News

Schismă printre oligarhii lui Putin. Magnații care s-au pronunțat deschis împotriva agresiunii decise de Kremlin

În cercurile apropiate președintelui rus Vladimir Putin, a apărut o scindare, șase oligarhi care au vorbit public împotriva agresiunii ruse în Ucraina.
05.03.2022 | 20:57
Schisma printre oligarhii lui Putin Magnatii care sau pronuntat deschis impotriva agresiunii decise de Kremlin
ADVERTISEMENT

Conform Centrului pentru Combaterea Dezinformarii din cadrul Consiliului National de Securitate si Aparare al Ucrainei, sancțiunile occidentale au produs o ruptură printre apropiații președintelui Putin.

Șase oligarhi ruși s-au pronunțat public împotriva războiului

„Sancțiunile occidentale asupra elitei Rusiei, despre care se știe că sunt temelia puterii Kremlinului, au zdruncinat încrederea oligarhilor ruși în idolul lor.

ADVERTISEMENT

Până acum, șase oligarhi, cu averi cumulate de 90 de miliarde de dolari, s-au pronunțat public împotriva agresiunii Rusiei în Ucraina. Doar într-o zi, activele oligarhilor ruși s-au redus cu 40 de miliarde de dolari”, se arată în raport, relateaza Ukrinform.

Sâmbătă, au făcut declarații proprietarul Novatek, Leonid Michelson, fondatorul Rusal, Oleg Deripaska, proprietarul Lukoil, Vagit Alekperov, președintele Grupului Alfa, Mikhail Friedman, și partenerul său Petro Aven.

ADVERTISEMENT

Dar cel mai vocal a fost celebrul bancher Oleg Tinkov: „Acest lucru este de neconceput și inacceptabil! Națiunile ar trebui să cheltuiască bani pentru vindecarea oamenilor, nu pentru război”, a spus el într-un comunicat.

Tot sâmbătă, poliția italiană a confiscat două vile deținute de propagandistul sancționat de la Kremlin Vladimir Soloviov și oligarhul Alisher Usmanov.

ADVERTISEMENT

Ce înseamnă oligarh?

Țările occidentale au răspuns la invazia Ucrainei de către Rusia cu o serie de sancțiuni asupra economiei țării, precum și asupra unor indivizi bogați care îl susțin pe președintele rus Vladimir Putin.

În timp ce sancțiunile au fost impuse în special băncilor, companiilor petroliere și altor instituții, acestea au fost, de asemenea, impuse oligarhilor ruși bogați și puternici, dintre care mulți sunt considerați membri ai cercului interior al lui Putin.

ADVERTISEMENT

Conform definiției dicționarului Merriam-Webster, un oligarh este „un membru sau un susținător al unei oligarhii”, care este un guvern în care un grup mic exercită controlul asupra deciziilor politice, „mai ales în scopuri corupte și egoiste”.

În cazul elitei Rusiei, termenul oligarh se referă la acei puțini puternici care au folosit conexiunile personale după prăbușirea Uniunii Sovietice pentru a prelua industriile deținute anterior de stat, profitând astfel de noul capitalism al Rusiei.

Foști membri ai KGB, directori în domeniul mineralelor și un viceprim-ministru sunt doar câteva dintre rolurile deținute de oligarhii ruși vizați de sancțiunile occidentale.

ADVERTISEMENT