Sport

Oleksandr Zinchenko, povestea de succes din naţionala Ucrainei! Refugiat din cauza războiului şi antrenamente pe străzile din Moscova

Oleksandr Zinchenko este unul dintre cei mai importanţi jucători ai naţionalei Ucrainei, iar fundaşul de 24 de ani are o poveste de succes.
20.06.2021 | 22:31
Oleksandr Zinchenko povestea de succes din nationala Ucrainei Refugiat din cauza razboiului si antrenamente pe strazile din Moscova
ADVERTISEMENT

Născut pe 15 decembrie 1996, Oleksandr Zinchenko a început fotbalul în Radomyshl, într-un orăşel din Nordul Ucrainei, la Şcoala Sportivă pentru tineri “Karpatiya”. La 12 ani, jucătorul şi familia lui se mutau în Illichivsk, lângă Marea Neagră şi aproape de graniţa cu Moldova, la echipa de juniori a celor de la FC Monolit.

La malul Mării Negre, Oleksandr Zinchenko a petrecut un an şi jumătate, înainte să fie ochit de Şahtior Doneţk. La nici 14 ani, fundaşul se muta din nou, la sute de kilometri, însă intra în linie dreaptă spre succes. Visul a început să se năruie pe 20 februarie 2014, când a izbucnit războiul dintre Ucraina şi Rusia.

ADVERTISEMENT

Familia lui Oleksandr Zinchenko s-a refugiat în Rusia, iar fundaşul Ucrainei s-a antrenat pe străzi un an

Atunci când bombele au început să cadă în jurul oraşului Doneţk, familia lui Oleksandr Zinchenko a decis să fugă în Rusia. Fotbalistul era căpitanul echipei de juniori de la Şahtior, însă Mircea Lucescu, antrenorul de atunci al “minerilor”, nu-i oferise încă debutul la echipa mare.

Zinchenko s-a antrenat şase luni pe străzile din Moscova şi alături de echipe din ligile de amatori. În tot acest timp, oficialii lui Şahtior Doneţk l-au acuzat că a rupt unilateral contractul şi au făcut tot posibilul ca jucătorul să nu poată semna cu o altă echipă. După un timp, fundaşul a ajuns să se antreneze cu Rubin Kazan, însă conducătorii echipei nu au putut să-i ofere un acord, de frică unei suspendări.

ADVERTISEMENT

În urma unei decizii a FIFA, după ce Şahtior Doneţk a depus o plângere, Oleksandr Zinchenko a fost amendat cu 8.000 de euro pentru ruperea contractului, însă ucrainenii nu au fost mulţumiţi. Cazul a ajuns la Tribunalul de Arbitraj Sportiv, iar actualul component al naţionalei lui Shevchenko a avut câştig de cauză.

La un an de la plecarea în Rusia, fotbalistul a putut să semneze în sfârşit un contract, iar Ufa a profitat. Pe 20 martie 2015, la 18 ani, Zinchenko debuta în prima ligă a Rusiei şi scăpa de coşmarul antrenamentelor cu amatorii. Urma o nouă luptă pentru jucătorul care a intrat rapid pe radarul marilor cluburi din Europa.

ADVERTISEMENT

Rusia l-a vrut în naţională, Zinchenko nici nu a vrut să audă

Prestaţiile bune de la Ufa i-au făcut pe oficialii Federaţiei Ruse de Fotbal să-l contacteze pe Oleksandr Zinchenko. Propunerea era să joace pentru naţionala Rusiei, însă nici nu a vrut să audă despre această variantă. Acesta îşi dorea să joace pentru ţara natală, chiar dacă existase conflictul cu Şahtior Doneţk.

Ucrainenii au aflat de planul ruşilor şi au dat marea lovitură în toamna lui 2015. Mykhaylo Fomenko, selecţionerul de atunci al Ucrainei, l-a debutat pe Zinchenko într-un meci cu Spania din preliminariile EURO 2016. Fotbalistul intra în minutul 88, iar ruşii nu puteau să se mai apropie de el.

ADVERTISEMENT

Debutul lui Oleksandr Zinchenko nu a fost privit cu ochi buni de unii dintre suporterii Ucrainei. Fotbalistul juca în Rusia, ţară care anexase de curând Crimeea, şi se refugiase la duşmani chiar în startul războiului. Corul contestatarilor a fost închis rapid de prestaţiile tot mai bune ale fundaşului.

A intrat în istoria naţionalei Ucrainei într-un meci cu România şi s-a transferat la Manchester City

Pe 29 mai 2016, la Torino, Ucraina a jucat un amical cu România, iar Oleksandr Zinchenko a bifat a doua selecţie la naţionala vecinilor. Intrat pe teren în startul celei de-a doua repize, actualul jucător al lui Manchester City l-a depăşit cu uşurinţă pe Vlad Chiricheş şi a marcat al doilea gol al ucrainenilor, care au şi câştigat meciul, scor 4-3. Zinchenko devenea cel mai tânăr fotbalist care marca pentru naţionala Ucrainei.

Convocat în lotul Ucrainei pentru EURO 2016, Oleksandr Zinchenko a jucat în cele trei meciuri din faza grupelor, iar după turneul final din Franţa a fost transferat de Manchester City. “Cetăţenii” plăteau 1.700.000 de euro şi îl trimiteau la PSV sub formă de împrumut.

Chiar dacă la început a jucat puţin pentru Manchester City, iar jurnaliştii englezi anunţau că va fi vândut, Oleksandr Zinchenko a reuşit să se impună. În sezonul recent încheiat, fundaşul a jucat 32 de meciuri în toate competiţiile şi a fost integralist în finala Ligii Campionilor, pierdută de “cetăţeni” în faţa lui Chelsea.

“Oleksandr este foarte important pentru echipă, atât pe teren, cât și în vestiar. El mereu ne cere să vorbim între noi. El a văzut cum este întreg procesul în Anglia și mereu ne spune că o bună comunicare pe teren este esențială”, spunea Mykola Matviyenko înainte de EURO 2020.

ADVERTISEMENT