Life

Cine este Olena Bilozerska, cea mai letală lunetistă a Ucrainei. Cum a trecut de la jurnalism la armată

Olena Bilozerska este considerată cea mai letală lunetistă a Ucrainei. A împușcat cel puțin 10 inamici în tranșeele din Donbas și este pregătită să lupte împotriva lui Vladimir Putin.
07.03.2022 | 12:27
Cine este Olena Bilozerska cea mai letala lunetista a Ucrainei Cum a trecut de la jurnalism la armata
Olena Bilozerska este considerată cea mai letală lunetistă a Ucrainei.
ADVERTISEMENT

Olena Bilozerska are 42 de ani și are cel puțin 10 ucideri confirmate în tranșeele din Donbas. A început ca luptătoare voluntară, apoi s-a alăturat Corpului Marin al Ucrainei și declară că este gata să-l înfrunte pe Vladimir Putin.

Cine este Olena Bilozerska. Femeia considerată cea mai letală lunetistă din Ucraina

Olena este originară din Kiev și este considerată o celebritate în Ucraina. Ea este autoarea cărții „Jurnalul unui soldat ilegal”, în care povestește despre primii ani petrecuți ca militar voluntar. Pe atunci, cei ca ea nu aveau voie să lupte în prima linie, dar legea a fost schimbată în 2016.

ADVERTISEMENT

Olena a devenit cunoscută înainte de începerea războiului. A lucrat ca jurnalistă și, din cauza textelor sale de opoziție împotriva sistemului, a fost amenințată cu închisoarea de către vechiul regim dur al lui Viktor Ianukovici, destituit în Revoluția Maidan din 2014. Mai mult, Bilozerska scrie poezii și nu vede nicio contradicție între acest lucru și luptă.

„O natură creativă necesită perfecționism în orice, iar acest lucru ajută foarte mult în munca mea. Desigur, nu scriu poezie acum.”,  a declarat Olena, conform Daily Mail. 

ADVERTISEMENT

Deși a fost demobilizată din marină în 2020, ea și soțul ei sunt amândoi membri ai Serviciilor de Apărare Teritorială ale Ucrainei și este gata să lupte pentru a-și apăra țara.

Olena Bilozerska a vorbit despre războiul din Ucraina

Contactată de Adevărul, Olena Bilozerska, cunoscută pentru faptul că a ucis 10 bărbați în tranșeele din Donbas, declara pe 24 februarie, atunci când invazia rusă a început în Ucraina, că este în armată, în calitate de comandant adjunct de companie, și că așteaptă să fie trimisă pe linia frontului.

ADVERTISEMENT

„Pe timpul nopţii şi dis-de-dimineaţă oraşele ucrainene au fost trezite de explozii. O invazie la scară largă a armatei ruseşti a început. Rachete au fost trase asupra obiectivelor militare.

Există o invazie terestră din est şi din nord, dinspre teritoriul Belarusului. Tancuri din Belarus şi Rusia atacă împreună, mor soldaţi şi civili, armata noastră ne protejează. Deja au doborât şase avioane inamice şi au omorât mulţi invadatori.”,  spunea Olena Bilozerska, pentru Adevărul.

ADVERTISEMENT

Olena Bilozerska, veterană în tranșee

În 2017, Olena a împușcat într-o singură noapte trei separatiști. Împușcăturile din acele minute sângeroase au fost înregistrate de o cameră cu termoviziune. În imagini se poate observa cum doi bărbați se târăsc din tranșee, chiar de  Ziua Independenței Ucrainei.

„A fost noaptea aniversării Zilei Independenței Ucrainei în august 2017 și cazacii trebuie să fi presupus că stăm beți în tranșeele noastre, sărbătorind.

Am simțit că se va întâmpla ceva interesant când au început să iasă dintr-un șanț și să-și dea arme unul altuia.”,  a spus lunetista.

Olena nu are deloc remușcări și nu simte compasiune pentru victimele ei. Din punctul său de vedere, în vreme de război, inamicul nu poate fi privit drept o persoană.

„M-am simțit entuziasmată, pentru că o unitate de șase oameni au ieșit din tranșee pentru doi dintre noi, nu se întâmplă în fiecare zi. Tristețea morală legată de ‘uciderea unui om’ a fost inventată de persoane care sunt departe de război.

Un inamic înarmat nu e o persoană, e o țintă. Ridici arma împotriva țării mele, aia e, ești o țintă. Dacă nu îl dobori în timp util, ar putea să te ucidă pe tine sau pe camarazii tăi. Dacă nu trag la timp și se ascunde, atunci mă simt supărată pe mine pentru că am ratat șansa. Iar dacă ținta este lovită, simt plăcerea lucrului bine făcut.”, a mărturisit ea, după cum scrie Daily Mail.

Când vine vorba de Vladimir Putin, Olena declara că se antrenează cu „Halia”, așa cum și-a botezat ea pușca Zbroyar Z-10.

„O armă trăiește, are un suflet. E o poveste în Ucraina despre alintata Halia, motiv pentru care am ales numele. E mereu curățată și ajustată. Dar face ceea ce îi cer, iar dacă rușii decid să vină, le voi face cunoștință cu plăcere cu Halia.”, a adăugat Bilozerska.

ADVERTISEMENT