de Est, ocuparea militară a Belarusului și revenirea ca mare putere pe scena politică internațională sunt principalele puncte câștigate de Vladimir Putin prin criza declanșată.

Este, potrivit presei internaționale, reversul continuării eforturilor diplomatice, anunțul optimist de luni seara.

15-02-2022
17:19

Putin acuză Ucraina că nu respectă acordurile de la Minsk. "Trebuie să facem totul pentru a rezolva problemele din Donbas"

Președintele rus Vladimir Putin nu a răspuns direct dacă, la cererea Dumei de Stat, va recunoaște regiunile separatiste, dar a dat de înțeles că Occidentul trebuie să facă presiuni asupra autorităților ucrainene în ceea ce privește implementarea acordurilor de la Minsk.

„Voi pleca de la faptul că trebuie să facem totul pentru a rezolva problemele din Donbas, dar pentru a face acest lucru…, în primul rând, pe baza oportunităților de implementare a acordurilor de la Minsk care nu au fost pe deplin.

Și ne bazăm foarte mult pe faptul că partenerii noștri atât de peste mări, cât și din Europa, în primul rând Germania și Franța, vor avea o influență corespunzătoare asupra actualelor autorități de la Kiev, iar această soluție va fi găsită”, a declarat Putin potrivit Pravda Ucraina.

Putin a mai spus că autoritățile ucrainene au organizat un „genocid” împotriva populației din regiunile ocupate din Donbas.

15-02-2022
16:32

UE condamnă recunoașterea de către Rusia a regiunilor separatiste ale Ucrainei

UE a condamnat „ferm” votul parlamentului rus privind recunoașterea regiunilor Donețk și Lugansk din Ucraina ca independente.

„UE condamnă ferm decizia Dumei de Stat a Rusiei de a înainta un apel președintelui [Vladimir] Putin pentru a recunoaște zonele controlate neguvernamental ale regiunilor Donețk și Lugansk din Ucraina ca entități independente”, a declarat șeful UE pentru politică externă, Josep Borrell, pe Twitter.

El a spus că decizia este „o încălcare clară” a protocolului de la Minsk – un acord pe care Rusia, Ucraina și Organizația pentru Securitate și Cooperare în Europa (OSCE) l-au încheiat în 2014 pentru a stabili pacea în Ucraina de Est.

„Sprijinul și angajamentul UE față de independența, suveranitatea și integritatea teritorială a Ucrainei în cadrul granițelor sale recunoscute internațional rămâne neclintit”, a spus el.

15-02-2022
15:48

Putin: Posibila aderare a Ucrainei la NATO trebuie rezolvată acum

Vladimir Putin a declarat că Rusiei i s-a spus că Ucraina nu se va alătura NATO în viitorul apropiat, dar că Moscova nu a considerat că aceasta este o asigurare suficient de bună și a vrut să rezolve problema în întregime acum.

Potrivit lui Vladimir Putin, ar trebui organizat un proces de negocieri cu privire la problema apartenenței Ucrainei la NATO.

„Ei spun că în următorii ani, Ucraina nu va fi în NATO. Ce înseamnă asta?… Timp de 30 de ani ni s-a spus că nu va exista nici un fel de expansiune NATO, nici un centimetru spre est. Și astăzi vedem infrastructura NATO la ușa noastră”, a spus Putin.

„Se pune întreaga problemă a aderării Ucrainei la NATO și ei spun că nu va fi mâine. Dar poimâine? Ce schimbă de fapt asta pentru noi din punct de vedere istoric? Absolut nimic.

Auzim că Ucraina nu este pregătită să adere la NATO; noi știm asta. În același timp, ei spun că nu se va alătura mâine. Dar până se vor pregăti pentru asta, poate fi prea târziu pentru noi. Deci trebuie să decidem această întrebare acum, chiar acum, în viitorul foarte apropiat; trebuie să avem un proces de negociere pentru asta”, a spus Putin.

Cancelarul german este de părere că unele aspecte ale cererilor Moscovei merită luate în considerare.

„A fost corect că NATO și Uniunea Europeană au răspuns la scrisorile venite de la Rusia și, deși Rusia nu este de acord cu răspunsul, este un semn bun că spune că există câteva puncte bune”, a spus Scholz.

„La fel, NATO, UE și noi nu suntem de acord cu cerințele Rusiei, dar credem că există câteva puncte care merită discutate”, a mai precizat el, adăugând că o extindere a NATO spre est nu este în prezent pe ordinea de zi.

Putin a mai spus că Rusia nu dorește un război în Europa, dar a descris situația din regiunile separatiste din estul Ucrainei drept „genocid” și a cerut ca conflictul de acolo să fie rezolvat prin acordurile de la Minsk.

15-02-2022
14:44

Putin: „Suntem gata să mergem pe calea negocierilor”. Scholz: „Opțiunile diplomatice sunt departe de a fi epuizate”

Putin a declarat că este gata să continue să lucreze cu Occidentul pe probleme de securitate pentru a detensiona tensiunile din Ucraina.

„Suntem pregătiți să lucrăm în continuare împreună. Suntem gata să mergem pe calea negocierilor”, a declarat Putin.

Liderul de la Kremlin a mai spus că Rusia nu vrea război.

„Vrem asta sau nu? Desigur că nu. Tocmai de aceea am înaintat propuneri pentru un proces de negocieri”, a spus Putin în cadrul conferinței de presă.

La rândul său, cancelarul german Olaf Scholz a salutat anunțul Rusiei că unele trupe desfășurate în apropierea Ucrainei vor fi retrase ca un „semn bun” pentru atenuarea tensiunilor.

„Anunțul că unele trupe sunt retrase este în orice caz un semn bun”, a spus el reporterilor după discuțiile cu Putin. „Sperăm că vor urma mai multe.”

Scholz a mai spus că este de acord cu evaluarea Rusiei conform căreia există încă o șansă de a evita războiul cu Ucraina prin negocieri diplomatice.

„Sunt de acord în mod expres că opțiunile diplomatice sunt departe de a fi epuizate”, a mai declarat Scholz.

Cancelarul german a mai spus că Rusia este un jucător crucial în menținerea securității în Europa.

„Pentru europeni este clar că securitatea durabilă nu poate fi atinsă împotriva Rusiei, ci doar cu Rusia”, le-a spus el reporterilor.

15-02-2022
14:35

Putin: Rusia gata să discute măsuri de consolidare a încrederii cu SUA, NATO

Președintele rus a declarat că Rusia este pregătită să discute măsuri de consolidare a încrederii cu SUA și NATO.

Vorbind după discuțiile cu Scholz, Putin a spus că SUA și NATO au respins cererea Moscovei de a ține Ucraina și alte națiuni ex-sovietice în afara NATO, de a opri desfășurarea de arme în apropierea granițelor ruse și de a retrage forțele alianței din Europa de Est.

Putin a spus că Rusia este pregătită să se angajeze în discuții privind limitele desfășurării rachetelor cu rază intermediară în Europa, transparența exercițiilor și alte măsuri de consolidare a încrederii, dar a subliniat necesitatea ca Occidentul să țină seama de principalele cerințe ale Rusiei.

Vladimir Putin și cancelarul german Olaf Scholz susțin o conferință de presă după întâlnirea de la Kremlin, care a durat puțin peste două ore.

În scurtele remarci de deschidere, cei doi lideri – așezați la masa enormă deja celebră – Scholz a salutat oportunitatea de a continua să caute o soluție diplomatică la actuala criză cu Ucraina.

Vladimir Putin Olaf Scholz
Foto: Mikhail Klimentyev/Sputnik/AP

„Desigur, este clar că în acest timp trebuie să vorbim și despre situația dificilă – privind pacea și securitatea în Europa – așa cum ați făcut deja cu colegul meu francez. Dar mă bucur că este posibil acum și că putem vorbi acum, pentru că cel mai important lucru este să rezolvăm relațiile dintre țări prin discuții bune și așa se face”, a spus Scholz.

Putin i-a spus lui Scholz că cei doi lideri vor „dedica o parte semnificativă a timpului nostru situației de securitate din Europa”.

15-02-2022
14:22

Franța salută cu prudență anunțul Rusiei privind retragerea trupelor

Guvernul francez a reacționat pozitiv la anunțul Rusiei că unele trupe își părăsesc pozițiile, dar a spus că evaluează îndeaproape informațiile.

Dacă retragerea este confirmată, acesta ar fi un lucru bun și un semn pozitiv al detensionării pe care președintele Emmanuel Macron vrea să o realizeze, a declarat purtătorul de cuvânt, Gabriel Attal.

Un alt schimb între șefii de stat implicați în eforturi diplomatice este planificat în următoarele ore, a spus el. Macron și-a anulat participarea la o altă întâlnire la Paris.

15-02-2022
13:57

Spania și Germania cer confirmări privind retragerea trupelor ruse

O retragere parțială a trupelor ruse de la granița cu Ucraina ar fi o „știre excelentă” dacă ar fi confirmată, a declarat ministrul de externe al Spaniei.

O soluție diplomatică este încă o cale pentru detensionarea crizei și nu a existat niciun motiv defensiv pentru ca Rusia să aibă trupe la graniță, a declarat ministrul Jose Manuel Albares într-o conferință de presă cu omologul său german Annalena Baerbock.

Aceasta din urma a declarat la rândul său că anunțul Rusiei că unele trupe dislocate în apropierea Ucrainei se întorc la baze „trebuie urmat de acțiune”.

„Fiecare pas real de deescaladare ar fi un motiv de speranță. Deocamdată, există doar anunțuri și acestea trebuie acum urmate de acțiuni”, a spus ministrul de externe al Germaniei, Annalena Baerbock.

 

15-02-2022
13:41

Japonia oferă Ucrainei împrumuturi de 100 de milioane de dolari în semn de sprijin

Japonia este gata să acorde Ucrainei împrumuturi de urgență de cel puțin 100 de milioane de dolari, i-a spus premierul japonez Fumio Kishida președintelui ucrainean Volodîmîr Zelenski, a anunțat guvernul japonez într-un rezumat al convorbirii telefonice dintre cei doi lideri.

Zelenski și-a exprimat recunoștința pentru ofertă.

Kishida le-a mai spus reporterilor că Japonia intenționează să ia măsurile adecvate, inclusiv posibile sancțiuni, dacă Rusia invadează Ucraina, reluând ceea ce a spus mai devreme ministrul său de externe, Yoshimasa Hayashi.

15-02-2022
12:30

NATO cere Rusiei să demonstreze dorința de a detensiona situația prin acțiuni pe teren

Șeful NATO a salutat semnalele că Rusia ar putea căuta o soluție diplomatică pe fondul unei consolidări militare la granița cu Ucraina, dar a îndemnat Moscova să-și demonstreze voința de a acționa.

„Există semne de la Moscova că diplomația ar trebui să continue. Acest lucru dă motive pentru un optimism prudent. Dar până acum nu am văzut niciun semn de detensionare pe teren din partea rusă”, a declarat secretarul general al NATO Jens Stoltenberg reporterilor înaintea unei întâlniri de două zile a miniștrilor apărării ai statelor membre ale alianței la Bruxelles.

„Rusia a adunat o forță de luptă în și în jurul Ucrainei, fără precedent de la războiul rece. Totul este acum la locul lui pentru un nou atac. 

Dar Rusia mai are timp să se retragă din prag, să nu se mai pregătească de război și să înceapă să lucreze pentru o soluție pașnică”, a spus Stoltenberg, numind situația actuală „cea mai gravă criză de securitate cu care ne-am confruntat în Europa de decenii”.

15-02-2022
11:45

Zelenski a aprobat majorarea cu 30% a salariului pentru armata ucraineană

Volodîmîr Zelenski a semnat un decret pentru creșterea salariilor militarilor. Președintele a semnat proiectul de lege luni, iar salariile mărite vor începe să fie plătite de la 1 martie.

Înseamnă că salariul Forțelor Armate va crește cu 30%. Și cu 20% pentru Garda Națională și Serviciul de Grăniceri de Stat.

Potrivit liderului partidului Servant of the People, David Arahamia, pentru salariile sporite vor fi alocate peste 30 de miliarde de grivne (UAH). El a spus că banii vor fi obținuți printr-o redistribuire a fondurilor din bugetul actual al guvernului.

„O parte din bani sunt luați de la infrastructură, de la drumuri, pentru o parte – am depus un proiect de lege pentru a crește chiria pentru gaz”, a explicat Arahamia potrivit Kyiv Post.

Creșterile ar însemna că cel mai mic salariu militar ar fi de cel puțin 14.000 grivne (490$).

Arahamia a mai declarat că până la sfârșitul lunii iunie 2022, guvernul împreună cu parlamentul trebuie să elaboreze un proiect de lege „care să îmbunătățească sistemul de securitate monetară a militarilor, ținând cont de cele mai bune practici ale țărilor străine de top”.

15-02-2022
11:05

Marina rusă a început exerciții în Marea Barents

Peste 20 de nave din flota nordică a Rusiei au început exerciții în Marea Barents, a relatat agenția de știri Interfax, citând reprezentanți ai marinei.

Exercițiile din apele arctice dintre Rusia și Norvegia fac parte dintr-un program de exerciții mai ample care au stârnit temeri că Moscova ar putea invada Ucraina. Rusia neagă astfel de planuri.

15-02-2022
11:01

Camera inferioară a Dumei vrea ca cele două regiuni separatiste să fie recunoscute ca fiind independente

Camera inferioară a Dumei de Stat a Rusiei a votat pentru a face un apel către președintele Vladimir Putin să recunoască două regiuni separatiste susținute de ruși din estul Ucrainei ca fiind independente, a spus președintele Camerei.

Inițiativa este susținută de mai multe partide, deocamdată nu și de partidul prezidențial.

Recunoașterea celor două regiuni ar putea distruge procesul de pace existent de la Minsk pentru estul Ucrainei față de care Rusia și-a declarat angajamentul.

15-02-2022
10:57

Norvegia adaugă până la 60 de soldați la forța NATO din Lituania

Norvegia își va spori contribuția la forțele NATO dinLituania cu între 50 și 60 de militari, din cauza situației tensionate de securitate din și în jurul Ucrainei, a declarat ministrul norvegian al apărării.

15-02-2022
10:56

SUA anunță închiderea ambasadei de la Kiev

Departamentul de Stat al SUA a anunțat că își va închide ambasada de la Kiev și va muta toți angajații rămași acolo într-un oraș de lângă granița cu Polonia.

Atmosfera era liniștită în fața Ambasadei SUA în Ucraina după anunț, în ciuda intensificării temerilor față de o potențială invazie rusă.

15-02-2022
10:04

Olaf Scholz a ajuns la Moscova

Cancelarul german Olaf Scholz a aterizat la Moscova pentru discuții cu președintele rus Vladimir Putin.

În loc să facă un test de coronavirus rusesc, Scholz a decis să solicite unui medic de la ambasada Germaniei să efectueze testul PCR – o cerință înainte de a intra la Kremlin.

Oficialii ruși din domeniul sănătății au fost invitați să fie prezenți la test, potrivit unor surse din delegația germană.

15-02-2022
09:20

O parte dintre trupele ruse se retrag către baze

Rusia a anunțat că unele forțe desfășurate în apropierea Ucrainei încep să se întoarcă la bazele lor, după ce o comasare a armatei Moscovei în jurul granițelor ucrainene a stârnit temeri de o invazie.

„Unitățile din districtele militare de Sud și Vest, după ce și-au finalizat sarcinile, au început deja să se îmbarce pe transportul feroviar și rutier și astăzi vor începe să se mute în garnizoanele lor militare”, a declarat un purtător de cuvânt al Ministerului Apărării în comentarii transmise de agențiile de presă ruse, citate de Al Jazeera.

Trupele Rusiei la granita cu Ucraina
O imagine din satelit arată armamentul și artileria încărcate pe vagoane platformă în Yelnya, Rusia, la aproximativ 300 de kilometri nord de granița cu Ucraina Foto: Maxar Technologies/AP

Districtul militar de sud al Rusiei a confirmat că forțele sale au început să se retragă din Crimeea și să se întoarcă la bazele lor după ce au finalizat exercițiile în peninsula ocupată de Rusia, a raportat Interfax.

Interfax a citat comandamentul districtual spunând că unele dintre trupe se mută în baze din regiunile de sud ale Rusiei, Daghestan și Osetia de Nord. Rusia a anexat Crimeea în 2014.

15-02-2022
09:09

Americanii, sfătuiți să părăsească imediat Belarus

Cetăţenii americani ar trebui să părăsească Belarus imediat din cauza acumulării de trupe ruse de-a lungul graniţei Belarusului cu Ucraina, a anunțat Departamentul de Stat al SUA.

15-02-2022
08:48

Ministrul de interne anunță că România va primi refugiați ucraineni în cazul unui război

În cazul izbucnirii unui război între Rusia și Ucraina, România va primi refugiați ucraineni. Anunțul a fost făcut de ministrul afacerilor interne, Lucian Bode. Acesta a declarat că MAI pregătește un plan de acțiune în acest sens.

Ministrul afacerilor interne, Lucian Bode, a dat asigurări românilor că frontierele țării sunt sigure, în cazul în care izbucnește un război între Rusia și Ucraina.

15-02-2022
08:38

Olaf Scholz se întâlnește cu Vladimir Putin

Olaf Scholz se îndreaptă marți către Moscova pentru a se întâlni cu președintele Vladimir Putin într-o misiune cu miză mare pentru a preveni războiul, spunând că va transmite mesajul Occidentului că sunt deschiși la dialog cu privire la preocupările de securitate ale Rusiei, dar vor impune sancțiuni dacă aceasta invadează. Ucraina.

„Suntem pregătiți pentru sancțiuni de mare anvergură și eficiente, în coordonare cu aliații noștri”, a declarat el la Kiev luni, înainte de a se întoarce la Berlin.

Avertismentele cu privire la sancțiuni ar putea lovi mai puternic venind din partea Germaniei, partenerul comercial numărul unu al Rusiei în Europa și cel mai mare consumator de gaze naturale rusești – deși acest lucru ar putea limita și marja de manevră a lui Scholz.

Pe de altă parte, ministrul american al apărării, Lloyd Austin, urmează să viziteze Belgia – unde se va întâlni cu aliații NATO – Lituania și Polonia, la o zi după ce ministrul rus de externe Serghei Lavrov și-a exprimat speranța în diplomație după ce l-a îndemnat pe Putin să continue discuțiile.

Iar presa japoneză raportează că prim-ministrul Fumio Kishida va vorbi în cursul zilei la telefon cu președintele ucrainean Volodîmîr Zelenski.

Nu există încă nicio confirmare oficială a apelului, despre care presa a spus că va avea loc seara, ora japoneză.

Kishida spune că Japonia „urmează situația cu mare îngrijorare”.

Pe fondul diplomației frenetice pentru a încerca să evite conflictul din Ucraina, Statele Unite au extins Ucrainei o garanție de împrumut suveran de 1 miliard de dolari, deoarece acumularea de trupe rusești la granițele țării afectează economia acesteia.

14-02-2022
22:15

Volodimir Zelenski, informat că Ucraina va fi invadată miercuri de Rusia. Reacția lui Joe Biden și Boris Johnson

Volodimir Zelenski a transmis luni seară că a fost informat asupra unei invazii a Rusiei în Ucraina, pe data de 16 februarie, așa cum s-a vehiculat. Liderul de la Kiev nu a spus cine i-a furnizat acest lucru.

” (…) Ni se spune că 16 februarie va fi ziua atacului. Vom face din ea o zi a unirii. Decretul a fost deja semnat. În această după-amiază vom atârna steaguri naționale, vom pune panglici albastre-galbene și vom arăta lumii unitatea noastră. Avem o mare aspirație europeană.

Vrem libertate și suntem gata să o votăm. 14 mii de apărători și civili care au murit în acest război ne privesc din cer. Și nu le vom trăda amintirea. Toți vrem să trăim fericiți, iar fericirea iubește pe cei puternici. Nu am putut niciodată să renunțăm și nu vom învăța asta. Iubesc Ucraina! Suntem liniștiți! Suntem puternici! Suntem împreună!”, a scris Volodimir Zelenski pe contul său de facebook, postând și o declarație video.

 

De asemenea, liderul de la Casa Albă și premierul britanic spun și ei că Rusia pregătește invazia, dar și că încă speră la o discuție diplomatică cu Putin.

”Premierul Boris Johnson şi preşedintele Biden au prezentat recentele discuţii cu liderii de la nivel mondial. Au fost de acord că este menţinută o fereastră crucială pentru diplomaţie şi pentru ca Rusia să retragă ameninţările la adresa Ucrainei. Au evidenţiat faptul că orice nouă incursiune în Ucraina va genera o criză prelungită pentru Rusia, cu efecte negative de amploare pentru Rusia şi pentru întreaga lume”, a precizat Guvernul de la Londra, potrivit The Telegraph.

14-02-2022
20:15

Ambasador rus pe lângă UE: Nu vom invada Ucraina decât dacă suntem provocaţi să o facem

Ambasadorul rus pe lângă UE, Vladimir Cijov, a declarat că Federaţia Rusă nu va invada Ucraina decât dacă este  provocată.

“Nu vom invada Ucraina decât dacă suntem provocaţi să o facem (..)Dacă ucrainenii lansează un atac împotriva Rusiei, nu ar trebui să fiţi surprinşi dacă noi contraatacăm. Sau dacă ei încep să ucidă cu neruşinare cetăţeni ruşi oriunde, în Donbas sau în altă parte”, a adăugat spus ambasadorul, într-un interviu acordat publicaţiei The Guardian.

Pe de altă parte, SUA consideră o invazie rusă iminentă, aşa că a fost luată decizia de a închide temporar ambasada americană de la Kiev. Numărul mic de personal diplomatic american a fost mutat în oraşul Lvov, din partea de vest a Ucrainei.

Totodată, ministrul francez de externe, Jean-Yves Le Drian, a precizat că se aşteaptă la un atac al Rusiei. “Există toate elementele pentru a fi declanşată o ofensivă puternică din partea forţelor ruse în Ucraina? Da, este adevărat, este posibil, aceasta este posibil rapid”, a declarat el pentru canalul France 5.

14-02-2022
19:04

Cancelarul Germaniei dă de înțeles că nu sunt șanse ca Ucraina să adere la NATO. Vaticanul ar putea media conflictul cu Rusia

Noi detalii apar despre criza din Ucraina. În timpul unei conferințe de presă cu Volodimir Zelenski, Olaf Scholz a declarat că aderarea țării la NATO nu se află pe agenda Alianței.

”De aceea, este oarecum straniu să observăm că guvernul rus face un subiect de probleme politice majore din ceva ce, practic, nu este pe agendă. Aceasta este, la urma urmei, provocarea cu care ne confruntăm în prezent. Ceva ce nu este deloc o chestiune actuală este tratată ca și cum ar fi una”, a spus cancelarul german, în cadrul unei conferințe de presă, alături de Volodimir Zelenski, de la Kiev.

De cealaltă parte, președintele Ucrainei și-a reiterat speranța că țara pe care o conduce va fi membră a Alianței Nord- Atlantice. 

”Înțelegem că o apartenență la NATO ne-ar garanta securitatea şi suveranitatea. În Ucraina se decide astăzi viitoarea arhitectură de securitate europeană, din care țara noastră este parte integrantă”, a declarat și Zelenski.

De asemenea, Ucraina este dispusă să accepte implicarea Vaticanului în scopul medierii tensiunilor cu Rusia. Totodată, Kievul și-ar dori cât mai curând o vizită a Suveranului Pontif. Informația a fost transmisă, luni, de către noul ambasador ucrainean la Vatican, scrie Reuters.

”Din ce înțeleg, Vaticanul ar fi gata și fericit să creeze această posibilitate de a-i aduce pe cei doi lideri față în față. Ucraina este complet de acord cu folosirea acestui loc foarte influent și foarte spiritual pentru o întâlnire. Dacă Rusia confirmă că se va așeza la masă, Ucraina va răspunde imediat într-un mod pozitiv”, a afirmat diplomatul ucrainean.

14-02-2022
17:03

Zelenski a reiterat ambiția Ucrainei de aderare la NATO

Kievul și-a reiterat scopul de a se alătura alianței. Președintele Volodîmîr Zelenski a afirmat că Ucraina dorește în continuare să adere la NATO, în ciuda opoziției Rusiei și a scepticismului unor țări occidentale cu privire la cererea Kievului de a deveni membru al alianței de securitate transatlantică.

Vorbind la Kiev, alături de cancelarul german Olaf Scholz, Zelenski a spus că el crede că țara sa ar trebui „să meargă pe calea pe care am ales-o”.

„Astăzi, mulți jurnaliști și mulți lideri sugerează puțin Ucrainei că este posibil să nu-și asume riscuri, să nu ridice în mod constant problema viitoarei aderări la alianță, deoarece aceste riscuri sunt asociate cu reacția Federației Ruse”, a declarat președintele ucrainean reporterilor în urma discuțiilor sale cu Scholz.

„Cred că ar trebui să mergem pe calea pe care am ales-o”, a adăugat el, relatează Al Jazeera.

14-02-2022
16:10

Mai multe avioane de luptă americane F-15 au aterizat în Polonia

Alte opt avioane de luptă F-15 din Statele Unite au aterizat în Polonia, a declarat ministrul polonez al apărării.

„Mai multe avioane de vânătoare americane F-15 au aterizat astăzi la baza din Lask”, a scris Mariusz Blaszczak pe Twitter. „Opt avioane se vor alătura celor care au venit în Polonia săptămâna trecută.”

14-02-2022
15:30

Boris Johnson: O invazie rusă posibilă în Ucraina ”în următoarele 48 de ore”

Boris Johnson crede că Rusia va invada Ucraina în următoarele 48 de ore: ”Este încă timp pentru Vladimir Putin să facă un pas înapoi”, spune premierul Marii Britanii.

De altfel, premierul britanic a dat asigurări că ”probele sunt foarte clare”, după ce Kievul a acuzat Washingtonul, dar şi Londra de crearea unei situații alarmante cu privire la o invazie a Rusiei în Ucraina.

Vineri, Regatul Unit a făcut apel către cetățenii britanici din Ucraina să plece din țară pentru a evita un posibil conflict, care le-ar putea periclita viața.

14-02-2022
14:56

Cancelarul german spune că scopul comun al aliaților este evitarea escaladării tensiunilor

Potrivit lui Olaf Scholz, vizita sa la Kiev vine în vremuri foarte grele, însă aliații știu ce au de făcut în cazul unei invazii a Rusiei.

„Suntem pregătiți pentru un dialog serios cu Rusia pe probleme de securitate europeană. NATO și SUA au prezentat Rusiei propuneri concrete, pe care le susținem. Acum așteptăm o reacție, un răspuns din partea Rusiei”, a spus Scholz, în cadrul unei conferințe de presă.

În cazul unei escalade militare, „suntem pregătiți pentru sancțiuni ample și eficiente, în coordonare cu aliații noștri”, a mai declarat Scholz. „Pentru a fi clar: dacă Rusia ar încălca din nou integritatea teritorială a Ucrainei, știm ce să facem.”

Olaf Scholz Volodîmîr Zelenski
Foto: Ukrainian Presidential Press Office via Al Jazeera

Cancelarul german i-a spus președintelui ucrainean Volodîmîr Zelenski că vizita sa vine în „vremuri foarte grave”.

Discuțiile dintre cei doi au durat două ore, a spus Scholz, și au fost „bune și corecte”. Scholz a anunțat un nou credit de 150 de milioane de euro către Ucraina.

Scholz a mai spus că împreună cu Franța, negocierile în formatul Normandia au fost intensificate. „Este și rămâne un proces dificil, dar sunt convins că merită”, a spus Scholz.

„Activitățile militare ale Rusiei la granița cu Ucraina nu sunt de înțeles pentru noi. Nu există niciun motiv întemeiat pentru o astfel de acumulare militară”, a continuat el.

14-02-2022
14:50

Zelenski: Situația de la graniță, o „provocare fără precedent pentru Europa”

Președintele ucrainean Volodîmîr Zelenski a recunoscut că acumularea de trupe ruse în apropierea graniței cu Ucraina reprezintă o „provocare fără precedent pentru Europa și la nivel global”.

„Escaladarea la granița dintre Ucraina și Rusia este o provocare fără precedent pentru Europa și la nivel global”, a spus Zelenski, vorbind alături de cancelarul german Olaf Scholz. „De aceea este foarte important ca partenerii noștri să ne susțină țara economic, în domeniul apărării.”

„Am reiterat întotdeauna că fără Ucraina este imposibil să se modeleze securitatea în Europa”, a continuat el. „Securitatea Ucrainei este securitatea Europei și numai împreună putem găsi câteva modalități de apărare și protejare a copiilor noștri”, a adăugat el, citat de CNN.

Zelenski a mulțumit Germaniei pentru parteneriatul și sprijinul său.

„Germania este unul dintre partenerii noștri cheie în Europa”, a spus Zelenski, în ciuda refuzului Berlinului de a trimite arme letale în Ucraina, recunoscând unele „diferende”, când a fost vorba de conducta Nord Stream 2. „Investițiile germane vor fi garanții cheie ale relațiilor noastre stabile și ale creșterii stabile.”

14-02-2022
13:22

Ministrul rus de externe propune continuarea demersurilor diplomatice

Serghei Lavrov i-a sugerat președintelui Vladimir Putin că Moscova ar trebui să continue pe calea diplomatică în eforturile sale de a extrage garanții de securitate din Occident.

Ministrul i-a spus lui Putin că Statele Unite au înaintat propuneri concrete privind reducerea riscurilor militare, dar a spus că răspunsurile din partea Uniunii Europene și a alianței militare NATO nu au fost satisfăcătoare.

”Există o şansă să ajungem la un acord cu partenerii noştri în subiecte-cheie sau este vorba despre o tentativă de a ne antrena în negocieri fără sfârşit?”, l-a întrebat preşedintele rus Vladimir Putin pe  Lavrov.

”Ca şef al Ministerului de Externe, trebuie să spun că există mereu o şansă”, a răspuns ministrul, în interviul transmis la o televiziune din Rusia, precizând că “Moscova este dispusă să asculte contrapropuneri serioase.”

Moscova dorește ca NATO să garanteze că Ucraina nu va avea niciodată voie să devină membră și ca alianța militară să înceteze orice activitate militară în Europa de Est. Aceste cereri au fost respinse categoric atât de alianță, cât și de SUA.

14-02-2022
13:18

Discuții telefonice între miniștrii apărării din Belarus și Ucraina

Ministrul apărării din Belarus a avut o convorbire telefonică cu omologul său ucrainean pentru a restabili o atmosferă de dialog între cele două țări și a asigura securitatea în regiune, potrivit Ministerului belorus al Apărării.

Instituția a precizat că oficialii au discutat despre exercițiile în curs organizate de Belarus și Rusia, precum și despre exercițiile desfășurate de Ucraina și și-au exprimat încrederea că activitățile niciunei părți nu reprezintă o amenințare pentru securitatea celeilalte părți.

Kievul a confirmat că apelul a avut loc, descriindu-l ca pe un semnal pozitiv și un prim pas către cooperare.

14-02-2022
13:16

Purtătorul de cuvânt al premierului britanic: „Posibilitate serioasă a unei invazii în această săptămână”

Purtătorul de cuvânt al premierului britanic Boris Johnson spune că Regatul Unit nu a văzut niciun semn că Rusia va detensiona criza și avertizează că există o „posibilitate serioasă” ca Moscova să lanseze o invazie în această săptămână.

„Nu am văzut niciun semn până acum că Rusia va da înapoi. Există peste 130.000 de militari ruși la granița cu Ucraina și suntem profund îngrijorați”, a spus purtătorul de cuvânt. „Există o posibilitate serioasă a unei invazii în această săptămână.”

14-02-2022
13:09

Trupele germane ajung în Lituania în procesul de întărire a flancului estic al NATO

O aeronavă militară germană care transporta miliatri a aterizat în Lituania, prima dintre mai multe desfășurări NATO planificate, menite să întărească flancul estic al alianței.

Avionul A400M a transportat în jur de 70 de soldați din ceea ce se așteaptă să devină o desfășurare germană de 360 de oameni, care se adaugă forțelor NATO existente în regiune, a declarat un purtător de cuvânt al grupului de luptă cu prezență avansată îmbunătățită al alianței.

Noile desfășurări includ trupe de recunoaștere și artilerie și medici de la unități din toată Germania, precum și aproximativ 100 de obuziere și alte vehicule, sosiri fiind așteptate să continue pe parcursul acestei săptămâni.

„Este un semnal puternic că Germania este dispusă și capabilă să întărească imediat grupul de luptă, după cum este necesar”, a declarat reporterilor locotenent-colonelul Daniel Andrae, comandantul german al trupelor NATO din Lituania. El a adăugat că soldații „vor rămâne atâta timp cât va fi nevoie”.

14-02-2022
12:29

Miniștrii de finanțe ai țărilor din G7 transmit un avertisment Moscovei

Miniștrii de finanțe ai grupului G7 al marilor economii occidentale au avertizat Rusia că se va confrunta cu consecințe economice „masive” dacă va invada Ucraina și au promis că vor sprijini economia acesteia din urmă în cazul unui atac.

„Consolidarea continuă a armatei ruse la granițele Ucrainei este un motiv de îngrijorare gravă. Noi, miniștrii de finanțe G7, subliniem disponibilitatea noastră de a acționa rapid și decisiv pentru a sprijini economia ucraineană”, au scris aceștia într-o declarație comună.

„Orice agresiune militară ulterioară a Rusiei împotriva Ucrainei va fi întâmpinată cu un răspuns rapid, coordonat și puternic”, au adăugat miniștrii, avertizând Moscova asupra „sancțiunilor economice și financiare care vor avea consecințe masive și imediate asupra economiei ruse.”

G7 este compus din Canada, Franța, Germania, Italia, Japonia, Regatul Unit și Statele Unite.

14-02-2022
12:23

Grecia îi sfătuiește pe cetățenii săi din Ucraina să plece „imediat”

Ministerul de Externe al Greciei a emis un aviz prin care îi îndeamnă cetățenilor greci din Ucraina să părăsească țara „imediat”.

Mișcarea Atenei urmează acțiuni similare din partea altor state occidentale și a venit după ce SUA au avertizat că Rusia ar putea invada Ucraina în orice moment.

14-02-2022
12:21

Ambasada Chinei în Ucraina funcționează normal, a declarat Ministerul de Externe

Ambasada Chinei în Ucraina funcţionează normal, a declarat purtătorul de cuvânt al Ministerului de Externe Wang Wenbin.

Wang a declarat într-un briefing de presă zilnic că ambasada va continua să ofere protecție consulară cetățenilor săi și a emis o notificare prin care le cere cetățenilor chinezi să monitorizeze îndeaproape situația pe teren.

Mai multe țări occidentale și-au retras personalul de la ambasadele lor de la Kiev în ultimele zile, multe dintre ele și-au îndemnat cetățenii să părăsească imediat Ucraina.

14-02-2022
11:17

Canada își mută diplomații de la Kiev și își retrage temporar militarii din Ucraina

Canada a anunțat că își retrage temporar militarii din Ucraina. De asemenea, guvernul de la Otawa a decis mutarea personalului diplomatic la Liov.

Guvernul de la Otawa a precizat într-un comunicat că această repoziţionare temporară a elementelor contingentului său ”nu înseamnă încheierea misiunii” militarilor canadieni, ci permite Canadei ”să-şi recentreze eforturile, asigurând în acelaşi timp siguranţa membrilor forţelor armate canadiene”.

Guvernul federal canadian a avertizat și împotriva oricărei călătorii în Ucraina și i-a îndemnat pe toți cei aflați în prezent în țară să plece.

14-02-2022
11:12

Ucraina cere o întâlnire cu Rusia cu privire la trupele comasate la graniță

Kievul a cerut o întâlnire urgentă cu Rusia pentru a discuta despre comasarea de către Moscova de trupe și echipamente militare în apropierea Ucrainei și în Crimeea anexată.

Ministrul ucrainean de externe Dmitro Kuleba a declarat duminică seara că Moscova nu a răspuns după ce Kievul a făcut vineri o solicitare prin intermediul Organizației pentru Securitate și Cooperare în Europa (OSCE), prin care cere Rusiei să-și explice activitățile.

Ucraina solicită acum o întâlnire cu Rusia în 48 de ore, a spus el.

Cancelarul german Olaf Scholz a sosit în Ucraina în cel mai recent demers diplomatic menit să prevină o temută invazie rusă.

Vizita de luni vine în timp ce țările occidentale își retrag personalul din ambasadele lor de la Kiev, mulți dintre ei îndemnându-și cetățenii să plece imediat.

ADVERTISEMENT

Criza ucraineană: Cancelarul german a sosit la Kiev înaintea vizitei la Moscova. Occidentul încă mai crede în diplomație

Între timp, președintele Statelor Unite Joe Biden și omologul său ucrainean Volodîmîr Zelenski și-au reiterat angajamentul de a continua demersurile diplomatice pentru a reduce tensiunile, în timp ce consilierul pentru securitate națională al Washingtonului a avertizat că Moscova caută să găsească un „pretext” pentru un atac.

Scholz crede că diplomația încă are șansă să prevină un război pe pământ european și va discuta cu Zelenski despre oferirea unui ajutor financiar sporit Ucrainei.

ADVERTISEMENT

Există însă o oarecare frustrare în rândul unor oficiali ucraineni față de Germania din cauza refuzului Berlinului de a oferi arme Ucrainei, care este probabil să apară și în discuțiile de astăzi.

Vizita lui Scolz vine după cea a președintelui francez Emmanuel Macron de săptămâna trecută, în timp ce trupele ruse se adună la granițele Ucrainei.

ADVERTISEMENT

„În cazul unei agresiuni militare împotriva Ucrainei care îi amenință integritatea teritorială și suveranitatea, aceasta va duce la sancțiuni dure pe care le-am pregătit cu atenție și pe care le putem pune imediat în vigoare”, a declarat Scholz înainte de plecarea către Kiev, relatează Al Jazeera.

Cronologia celei mai recente crize dintre Ucraina și Rusia

Luni de diplomație nu au reușit să rezolve criza, pe măsură ce cresc temerile față de o iminentă invazie rusă a Ucrainei. Tensiunile legate de criza dintre Ucraina și Rusia evoluează de mai bine de două luni, eforturile diplomatice de rezolvare a problemei dând doar mici semne de progres.

ADVERTISEMENT

Rusia are peste 100.000 de soldați la granița cu Ucraina, stârnind avertismente occidentale cu privire la o invazie iminentă.

Moscova, care a negat în mod repetat că intenționează să invadeze și spune că răspunde agresiunii aliaților NATO, respinge aceste avertismente drept „isterie”.

Cronologia principalelor evenimente

noiembrie 2021
Imaginile din satelit arată o nouă acumulare de trupe rusești la granița cu Ucraina, iar Kievul spune că Moscova a mobilizat 100.000 de soldați împreună cu tancuri și alte echipamente militare.

7 decembrie 2021
Președintele american Joe Biden avertizează Rusia cu privire la sancțiuni economice importante din partea Occidentului dacă invadează Ucraina.

17 decembrie 2021
Rusia prezintă Occidentului cerințe detaliate de securitate, inclusiv ca NATO să înceteze orice activitate militară în Europa de Est și Ucraina și ca alianța să nu accepte niciodată ca membre Ucraina sau alte foste națiuni sovietice.

3 ianuarie 2022
Biden îl asigură pe președintele Ucrainei Volodîmîr Zelenski că SUA vor „răspunde decisiv” dacă Rusia va invada Ucraina. Cei doi șefi de stat au vorbit la telefon pentru a discuta despre pregătirile pentru o serie de întâlniri diplomatice viitoare pentru a aborda criza.

10 ianuarie 2022
Oficialii americani și ruși se întâlnesc la Geneva pentru discuții diplomatice, dar diferendele rămân nerezolvate, deoarece Moscova repetă cerințele de securitate pe care Washingtonul spune că nu le poate accepta.

24 ianuarie 2022
NATO pune forțele armate în așteptare și își consolidează prezența militară în Europa de Est cu mai multe nave și avioane de luptă. Unele națiuni occidentale încep să evacueze personalul neesențial al ambasadei de la Kiev. SUA pun în alertă 8.500 de militari.

26 ianuarie 2022
Washingtonul prezintă un răspuns scris la cererile de securitate ale Rusiei, repetând angajamentul față de politica „ușilor deschise” a NATO, oferind în același timp o „evaluare principială și pragmatică” a preocupărilor Moscovei.

27 ianuarie 2022
Biden avertizează despre o probabilă invazie rusă în februarie. China își pune greutatea politică în spatele Rusiei și transmite SUA că „preocupările legitime de securitate” ale Moscovei ar trebui „luate în serios”.

28 ianuarie 2022
Președintele rus Vladimir Putin spune că principalele cerințe de securitate ale Rusiei nu au fost abordate, dar că Moscova este gata să continue să disucte.

Președintele Ucrainei Zelenski avertizează Occidentul să evite crearea „panicii” care va afecta negativ economia țării sale.

31 ianuarie 2022
SUA și Rusia discută cu privire la criza din Ucraina la o sesiune specială închisă a Consiliului de Securitate al ONU.

Ambasadorul SUA la ONU, Linda Thomas-Greenfield, a spus consiliului că o invazie rusă a Ucrainei ar amenința securitatea globală.

Reprezentantul ONU al Rusiei, Vasili Nebenzia, a acuzat Washingtonul și aliații săi că amenință cu războiul, în ciuda negărilor repetate ale Moscovei cu privire la o invazie planificată.

„Discuțiile despre o amenințare de război sunt provocatoare în sine. Aproape ceri asta. Vrei să se întâmple”, a spus Nebenzia.

1 februarie 2022
Putin neagă că a planificat o invazie și acuză SUA că ignoră cerințele de securitate ale țării sale. „Este deja clar că preocupările fundamentale ale Rusiei au ajuns să fie ignorate”, a spus el.

6 februarie 2022
Rusia a deplasat 70% din acumularea militară de care are nevoie pentru a lansa o invazie la scară largă a Ucrainei, potrivit oficialilor americani citați anonim în presa americană.

8 februarie 2022
Președintele francez Emmanuel Macron se întâlnește cu Putin pentru discuții maraton la Moscova și le spune reporterilor că Rusia nu va escalada criza din Ucraina.

Cu toate acestea, Kremlinul a negat că Macron și Putin au ajuns la un acord pentru detensionarea crizei. Purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, a spus că „în situația actuală, Moscova și Parisul nu pot ajunge la niciun acord”.

10 februarie 2022
Ministrul de externe al Marii Britanii, Liz Truss, și omologul rus, Serghei Lavrov, poartă discuții fără rezultat.

Într-o conferință de presă, Lavrov a descris întâlnirea drept „o conversație între un mut și un surd”. El a adăugat că „faptele” prezentate de echipa sa cu privire la criză „au trecut pe lângă urechile” omologilor britanici.

Truss, care a avertizat cu privire la sancțiuni dure occidentale dacă Ucraina va fi atacată, l-a contestat pe Lavrov cu privire la afirmația sa că acumularea de trupe și armament de către Rusia nu amenință pe nimeni.

11 februarie 2022
Consilierul pentru securitate națională al lui Biden, Jake Sullivan, spune că informațiile americane arată că o invazie rusă ar putea începe în câteva zile, înainte ca Jocurile Olimpice de la Beijing să se încheie pe 20 februarie.

Pentagonul a ordonat trimiterea a încă 3.000 de militari americani în Polonia pentru a-i asigura pe aliați. Între timp, o serie de țări le-au cerut cetățenilor să părăsească Ucraina, cu unele avertismente că o evacuare militară nu va fi garantată în caz de război.

12 februarie 2022
Biden și Putin poartă discuții prin videoconferință. Președintele SUA a spus că o invazie rusă a Ucrainei va provoca „suferințe umane larg răspândite” și că Occidentul este angajat în diplomație pentru a pune capăt crizei, dar „în egală măsură pregătit pentru alte scenarii”.

Putin s-a plâns în cadrul apelului că SUA și NATO nu au răspuns în mod satisfăcător cererilor Rusiei de a interzice Ucrainei să adere la alianța militară și ca NATO să retragă forțele din Europa de Est.

Yuri Ushakov, principalul consilier de politică externă al lui Putin, a spus că, în timp ce tensiunile au crescut de luni de zile, în ultimele zile „situația a fost pur și simplu adusă la absurd”.

El a spus că Biden a menționat posibilele sancțiuni care ar putea fi impuse Rusiei, dar: „Această problemă nu a fost în centrul unei conversații destul de lungi cu liderul rus”.

ADVERTISEMENT
Tags: