News

Olandezii se maschează la carnaval cu replici ale Coifului de la Coțofenești: “Se vând ca pâinea caldă”

Fenomen ciudat în Olanda. Cetățenii se maschează la carnaval cu replici ale Coifului de la Coțofenești. Decizia a stârnit revoltă, fiind considerată o ironie la adresa României.
07.03.2025 | 12:18
Olandezii se mascheaza la carnaval cu replici ale Coifului de la Cotofenesti Se vand ca painea calda
Olandezii se maschează la carnaval cu replici ale Coifului de la Coțofenești. Sursa foto: Colaj Fanatik, Ziarulromânesc.de.
ADVERTISEMENT

Coiful de la Coțofenești, una dintre cele mai valoroase piese de patrimoniu românesc, a devenit peste noapte vedeta carnavalului din Olanda. În timp ce oamenii legii încă investighează furtul originalului, realizat din aur masiv, olandezii au descoperit o nouă modalitate de a se distra: măști în forma celebrului coif, printate 3D și comercializate într-un magazin din Beverwijk.

Coiful de la Coțofenești, „vedeta” carnavalului din Olanda

Proprietara magazinului de costume Greet Verkleedt, Astrid de Jong, a declarat că ideea i-a venit absolut din întâmplare. Ea și soțul ei căutau inițial o soluție rapidă și ieftină pentru un accesoriu original destinat carnavalului, iar prima opțiune fusese o replică din carton a coifului.

ADVERTISEMENT

Lipsa timpului necesar pentru producție i-a făcut să renunțe temporar la idee. Totuși, lucrurile s-au schimbat radical când un client a intrat în magazin și avea la el o replică perfectă, realizată cu ajutorul unei imprimante 3D. Femeia a fost cucerită pe loc de idee și a decis să adauge produsul în oferta magazinului său.

Ideea a avut un succes incredibil, iar vestea s-a răspândit rapid printre cetățeni. În scurt timp, cele 12 exemplare disponibile inițial au fost epuizate integral, iar comenzile continuă să vină. Potrivit proprietarei, la un astfel de produs se muncește în jur de 16 ore.

ADVERTISEMENT

„Este uluitor cât de repede s-a aflat despre coif. Cererea este atât de mare încât abia reușim să ținem pasul. Fiecare coif implică 16 ore de muncă, așa că producția noastră este destul de limitată”, a explicat Astrid, pentru publicația locală nltimes.nl.

„Nu vrem să jignim pe nimeni”

Cu toate acestea, fenomenul nu este privit cu ochi buni de toată lumea, mai ales că originalul coifului de la Coțofenești, estimat la câteva milioane de euro, a fost furat recent din Drents Museum din Olanda și încă nu a fost recuperat. În timp ce oamenii legii depun toate eforturile pentru a recupera piesa valoroasă pentru România, replicile din plastic devin adevărate simboluri pentru carnaval.

ADVERTISEMENT

Unele persoane sunt de părere că acest trend este un omagiu adus piesei dispărute, în timp ce alții consideră că este o lipsă de respect față de patrimoniul cultural românesc. Astrid de Jong insistă că nu a avut niciodată intenția de a jigni România sau de a face mișto de valoarea culturală a artefactului.

ADVERTISEMENT

„Suntem conștienți că este un subiect sensibil, dar intenția noastră este doar de a oferi oamenilor ceva distractiv pentru carnaval. Nu vrem să jignim pe nimeni”, a precizat aceasta.