Olguța Berbec este un enoriaș de seamă în Biserica din satul Mărășești, județul Mehedinți. Anul acesta, artista este cea care ține sărbătoarea Paștelui, o tradiție specifică localității din care provine.
În Mărășești, satul din care provine cântăreața în vârstă de 38 de ani, există o tradiție conform căreia în fiecare an o familie diferită pregătește tot ce trebuie pentru sărbătorirea Paștelui în Biserică.
În emisiunea La Măruță, difuzată pe Pro TV, Olguța Berbec a vorbit despre acest subiect, iar preotul a explicat ce atribuții are familia care ține Sărbătorile Pascale.
„Obiceiul acesta înseamnă că, începând cu prima Duminică a Postului Mare, familia se ocupă de tot ce ține de Biserică, de slujbă. Asta înseamnă, vin, litii, prescuri, tămâie, lumânări, cărbune, curățenie, fața de masă, absolut tot.
Și la Paști, organizează Paștele pentru întreaga comunitate. Cumpără litiile pentru sfințire, vinul. Și în noaptea de Înviere împarte la toată comunitatea”, a explicat preotul din Mărășești.
În urmă cu trei ani, cei care au ținut Paștele au fost părinții Olguței Berbec, iar acum a venit rândul artistei și al soțului său.
Nașa Vlăduței Lupău a dezvăluit că se bucură că poate face acest lucru, mai ales că este o persoană credincioasă. Cântăreața a pregătit coliva în fiecare dimineață din Postul Mare în care s-au săvârșit slujbe în Biserică.
„Anul acesta avem bucuria sufletească de a ține Sărbătorile Pascale la Biserica din sat. Un lucru pe care-l fac la toate slujbele, în fiecare sâmbătă, duminică și în timpul săptămânii, duc colivă, litii.
Litiile sunt pâinicile din care se face anafura. Merg să pun lumânări în sfeșnice, particip la slujbă, cam asta facem noi. Uneori mai duc și alte lucruri pentru cei care slujesc acolo”, a explicat Olguța Berbec.