News

Olanda revine la munca de acasă din cauza înmulțirii cazurilor de COVID. Ce alte restricții au fost impuse

Premierul olandez a recunoscut că restricțiile impuse de pandemia de COVID-19 coronavirusului au fost ridicate prea curând
15.07.2021 | 18:40
Olanda revine la munca de acasa din cauza inmultirii cazurilor de COVID Ce alte restrictii au fost impuse
Olanda revine la munca de acasă din cauza înmulțirii cazurilor de COVID. Ce alte restricții au fost impuse Foto: Colaj Fanatik
ADVERTISEMENT

Olanda reinstituie recomandările legate de munca de acasă din cauza creșterii numărului infecțiilor cu SARS-CoV-2. Recomandarea nu este obligatorie și se aplică numai persoanelor care pot face acest lucru.

Olanda revine la munca de acasă din cauza înmulțirii cazurilor de COVID. Ce alte restricții au fost impuse

Vinerea trecută, Olanda a reintrodus restricțiile impuse barurilor, restaurantelor și cluburilor de noapte pentru a opri seria de infectări în rândul adulților tineri, la doar două săptămâni după ce majoritatea restricțiilor au fost ridicate pe măsură ce numărul cazurilor scădea.

ADVERTISEMENT

Cele mai multe restricții au fost ridicate pe 26 iunie, întrucât lansarea accelerată a vaccinărilor contra COVID-19 a scăzut brusc numărul infecțiilor.

Parlamentul a fost rechemat din vacanța de vară pentru o dezbatere specială cu privire la creșterea de șase ori a infecțiilor, care miercuri a  ajuns la peste 10.000 în 24 de ore pentru prima dată în jumătate de an.

ADVERTISEMENT

“Ne întoarcem la vechile recomandări”, a declarat Rutte miercuri parlamentarilor.

Guvernul olandez a anulat toate festivalurile și evenimentele pe mai multe zile, cu public numeros, ca parte a restricțiilor impuse până pe 14 august.

Un focar cu 1.000 de cazuri de COVID, după un festival

Un festival din Olanda a șocat oficialii după ce 1.000 de infecții cu coronavirus au fost legate de eveniment, în ciuda faptului că a necesitat un „test pentru acces”.

ADVERTISEMENT

La festivalul în aer liber Verknipt, care a avut loc la Utrecht la începutul lunii iulie, au participat 20.000 de persoane pe parcursul a două zile. Toți cei care au participat au trebuit să arate un cod QR care să demonstreze că au fost vaccinați, au avut recent infecția cu SARS-CoV-2 sau au avut un test OVID negativ.

Organizatorii au insistat că evenimentul a fost planificat și controlat cu atenție, dar, în ciuda acestui fapt, 1.050 de persoane care au participat la festival au avut rezultate pozitive la testele COVID post eveniment, potrivit comisiei regionale a sănătății din Utrecht.

ADVERTISEMENT

„Nu putem spune că toți acești oameni au fost infectați chiar la festival. Ar putea fi, de asemenea, posibil ca aceștia să fi fost infectați în timp ce călătoreau spre festival sau seara înainte de a merge la festival sau la petrecerea de după. Deci, acestea (cazurile) sunt toate legate de festival, dar nu putem spune 100% că oamenii au fost infectați la festival”, a declarat Lennart van Trigt, un purtător de cuvânt al consiliului de sănătate din Utrecht.

Cu toate acestea, el a spus că numărul de cazuri a fost „destul de uimitor” și ar putea crește ușor în următoarele zile.

Evenimentul a evidențiat probleme în procesul „test pentru intrare”, a adăugat van Trigt, persoanelor li s-a permis să facă teste COVID cu până la 40 de ore înainte de eveniment, permițând posibilitatea de a se infecta între timp.

„Am aflat acum că această perioadă este prea lungă. Ar fi trebuit să avem o perioadă de 24 de ore, ceea ce ar fi mult mai bine, deoarece în 40 de ore oamenii pot face multe lucruri precum vizitarea prietenilor și mersul la baruri și cluburi. Deci, într-o perioadă de 24 de ore, oamenii pot face mai puține lucruri și este mai sigur ”, a spus el.

O altă problemă a fost că oamenii din Olanda au putut obține un permis COVID pentru festival imediat după ce au fost vaccinați, când, în realitate, durează câteva săptămâni pentru a se construi imunitatea după imunizare.

Premierul olandez și-a cerut scuze pentru relaxarea restricțiilor COVID

Premierul olandez Mark Rutte a recunoscut luni că restricțiile impuse de răspândirea coronavirusului au fost ridicate prea curând în Olanda și și-a cerut scuze, deoarece infecțiile au ajuns la cele mai înalte niveluri ale anului.

Rutte a reinstituit vinerea trecută restricții referitoare la baruri, restaurante și cluburi de noapte în efortul de a opri seria de infecții în rândul adulților tineri, la doar două săptămâni după ce majoritatea restricțiilor au fost ridicate pe măsură ce numărul de cazuri scădea.

Guvernul a anulat, de asemenea, toate festivalurile și evenimentele pe mai multe zile cu public numeros până pe 14 august.

“Ceea ce credeam că va fi posibil, s-a dovedit a nu fi posibil în practică”, a declarat Rutte jurnaliștilor luni. „Am făcut o eroare de judecată pe care o regretăm și pentru care ne cerem scuze.”

Scuzele sale au marcat o schimbare bruscă față de poziția sa de vineri, când a apărat în mod repetat relaxarea mai timpurie a restricțiilor ca pe un „pas logic” și a refuzat să-și asume vina pentru posibila gestionare greșită a guvernului său.

Acest lucru a atras critici puternice din partea autorităților din domeniul sănătății, care au spus că guvernul a renunțat la prudență, încurajând tinerii să iasă din nou.

Aproximativ 30 de organizatori de festivaluri și evenimente majore, inclusiv Marele Premiu Olandez F1 de trei zile Zandvoort, s-au alăturat unui proces introdus de compania de divertisment ID&T împotriva statului care urmărea să anuleze restricțiile.

Marele Premiu al Olandei este programat să aibă loc în perioada 3-5 septembrie, după ce măsurile actuale vor fi ridicate, dar ar putea fi expus riscului dacă ratele de infecție nu scad.

Numărul infecțiilor cu coronavirus din Olanda a crescut de opt ori într-o săptămână la cele mai înalte niveluri din 2021 după redeschiderea barurilor, restaurantelor și cluburilor de noapte.

Creșterea infecțiilor nu a dus la o creștere notabilă a internărilor în spital din cauza COVID-19. Dar ministrul Sănătății, Hugo de Jonge, a avertizat că acest lucru ar putea fi amenințat de creșterea actuală „fără precedent” a infecțiilor.

ADVERTISEMENT
Tags: