Sport

Cine sunt cei trei oligarhi ruși puși pe lista neagră de britanici. Implicați serios în sport, practică judo și hochei împreună cu Vladimir Putin. Video

Ghenadi Timchenko, Boris Rotenberg și Igor Rotenberg sunt primii oligarhi ruși, apropiați ai lui Putin, puși pe lista neagră de Marea Britanie urmare a crizei din Ucraina. Toți trei au conexiuni puternice cu sportul.
23.02.2022 | 00:14
Cine sunt cei trei oligarhi rusi pusi pe lista neagra de britanici Implicati serios in sport practica judo si hochei impreuna cu Vladimir Putin Video
Cei trei oligarhi ruși puși pe lista neagră de Marea Britanie au legătură nu doar cu Putin, ci și cu sportul. Credit foto: twitter
ADVERTISEMENT

Premierul Boris Johnson a anunțat marți în Parlamentul din Londra că activele deținute în Marea Britanie de trei oligarhi ruși și cinci bănci rusești urmează să fie înghețate. Sunt primele sancțiuni luate în Insulă urmare a amplificării crizei din Ucraina.

Cei trei oligarhi sancționați, care au primit și interdicție de călătorie, sunt Igor și Boris Rotenberg și Ghenadi Timcenko. Toți aflați pe o listă mai veche de sancțiuni a SUA din 2014. După anexarea Crimeei. Iar mai apoi puși sub observare An în care Londra lua o decizie similară împotriva lui Abramovich după ce agentul-dublu rus Sergei Skripal și fiica acestuia au fost otrăviți.

ADVERTISEMENT

Cei trei nu au afaceri în fotbalul englez precum patronul lui Chelsea sau Alisher Usmanov, implicat la Everton. Însă toți au legătură nu doar cu președintele rus Vladimir Putin, ci și cu marea pasiune a acestuia, sportul. La fel și copiii lor.

Ghenadi Timchenko, implicare serioasă în sport

N-a copilărit cu Putin, precum Boris Rotenberg. Legătura lui Ghenadi Timchenko cu președintele s-a cimentat la începutul anilor 90. Atunci când omul de afaceri era comerciant de petrol la Sankt Petersburg, iar actualul președinte rus era un politician în ascensiune.

ADVERTISEMENT

Chiar dacă Ghenadi practică mai des tenisul și este născut în Armenia, este un mare iubitor de hochei. Astfel că a participat, alături de Putin, la o mulțime de meciuri demonstrative.

Unul dintre acestea, în 2015, la aniversarea a 63 de ani a lui Putin. Meci la care au participat și Arkadi Rotenberg, fratele lui Boris și tatăl lui Igor, celelate două persoane sancționate de britanici.

ADVERTISEMENT

Sau în 2019, atunci când s-au disputat două meciuri la Sochi, la care a participat și președintele Belarusului, Lukașenko.

Tot în hochei, împreună cu frații Arkadi și Boris Rotenberg, Timchenko care are pe lângă cetățenia armeană (s-a născut în actualul Gyumri) și cea rusă, și pașaport finlandez, a înființat Arena Events Oy. Societate care deține Hartwall Areena din Helsinki.

ADVERTISEMENT

Au o participație și la Jokerit, multiplă campioană a Finlandei la hochei. Echipă care joacă acum în KHL, liga croită după modelul NHL. Al cărei Chairman este. Poziție pe care o deține și la dubla câștigătoare a competiției SKA St.Petersburg.

Implicarea sa în sport este completată de poziția de vicepreședinte al Comitetului Olimpic Rus. Plus de susținerea oferită echipei de tenis de Cupa Davis a Finlandei sau organizarea Memorialului Alehin la șah.

Familia Rotenberg, o apropiată a lui Putin încă din copilărie

Și ajungem la cei doi Rotenberg. Cu fratele lui Boris, Arkadi, Putin a avut prima legătură cu artele marțiale. Mai precis cu sambo, o disciplină rusă. Ulterior au trecut la judo, disciplină în care a activat și Boris Rotenberg.

Prin intermediul judo-ului s-au cunoscut cei doi Rotenberg și cu Timchenko. Acesta, la cererea lui Putin, a sponsorizat clubul fraților, Yavara-Neva, care a câștigat nouă campionate europene în acest sport.

Boris a beneficiat de prietenia cu Putin și, împreună cu fratele său, prin intermediul SMP Bank (aflată pe lista sancțiunilor britanice), a obținut contracte de peste 7 miliarde de euro în proiecte legate de Jocurile Olimpice de la Sochi.

Boris Rotenberg a fost implicat și în fotbal, ca președinte al clubului Dinamo Moscova. Drept urmare, fiul său, cu un talent modest, a fost cooptat de această echipă. Una dintre cele mai bune din Rusia.

A stat mai mult pe bancă, pe bani buni,  iar mai apoi, tot prin relațiile tatălui său, a trecut la Lokomotiv Moscova. Și are un palmares impresionant deși a fost mereu ”accidentat”, la echipa care a jucat anul acesta în Europa League.

După Dinamo Moscova, a cumpărat Dinamo St.Petersburg. Și l-a mutat la Sochi, sub numele PFC Sochi, reușind să-l promoveze în prima ligă.

Și celălalt fiu al lui Boris Rotenberg are legătură cu sportul. Roman este prim-vicepreședinte al Federației Ruse de Hochei pe Gheață și director general al echipei naționale. Ca vicepreședinte al Gazprombank, sponsor KHL, este și membru al Consiliului de Administrație și vicepreședinte al ligii.

Mai mult, este vicepreședintele clubului SKA St.Petersburg. Al cărui șef este, spuneam, Timchenko. Iar acum Roman s-a instalat și ca antrenor, deși nu are vreo certificare în domeniu.

Nepotul Igor, moștenitor la Gazprom

Igor Rotenberg, fiul lui Arkadi, nu este atât de implicat în sport precum cele două persoane deja amintite. Este însă cel care este moștenitorul lui Arkadi. Astfel că, probabil, va prelua și activele acestuia în fotbal sau hochei.

Pentru moment, după ce tatăl său a fost pus pe lista sancțiunilor de către SUA, a intrat în posesia pachetului acestuia la Gazprom. Care, nu mai trebuie să o spunem, este sponsorul UEFA Champions League.

ADVERTISEMENT