Sport

Olanda, campioană mondială la handbal! Titlul, decis în ultimele 5 secunde! Eroare horror a Martei Lopez sau decizie greşită a arbitrelor?

15.12.2019 | 15:20
Olanda campioana mondiala la handbal Titlul decis in ultimele 5 secunde Eroare horror a Martei Lopez sau decizie gresita a arbitrelor
ADVERTISEMENT

Olanda este noua campioană mondială la handbal feminin. “Portocala mecanică” a învins cu 30-29 e Spania în finală, meci decis de o uriaşă eroare a Martei Lopez. În ultimele 5 secunde, jucătoarea de la SCM Râmnicu Vâlcea a blocat portarul olandez să repună balonul şi astfel batavele au primit o lovitură de la 7 metri, transformată de Louis Abbingh. 

Spania a început finala cu patru goluri avans!

Spania a început excelent finala. Cu un joc foarte rapid pe faza ofensivă, ibericele s-au desprins în start la patru goluri, reuşind să conducă cu 6-2. Echipa batavă s-a pus însă rapid pe picioare şi nu le-a lăsat pe elevele lui Carlos Viver să se desprindă. De la 9-5, olandezele au început să reducă ecartul şi chiar să egaleze la 9.

ADVERTISEMENT

A fost momentul în care Olanda a pus stăpânire pe finală. Jucătoarele antrenate de Mayonnade au preluat conducerea după începutul slab şi au reuşit să profite de căderea Spaniei din finalul reprizei. Astfel, de la 12-11 pentru Spaniam la pauză s-a intrat cu scorul de 16-13 pentru Olanda.

În a doua repriză, batavele au menţinut ritmul ridicat şi chiar s-au desprins la cinci goluri diferenţă: 22-17, însă ibericele nu s-au predat în prima finală mondială pe care o dispută şi au început revenirea. Olanda a dat rateuri pe faza de atac şi Spania a revenit rapid la două goluri: 24-26.

ADVERTISEMENT

Finalul de meci a fost incendiar! Lopez a egalat în ultimul minut

Iar finalul a fost unul foarte tensionat cu multe ratări de ambele părţi. Spania a alergat după egalare, însă a avut şi ghinion lovind de trei ori bara în ultimele 10 minute ale meciului, însă chiar şi aşa ibericele au ţinut aproape. A fost 26-27, apoi 27-28 şi 28-29, momente care i-au ţinut pe fani cu sufletul la gură.

Wester a reuşit parada finalei în minutul 58 la scorul de 28-29, reuşind să apere singură cu Barbosa. Însă, un minut mai târziu, Spania a egalat, 29-29, datorită unui nou contraatac, transformat de Marta Lopez, jucătoarea de la SCM Râmnicu Vâlcea.

ADVERTISEMENT

Cu 90 de secunde înainte de final, scorul era egal, 29-29 şi Olanda avea atacul. Mayonnade a ordonat o ultimă acţiune ofensivă cu un time-out, însă apărarea lui Viver a fost imperială, iar Spania avea atacul pentru titlul mondial, în ultimele 30 de secunde. Fără succes pentru că Wester a apărat şutul slab al lui Barbosa cu 5 secunde înainte de final.

Controversa Campionatului Mondial! Lovitură de la 7 metri pentru Olanda în ultimele secunde. A fost corectă decizia sau nu?

Iar aceste cinci secunde au fost cele mai haotice de la Campionatul Mondial. Marta Lopez a făcut o greşeală uriaşă blocând portarul olandez să repună mingea în joc şi a fost eliminată, Olanda primind pe tavă o lovitură de la 7 metri, conform regulamentului. Louis Abbingh a transformat şi “portocala mecanică” a câştigat cu 30-29, primul titlu mondial din istorie.

ADVERTISEMENT

Însă, pe reluări se vede cu Marta Lopez nu a fost în semicerc în momentul în care a blocat mingea trimisă de portarul advers şi meciul ar fi trebuit să meargă în prelungiri. Însă, la acest turneu final nu se poate folosi sistemul VAR, iar decizia surorilor Bonaventura au decis câştigătoarea.

A fost un meci epic, cu multe răsturnări de situaţie, care a fost decis în final de o greşeală uriaşă la acest nivel. Dacă Tess Wester ar fi repus mingea în joc, era puţin probabil ca Olanda să poată să marcheze în ultimele 5 secunde ale finalei, iar pe de altă parte, Marta Lopez nu era în semicerc şi conform regulamentului nu trebuia să se acorde nimic.

  • 8 goluri a avut Polman, cea mai bună marcatoare a finalei
  • 1 lovitură de la 7 metri a avut Olanda în finală (în minutul 59:55)
ADVERTISEMENT
Tags: