News

Olanda, gata să accepte cooptarea României la Spaţiul Schengen. Raport favorabil aderării, după ultima vizită

Olanda pare că s-a convins că România merită să intre în Schengen. Austria a rămas singuracare se opune extinerii zonei de liber schimb, ministrul Lucian Bode a plecat la Viena
23.11.2022 | 11:41
Olanda gata sa accepte cooptarea Romaniei la Spatiul Schengen Raport favorabil aderarii dupa ultima vizita
Olanda pare că şi-a schimbat opinia şi ar accepta România în Schengen
ADVERTISEMENT

Raportul comisiei olandeze care a vizitat România zilele trecute este unul favorabil aderării ţării noastre la Schengen, oficialii din Ţările de Jos schimbându-şi cu 180 de grade poziţia avută în urmă cu câteva săptămâni, când parlamentul de la Haga recomanda guvernului Rutte să împiedice aderarea ţării noastre la zona comunitară de liber schimb.

Cancelarul Austriei acuză migraţia necontrolată din România, Bulgaria şi Ungaria

Experţii olandezi au verificat în principal sistemul de acordare de vize şi cooperarea judiciară în materie penală, concluziile fiind de natură să-i mulţumească. În consecinţă, surse guvernamentale afirmă că noul raport este foarte favorabil pentru România.

ADVERTISEMENT

Potrivit noului raport întocmit de oficialii din Ţările de Jos, România îndeplinește dotările IT necesare pentru emiterea vizelor Schengen şi “este pregătită să gestioneze acquis-ul Schengen. Concluzia este că Olanda nu poate amâna o decizie pozitivă României”.

În momentul de faţă, România nu are decât să aștepte formalizarea recomandării Olandei privind aderarea României la spațiul Schengen, iar premierul Mark Rutte să obțină mandatul din partea parlamentului, pentru un vot pozitiv în şedinţa Consiliului JAI din 9 decembrie.

ADVERTISEMENT

În cadrul misiunii desfășurate în perioada 14-18 octombrie, experții olandezi au vizitat următoarele instituții ale României:

  • Consulatul României la Istanbul
  • Autoritatea Națională de Supraveghere a Prelucrării Datelor cu Caracter Personal
  • Ministerul Afacerilor Interne
  • Biroul Responsabilului cu protecția datelor cu caracter personal (Ministerul Afacerilor Interne)
  • Biroul SIRENE
  • Centrul Național al Sistemului de Informații Schengen
  • Ministerul Afacerilor Externe – Centrul Național de Vize
  • Poliția națională
  • Secția de Poliție București 2
ADVERTISEMENT

Misiunea a fost efectuată de o echipă formată din experți din Republica Cehă, Germania, Țările de Jos și Suedia, împreună cu doi experți ai Consiliului UE și șapte experți din partea Comisiei Europene.

În privinţa Austriei, ultima ţară care s-a declarat împotriva extinderii Schengen, fără a avea ceva punctul împotriva României, Bulgariei sau Croaţiei, ministrul de Inetrne Lucian Bode a plecat miercuri la Viena, pentru a se întâlni cu omologul său, Gerhard Karner, cel care a declarat săptămâna trecută că țara sa se va opune extinderii zonei de liber schimb, Spaţiul Schengen dovedindu-şi “disfuncţionalitatea”.

ADVERTISEMENT

Mai mult, poziţia sa a fost susţinută şi de cancelarul Karl Nehammer, care a acuzat migraţia necontrolată din ţări precum România, Bulgaria şi Ungaria, lăudând în schimb Croaţia din acest punct de vedere.

“Avem 100.000 de oameni care au trecut ilegal granița, dintre care 75.000 au traversat țări ca România, Bulgaria și Ungaria fără a fi înregistrați de autoritățile de securitate de acolo. Este un risc de securitate și va trebui să ne ocupăm de asta”, a spus şeful guvernului de la Vina

ADVERTISEMENT
Tags: