Motivul? Românii au dezvăluit date confidențiale din contract, iar acum autoritățile din Țările de Jos au o misiune și mai grea să găsească acest tezaur. Gafa ar fi pusă în cârca unui secretar de stat care a divulgat în fața presei detalii din contract.
Potrivit lui Ernest Oberlander-Târnoveanu, directorul demis al Muzeului Național de Istorie a României, vinovat e secretarul de stat Diana Baciuna, care a oferit publicității date din contractul privind organizarea expoziției ”Dacia! Empire of Gold and Silver”.
”Din păcate, colegii olandezi au comunicat echipei de curieri care a plecat să demonteze şi să repatrieze expoziţia că, din momentul în care noi am dezvăluit date confidenţiale din contrat.
Aceste date măresc presiunea asupra anchetatorilor, pentru că acum hoţii ştiu nu numai că au furat nişte piese importante, dar au şi o idee de ordin de mărime care le permite să şantajeze mai uşor”, a declarat Târnoveanu la podastul ”Zi de muzeu”.
Furtul celor trei brățări dacice și a coifului de la Coțofenești poate să-i coste pe olandezi 5,8 milioane de euro dacă artefactele nu vor fi recuperate. Asta, pentru că Muzeul Drents din Assen a asigurat aceste bucăți din tezaur cu suma respectivă. Întreaga colecție de 673 de obiecte ar valora 30 de milioane de euro.
Cât despre acuzația că expoziția avea nevoie de HG pentru a fi realizată, fostul director al MNIR a oferit lămuriri. ”Hotărârea de Guvern este necesară doar atunci când la realizarea expoziţiei colaborează mai multe autorităţi şi instituţii.
Această expoziţie nu s-a făcut decât prin participarea Muzeului Naţional de Istorie împreună cu partenerii lui, dar partea propriu-zisă de resurse umane şi financiare au fost date de MNIR.
Aceste hotărâri de Guvern au fost folosite pentru expoziţii foarte importante pe care Guvernul României a vrut să le facă pentru evenimente importante de natură politică, parteneriate strategice”, a completat Târnoveanu.
Autoritățile din Țările de Jos au reținut momentan trei indivizi, care au fost reținuți pentru 90 de zile. Printre aceștia se numără doi bărbați și o femeie. Pentru că această colaborare dintre olandezi și români a fost întreruptă, nimeni nu știe de fapt în ce stadiu se află ancheta și dacă există informații care ar indica spre localizarea obiectelor furate.