Președintele Ucrainei Volodimir Zelenski a făcut o vizită surpriză în Olanda, la o bază militară de la Eindhoven, unde s-a întâlnit cu premierul Mark Rutte. Cu această ocazie, a fost oficializat angajamentul Olandei și Danemarcei de a trimite avioane F-16 Ucrainei, scrie Le Monde, citat de News.ro.
La două zile după ce SUA au dat undă verde, premierul olandez Mark Rutte a oficializat duminică, în timpul vizitei preşedintelui Volodimir Zelenski, angajamentul ţării sale şi al Danemarcei de a livra avioane de luptă F-16 Ucrainei, relatează Le Monde.
„Olanda şi Danemarca se angajează să transfere avioane F-16 Ucrainei odată ce vor fi îndeplinite condiţiile pentru un astfel de transfer”, a declarat Mark Rutte. În urmă cu două zile, Statele Unite și-au dat acordul pentru acest transfer, acord necesar în cazul reexportării de tehnologie militară american.
La rândul său, Zelenski a afirmat că Ucraina va primi de la olandezi 42 de avioane „care vor fi transferate Ucrainei după ce piloţii şi inginerii noştri îşi vor termina pregătirea” și care „vor fi folosite pentru a ţine teroriştii ruşi departe de oraşele şi satele ucrainene”.
Potrivit declarațiilor lui Oleksii Reznikov, ministrul ucrainean al Apărării, instruirea piloților pentru a manevra avioanele F-16 a început deja, însă procesul de durată fiind necesară cel puțin șase luni de antrenament și chiar mai mult în cazul inginerilor și mecanicilor care trebuie să le întrețină.
Procesul de instruire se va desfășura în Danemarca și România însă durata acestuia face ca Ucraina să nu poată folosi aceste avioane până în primăvara anului 2024. Olanda a decis să trimită Ucrainei avioanele F-16 întrucât forțele sale aeriene urmează să fie dotate cu modelul F-35.
Întâlnirea dintre Rutte și Zelenski vine la o zi după ce președintele ucrainean s-a întâlnit cu premierul suedez Ulf Kristersson. „Astăzi am discutat în detaliu despre paşii viitori privind posibilitatea de a deschide subiectul primirii de avioane Gripen suedeze”, a declarat Zelenski în conferința de presă susținută alături de Kristersson.
Însă înzestrarea aviației militare ucrainene cu avioane Saab-39 Gripen este mai complicată întrucât, în luna iunie, Suedia anunța că momentan are nevoie de toate aeronavele sale pentru apărarea teritoriului național. Totuși, guvernul de la Stockholm era dispus să permită piloților ucraineni să testeze acest model de avion de vânătoare.
Chiar și așa, Suedia este unul dintre susținătorii importanți ai efortului de război ucrainean, sâmbătă semnându-se un acord prin care Ucraina va începe producţia vehiculului de luptă suedez CV90. De asemenea, Suedia a furnizat tancuri, sisteme antiaeriene şi vehicule blindate de luptă pentru infanterie.
De altfel guvernul suedez pregătește un nou pachet de asistență militară pentru Ucraina, în valoare de 313.500.000 de dolari, fiind vorba de muniție și piese de schimb pentru echipamentele furnizate anterior. Cu acest nou pachet, valoarea totală a ajutorului acordat de Suedia va ajunge la 1,8 miliarde de dolari.