Sporturi

Oleksy Torokhtiv a fost depistat pozitiv pentru folosirea unei substanțe interzise! Halterofilului i-a fost retrasă medalia de aur cucerită la Jocurile Olimpice de la Londra

20.12.2019 | 08:47
Oleksy Torokhtiv a fost depistat pozitiv pentru folosirea unei substanțe interzise! Halterofilului i-a fost retrasă medalia de aur cucerită la Jocurile Olimpice de la Londra
Oleksy Torokhty a rămas fără medalia cucerită la JO 2012. Sursă Foto: Twitter
ADVERTISEMENT

Comitetul Olimpic Internațional a decis retragerea medaliei de aur a halterofilului ucrainean Oleksy Torokhty, câștigată în 2012, din cauza dopajului. Proba sportivului a fost testată din nou recent, folosind metode modernă, și a fost depistat pozitiv pentru folosirea substanței turinabol, interzisă de regulamente.

Oleksy Torokhty a rămas fără medalia de aur cucerită la Londra

Decizia luată de Comitetul Olimpic Internațional în 2016, de a retesta probele sportivilor care au participat la Jocurile Olimpice din 2008 și 2012 face noi victime. În ultimii trei ani, peste 50 de halterofili au fost descalificați după ce au fost depistați pozitiv pentru folosirea unor substanțe interzise.

Ucraineanul Oleksy Torokhty, medaliat cu aur la Jocurile Olimpice din 2012 de la Londra, a rămas fără medalie după ce s-a dovedit, în urma testării prin metode moderne a probelor sale, că a folosit substanța turinabol.

ADVERTISEMENT

Pe lângă retragerea medaliei câștigată la proba de haltere 105 kg, sportivul a fost suspendat doi ani, începând cu decembrie 2018, momentul în Federația Internațională de Haltere a anunțat că ucraineanul este suspect de folosirea substenței interzise.

Oleksy Torokhty este al cincilea halterofil medaliat la Jocurile Olimpice de la Londra depistat pozitiv.

ADVERTISEMENT

Exclus din pozițiile administrative

Sportivul a avut, până în momentul declanșării scandalului de dopaj, funcții administrative în Federația Europeană de Haltere și în Comitetul Olimpic Ucrainean.

În urma ultimei decizii, Oleksy Torokhty va pierde ambele funcții, fiind exclus din orice poziție administrativă.

ADVERTISEMENT

Iranianul Navab Nasirshelal va fi, cel mai probabil, noul deținător al medaliei de aur din proba de haltere 105 kg de la Jocurile Olimpice de la Londra, fiind medaliat cu argint în 2012, dar o decizie finală încă nu a fost comunicată de Comitetul Olimpic Internațional.

Proba de haltere, aproape de excluderea de la JO

Comitetul Olimpic Internațional anunța că prezența probei de haltere în cadrul Jocurilor Olimpice ar putea fi în pericol după numeroasele scandaluri de dopaj care au apărut după retestarea probelor.

ADVERTISEMENT

Totuși, după ce Federația Internațională de Haltere a anunțat teste tot mai stricte, disciplina sportivă a rămas probă olimpică.

CITEȘTE mai multe articole interesante din categoria SPORTURI
A apărut noua revistă Taifasuri
  • Câștigă ACUM o Dacia Logan, 2.000 de euro și multe alte premii!
  • Nr. 859. 32 pagini + cartea „Dictatura gastronomică”
A apărut noua revistă Taifasuri