News

Olanda pune piedică aderării României la Schengen. Ciolacu a reacționat după rezoluția adoptată la Haga: ”O jignire”. Update

Olanda pune o nouă piedică aderării României la Schengen. Parlamentul de la Haga a adoptat o rezoluţie care spune că acest stat nu ar trebui să voteze pentru aderarea țării noastre
20.10.2022 | 21:04
Olanda pune piedica aderarii Romaniei la Schengen Ciolacu a reactionat dupa rezolutia adoptata la Haga O jignire Update
Olanda o nouă piedică în calea intrării României în Schengen. Sursa foto: emerging-europe.com
ADVERTISEMENT
20-10-2022
18:16

Rezoluția adoptată de Parlamentul de la Haga l-a iritat pe Marcel Ciolacu

Președintele PSD, Marcel Ciolacu, a reacționat după ce rezoluția adoptată de parlamentul olandez împotriva aderării României și Bulgariei la Spațiul Schengen.

Liderul social-democrat a subliniat că votul din Olanda reprezintă o acțiune ”din interes politic”, care nu poate fi tolerată de România.

Eu nu voi accepta ca niciun stat european să stea în calea progresului României, mai ales într-un moment în care România și noi românii ne-am făcut datoria până la capăt și într-un mod exemplar și față de criza energetică, și față de război, și față de gestionarea întregii situații din Ucraina ca un stat european.

Cu toate că îndeplinim toate cerințele tehnice de a intra în spațiul Schenghen cineva dintr-un interes politic să se opună intrării României, această nedreptate nu trebuie să se întâmple din nou.

Eu nu voi accepta şi nu cred că vreun român poate să accepte, până la urmă, o jignire faţă de România şi români, fără niciun motiv sustenabil”, a declarat Marcel Ciolacu la Târgu-Jiu.

La mijlocul acestei săptămâni, Parlamentul Olandei a adoptat o rezoluție prin care pune piedică aderării României și Bulgariei la Schengen.

Olanda o nouă piedică în calea intrării României în Schengen. Rezoluția adoptată de Parlamentul de la Haga

Parlamentarii batavi nu sunt convinși că cele două state din estul Europei au îndeplinit cu succes cerințele în ceea ce privește lupta anti-corupție și lupta împotriva criminalității organizate.

ADVERTISEMENT

Anunțul privind rezoluția Legislativului de la Haga a fost făcut de eurodeputata olandeză Sophia in’T Veld, coordonatoarea grupului Renew în Comisia pentru libertăţi civile (LIBE) a Parlamentului European.

”Spre marele meu regret, tocmai am aflat în urmă cu câteva minute că parlamentul olandez a adoptat o rezoluţie care afirmă că Olanda nu ar trebui să voteze pentru aderarea României şi a Bulgariei în spaţiul Schengen.

ADVERTISEMENT

Regret profund acest lucru. Partidul meu (n.r. Democraţii 66) a votat împotriva acestei rezoluţii, noi vrem ca România şi Bulgaria să adere imediat la spaţiul Schengen, aţi îndeplinit criteriile necesare.

Mă tem că prim-ministrul Olandei face foarte puţin pentru a convinge parlamentul olandez sau pentru a-şi asuma responsabilitatea şi a spune că, în interesul Europei, va fi de acord în Consiliu (cu aderarea României şi a Bulgariei la Schengen, n.red.). Trebuie să înţelegeţi că nu toată lumea în Olanda este împotrivă. Partidul meu vrea ca Bulgaria şi România să adere imediat la Schengen, dar majoritatea partidelor din guvern nu doresc acest lucru”, a declarat Sophia in’T Veld pentru Agerpres.

ADVERTISEMENT

Rezoluția Parlamentului olandez vine la o zi după votul favorabil României din Parlamentul European

Poziția Legislativului de la Haga de miercuri vine la doar o zi distanță după ce Parlamentul European a recomandat statelor membre să permită României și Bulgariei să adere la spațiul Schengen.

Reamintim că, marți, la Strasbourg, a fost adoptată o rezoluție care recomandă ca, până la sfârșitul anului 2022, statele decidente să ia toate măsurile necesare pentru a adopta decizia asupra admiterii României și Bulgariei în spațiul Schengen de liberă circulație.

ADVERTISEMENT

Rezoluția de marți a fost adoptată cu 547 voturi ”pentru”, 49 ”împotrivă” și 43 abțineri.

De subliniat că toți cei cinci europarlamentari din partidul premierului olandez Mark Rutte s-au abținut la votul rezoluției pro-România.

ADVERTISEMENT