News

Oligarhii ruși au ascuns sute de miliarde de euro în băncile elvețiene! Rapoartele bancare prezentau cifre de zeci de ori mai mici decât realitatea

Oligarhii apropiați de Vladimir Putin resimt din plin sancțiunile Occidentului, mai ales după ce Elveția a decis să urmeze exemplul Uniunii Europene în această privință.
17.03.2022 | 18:51
Oligarhii rusi au ascuns sute de miliarde de euro in bancile elvetiene Rapoartele bancare prezentau cifre de zeci de ori mai mici decat realitatea
Oligarhii lui Vladimir Putin au sute de miliarde de euro în Elveția. Sursa foto: fotomontaj Fanatik.
ADVERTISEMENT

Despre conturile și averile depozitate în băncile din Elveția nu se știu foarte multe date concrete, mai ales din cauza caracterului secret al acestor bunuri, dar și pentru că vorbim despre Țara Cantoanelor, unde secretul bancar este cu atât mai mare.

Oligarhii ruși au ascuns aproape 200 de miliarde de euro în băncile din Elveția

De data aceasta, însă, întreaga lume are ocazia să afle cât de mulți bani au oligarhii ruși în băncile din Elveția, prin prisma sancțiunilor care au fost impuse acestor oameni de încredere din jurul lui Vladimir Putin.

ADVERTISEMENT

Informațiile sunt date de către Asociația Bancherilor din Elveția (SBA), care a estimat că instituțiile bancare din țară găzduiesc între 150 și 200 de miliarde de franci elvețieni (între 144 și 192 de miliarde de euro) care ar aparține clienților ruși.

Ce este important de remarcat în această privință este că averile oligarhilor ruși, depozitate în conturi bancare elvețiene (țara fiind cel mai important punct de găzduire a averilor off-shore din întreaga lume), însumează mult mai mult decât informațiile financiare pe care anumite instituții le oferiseră în mod public.

ADVERTISEMENT

Dezvăluirile făcute de către Asociația Bancherilor din Elveția reprezintă un moment foarte rar în istoria țării, care nu de puține ori a refuzat să adopte o politică de transparență sporită în privința averilor depozitate aici. Decizia aparent ciudată a celor de la SBA urmează un alt pas surprinzător făcut de Elveția: a decis să adopte aceleași sancțiuni impuse de către Uniunea Europeană Rusiei.

Situația conturilor oligarhilor a dus la discuții aprinse în spațiul public elvețian. Mattea Meyer, copreședinte al social-democraților, a cerut Elveției să pună sechestru pe toți banii care aparțin oligarhilor apropiați de Vladimir Putin și de guvernul acestuia.

ADVERTISEMENT

Politicienii elvețieni vor închiderea robinetului cu bani către Rusia

”O parte din bani aparțin oligarhilor loiali Kremlinului. Banii și activitățile lor ajută la finanțarea războiului”, a declarat Meyer, care mai spune că Elveția ”trebuie să facă tot ce este posibil pentru a închide aceste robinete cu bani.”

Estimările SBA sunt cu mult mai mari decât indicațiile preliminare referitoare la expunerea activelor ruse în Elveția. Astfel, devine mai clară amploarea sarcinii de a impune sancțiuni, cum ar fi cele privind înghețarea conturilor bancare ale oligarhilor.

ADVERTISEMENT

Ministrul economiei din Elveția a afirmat că nu are estimări concrete referitoare la activele ruse înghețate, deoarece încă analizează toate rapoartele ce vin de la băncile care trebuie să execute o listă în continuă creștere de sancțiuni.

”Proporția de active găzduite pentru clienți ruși reprezintă o parte de cel mult 5-10% din totalul activelor internaționale găzduite la băncile din Elveția”, a afirmat SBA pentru reuters.com.

Pe măsură ce sancțiunile occidentale continuă să se extindă împotriva oligarhilor ruși, băncile simt presiunea raportărilor în ceea ce privește relațiile pe care le au cu clienții ruși, dincolo de împrumuturi sau alte operațiuni făcute în subsidiare din Rusia.

În cursul săptămânii trecute, cele mai mari două bănci din Elveția au oferit informații despre expunerile ”limitate” pe care le au față de clienți din Rusia. UBS afirma că are o expunere directă de 634 de milioane de dolari, redusă de la finele anului trecut.

Pe de altă parte, Credit Suisse a dezvăluit că aproximativ 4% din activele pe care le gestionează aparțin persoanelor din Rusia. Asta este o expunere de zeci de ori mai mare decât cea netă, declarată de către Credit Suisse în cel mai recent raport anual.

Banca nu a oferit un raport actualizat, dar având în vedere că instituția administra 827 de miliarde de franci la finele lui 2021, cei 4% la care se referea Thomas Gottstein, CEO-ul băncii, ar reprezenta aproximativ 33 de miliarde de franci legați de conturile unor persoane din Rusia.

ADVERTISEMENT
Tags: