News

Teroare în BAZA SUA! Putin s-a dus peste americani

UPDATE 15 februarie / Delegaţia americană de la Soci a avut o surpriză zilele trecute, primind o vizită foarte importantă. Preşedintele Rusiei, Vladimir Putin, a dorit să arate că tensiunile...
15.02.2014 | 14:35
Teroare in BAZA SUA Putin sa dus peste americani

UPDATE 15 februarie / Delegaţia americană de la Soci a avut o surpriză zilele trecute, primind o vizită foarte importantă. Preşedintele Rusiei, Vladimir Putin, a dorit să arate că tensiunile dintre SUA şi Rusia pot fi învinse, cel mai bun ambasator fiind sportul.

Preşedintele rus a discutat cu şeful delegaţiei Larry Probst şi cu directorul general Scott Blackmun. Subiectele au fost condiţiile de la Soci, dar şi duelul Rusia – SUA de la hochei.

Oficialii au purtat discuţiile la un pahar de vin, durata acestora fiind de aproximativ o oră.

“Am discutat în mare despre impresiile noastre de la Soci. A fost foarte interesat să audă părerile despre infrastructură şi nivelul serviciilor oferite. L-am complimentat pentru tot de pînă acum”, a spus Blackmun.

UPDATE 14 februarie / Accident teribil la Jocurile Olimpice de la Soci. Mihail Maksimochkin a fost scos pe targă din zona de pregătire după ce a căzut în sesiunea de antrenamente. 

Sportivul se antrena pentru proba de sărituri cu schiurile, trambulina normală.

“Nu sînt consecinţe grave. El are ceva probleme la coaste, dar conform doctorilor va putea fi externat în cursul zilei de joi”, a precizat Uvarov, preşedintele federaţiei ruse.

Sportivul rus nu va mai concura la următoarele probe de la Jocurile Olimpice de la Soci.

UPDATE 12 februarieAlexandru Teodorescu şi Nicolae Radu Şovăială şi-au avariat echipamentul la antrenamente şi au primit unul nou, dar nu erau obişnuiţi cu el. După manşa de pregătire de marţi, organizatorii au decis ca sania românească de dublu, compusă din Alexandru Teodorescu şi Nicolae Radu Şovăială, să nu ia startul în concursul programat miercuri.

UPDATE 11 februarie / Eva Tofalvi a terminat pe locul 26 în proba de pursuit de la biatlon, după ce a ratat 3 focuri la primele două trageri. Cîştigătoarea a fost Darya Domracheva din Belarus. Românca a ajuns cu o întîrziere de două minute şi 46 de secunde.

UPDATE 11 februarie / Începînd cu ora 17:00 intră în competiţie Eva Tofalvi, fiind prezentă la startul probei de pusuit de la biatlon. Românca va pleca de pe locul 22, avînd sub un minut întîrziere de Anastasia Kuzmina. De asemenea, tot astăzi intr în scenă şi Raluca Strămăturar, care încească să mai cîştige cîteva poziţii la proba de sanie.

tofalvi

UPDATE 11 februarie / Martin Fourcade a cîştigat prima medalie de aur din carieră la Jocurile Olimpice, după ce nu a ratat decît un singur foc. Cehul Ondrej Moravec a terminat pe 2, la 14,1 secunde, în timp ce Jean-Guillaume Beatrix a cîştigat bronzul, cu doar 1,7 secunde în faţa lui Bjoerndalen. 

1179286-24675394-640-360

UPDATE/ Comitetul Olimpic Internaţional a luat o decizie cel puţin ciudată, care contravine liberei exprimări a fiinţei umane în cazul pierderii cuiva apropiat. CIO a anunţat pur şi simplu că pe durata JO de la Soci şi pe viitor la orice manifestare de sub egida sa se interzice cu desăvîrşire utilizarea banderelor de doliu pentru a comemora pe cineva. La această olimpiadă a existat un caz de acest gen, schioarea norvegiană Marit Bjoergen (foto), campioană olimpică la schiatlon, a purtat o banderolă neagră în memoria fratelui coechipierei ei Astrid Jacobsen, decedat cu cîteva ore înaintea concursului. CIO a reacţionat dur, trimiţând o scrisoare de avertizare CO norvegian. În schimb, schioarelor din proba de schi free style care au vrut să comemoreze pe canadianca Sarah Burke, moartă în 2012, li s-a interzis ferm acest lucru, fiind ameninţate cu sancţiuni aspre.

08TH_BJOERGEN_1748900f

UPDATE / Rusoaica Olga Graf a cîştigat bronzul la proba de patinaj viteză, la 3000 de metri, iar la finalul cursei a uitat că nu are nimic pe ea în afara costumului şi s-a bucurat pentru succes desfăcînd bluza. Norocul sportivei a fost că şi-a dat seama repede şi a remediat gafa.

UPDATE / Maria Riesch, cea care a purtat steagul Germaniei la ceremonia de deschidere, a cîştigat aurul olimpic la slalom, cu o performanţă de 2 minute 34 de secunde şi 62 de sutimi. Este al doilea aur olimpic la slalom pe care schioarea în vîrstă de 29 de ani îl bifează, după cel de la Vancouver. 

Românca Ania Caill, în vîrstă de 18 ani, a încheiat pe ultimul loc, 34.

UPDATE 10 februarie / Luni intră în concurs 2 români la Olimpiadă, însă şansele de medalie sînt destul de mici. Pînă în acest moment, după 3 zile de cînd a început competiţia, cel mai bun rezultat este locul 22 ocupat de biatlonista Eva Tofalvi la proba de sprint.

16:45 Raluca Strămutaru – sanie
17:00 Cornel Puchianu – biatlon, urmărire

UPDATE 18: 34  Eva Tofalvi s-a clasat, duminică, pe locul 22 în proba de sprint 7,5 kilometri din cadrul concursului de biatlon de la Jocurile Olimpice de iarnă de la Soci. În schimb, la masculin, Cornel Puchianu a ocupat sâmbătă locul 30 din 87 de participanţi în proba de sprint a concursului de biatlon, 25:50,7, cea mai bună performanţă a carierei sale.

Tofalvi a încheiat proba cu timpul 22:01.5 şi s-a calificat pentru proba de urmărire.

Pe primul loc s-a clasat Anastasia Kuzmina (foto), din Slovacia, cu timpul 21:06.8. Kuzmina a obţinut medalia de aur în această probă şi la ediţia din 2010 a JO.

Medalia de argint a fost câştigată de sportiva rusă Olga Viluhina, la 19 secunde şi 9 zecimi de învingătoare, iar poziţia a treia a fost ocupată de biatlonista ucraineană Vita Semerenko, la 21 de secunde şi 7 zecimi de campioană.

Mediafax

9.02.2014

UPDATE 8.02 12:16 Prima medalie de aur de la Olimpiada de la Soci a fost cîştigată de un american. Sage Kotsenburg a cîştigat proba de slopestyle.

prima medalie soci

UPDATE 8.02 12:13 Un sportiv a rămas blocat în baie şi a spart uşa ca să iasă.

olimpiada

UPDATE 23:20 Un lucru ciudat s-a petrecut în timpul ceremoniei de deschidere. Cum se vede în imaginea de mai jos cele cinci cercuri olimpice create de Pierre de Coubertain la reapariţia JO moderne, au devenit doar patru la Soci. Iniţial erau cinci fulgi mari de zăpadă luminoşi, care trebuiau să se deschidă în cercuri, dar al cincilea a refuzat să-şi îndeplinească rolul şi au rămas doar patru cercuri şi un fulg.

UPDATE 20:00 / Vineri seară a avut loc deschiderea Olimpiadei de Iarnă de la Soci. Evenimentul a fost însă precedat de un episod nefericit. Un pasager ucrainean a vrut să deturneze un avion care a decolat de la Harkov cu destinaţia Istanbul, ameninţînd că în cazul în care traseul nu va fi schimbat spre Soci va arunca în aer aeronava cu cei 110 pasageri. Pînă la urmă, totul s-a rezolvat cu bine, iar avionul a aterizat în siguranţă la destinaţia stabilită.

Bf4qegJCQAAYabW

 

Bf43-oQCAAAI_W0

 

Bf48npdIcAAn_yI

 

 

Ediţia cu numărul 22 a Jocurilor Olimpice de iarnă de la Soci se anunţă una deosebit de tensionată din cauza ameninţărilor teroriste şi a condiţiilor „estice” asigurate de organizatorii ruşi. Azi are loc deschiderea.

Cea mai importantă competiţie hibernală a anului se va desfăşura în oraşul Soci, din Rusia, în perioada 7-23 februarie. Vor avea loc 98 de probe sportive în cadrul a 15 sporturi. Pregătirea acestui eveniment a dat şi peste cîteva controverse: nivelul ridicat de corupţie, poluarea foarte mare a mediului înconjurător, dar şi mutarea forţată a locuitorilor pentru noi construcţii. Ca să nu mai amintim că la 5 minute de mers cu maşina din satul olimpic este graniţa cu Abhazia, aflată din 2008 în conflict armat cu Georgia, care nu recunoaşte republica separatistă!

Soci a fost ales să organizeze Jocurile după o luptă strînsă cu Pyeongchang, din Coreea de Sud, cîştigînd la o diferenţă de doar 4 voturi, 51 la 47. Este pentru prima dată în istoria Jocurilor cînd o siglă reprezintă un link de internet, sochi2014.ru. Mascotele au fost alese în urma unui vot televizat, iar cîştigătorii au fost un leopard, un urs polar şi un iepure. Pentru cele 1.300 de medalii a fost nevoie de 3 kilograme de aur, două tone de argint şi 700 de kilograme de bronz.

România

Toate speranţele în Eva Tofalvi

România trimite la această ediţie o delegaţie formată din 24 de sportivi, cei mai mulţi dintre ei urmînd să ne reprezinte în probele de bob. Speranţele noastre la o clasare cît mai bună stau în biatlonista Eva Tofalvi. În continuare puteţi vedea lista completă a sportivilor români prezenţi la Soci: Bob – Nicolae Istrate şi Florin Crăciun (dublu), Andreas Neagu, Paul Muntean, Dănuţ Moldovan, Bogdan Otavă (echipajul de 4), Maria Constantin şi Andreea Grecu (dublu); Schi alpin – Alexandru Barbu (slalom uriaş şi slalom special), Ioan Achiriloaie (coborîre), Ania Caill (slalom super-uriaş, slalom special, combinată alpină); Schi fond – Timea Sara, Paul Pepene, Florin Pripici; Biatlon – Eva Tofalvi, Cornel Dumitru Puchianu; Sărituri cu schiurile – Iulian Pîtea; Patinaj artistic – Zoltan Kelemen; Skeleton – Dorin Velicu, Maria Mazilu; Sanie – Valentin Creţu (simplu, ştafetă), Nicolae Şovăială şi Alexandru Teodorescu (dublu sanie, ştafetă), Raluca Strămăturaru (simplu, ştafetă).

Dorin Velicu va concura în proba de skeleton cu o sanie împrumutată de la un prieten, deoarece a lui, cu care s-a calificat greu, este prea veche!

 Echipament

Boburi de Formula 1
Una dintre cele mai spectaculoase probe de la Olimpiada de iarnă este bobul, modul în care acesta alunecă la viteze ameţitoare fiind fascinant pentru fanii din întreaga lume. Printre ţările cu cele mai mari şanse la cîştigarea aurului olimpic în acest an este Italia, care are un as în mînecă: colaborarea dintre Comitetul Olimpic Italian şi compania Ferrari. Parteneriatul a început în 2006, iar în 2012 sania proiectată de firma de automobile a cîştigat aurul la Olimpiada de tineret, în Austria. Echipa italiană nu este singura care va beneficia de expertiza sporturilor cu motor. Şi Marea Britanie se va baza pe un bob făcut de o firmă de automobile, mai exact McLaren. În schimb, americanii au preferat să apeleze la o firmă germană, iar bobul Statelor Unite ale Americii va fi dezvoltat de BMW, una dintre cele mai cunoscute firme nemţeşti de maşini. Ca o comparaţie, bobul României costă aproximativ 20.000 de euro, în timp ce ţările puternice concurează în unele de peste 100.000 de euro.

Istoric

Avem şi noi un bronz
Pentru prima dată în istorie, Jocurile Olimpice de iarnă se vor desfăşura în Rusia, ţară care, paradoxal, găzduia în 1980 Jocurile Olimpice de vară (pe vremea URSS-ului). Ediţia inaugurală avea loc în urmă cu 90 de ani în Franţa, la Chamonix. De-a lungul timpului, oameni marcanţi au deschis competiţia, precum Franklin D. Roosevelt în 1932, Adolf Hitler în 1936, Richard Nixon în 1960, Charles de Gaulle în 1968 sau George W. Bush în 2002. Norvegienii stau cel mai bine în privinţa medaliilor cucerite (303), cu 60 mai multe decît SUA, următoarea clasată în ierarhia all-time. Bine reprezentaţi mai sînt austriecii, ruşii, nemţii şi finlandezii. Există 12 naţiuni care au participat la fiecare dintre cele 21 de ediţii ale Jocurilor Olimpice de iarnă, şase dintre ele obţinînd şi medalii în acelaşi interval. România are o singură medalie în toată istoria, un bronz la ediţia din 1968, cînd Ion Panţuru şi Nicolae Neagoe s-au clasat pe locul trei în proba de bob.

www.fanatik.ro

Superstaruri

A căzut, a leşinat, dar va fi prezent
Cei care vor urmări Jocurile Olimpice de la Soci vor avea parte de spectacol, mai ales că vor fi prezente cîteva dintre cele mai importante nume din sporturile de iarnă. Cu siguranţă cel mai popular este americanul Shaun White, participant la proba de snowboard, unul dintre cei mai buni ambasadori ai acestui sport, dublu campion olimpic în 2006 (Torino, Italia) şi 2010 (Vancouver, Canada). Cu ajutorul lui sporturile extreme au devenit mult mai cunoscute, iar „barosanii” de la CIO au fost obligaţi să treacă cu vederea pericolul şi să introducă snowboard-ul pe lista probelor, datorită succesului incredibil pe care îl are în rîndul tinerilor. De asemenea, Shaun White are şi un joc pe calculator denumit după el, fiind unul dintre cele mai cumpărate, după FIFA şi NBA.
O altă figură foarte mediatizată care va putea fi urmărită la Soci este hocheistul rus Alex Ovecikin. Este vedeta naţionalei sale, dar şi unul dintre cei mai valoroşi hocheişti din NHL, jucînd la Washinghton Capitals.
Probabil cel mai cunoscut sportiv care va fi prezent în Rusia este austriacul Thomas Morgenstern, triplu campion olimpic la sărituri cu schiurile, individual şi cu echipa în 2006 (Torino, Italia), cu echipa în 2010 (Vancouver, Canada). Deşi a suferit un accident grav la începutul anului, cînd a căzut destul de rău şi şi-a pierdut cunoştinţa, austriacul s-a refăcut în timp record şi va fi prezent la Jocurile Olimpice.

Satul Olimpic

Îngropaţi în gunoaie şi fără apă potabilă!
Gazda JO, Soci, există de aproximativ 200 de ani, însă planurile sale de dezvoltare îl fac să pară un oraş al viitorului. Pe lîngă Jocurile Olimpice de iarnă, Soci va găzdui Jocurile Paralimpice, dar şi Marele Premiu de Formula 1 al Rusiei. Cu o populaţie de aproximativ 350 de mii de locuitori, Soci este situat lîngă Marea Neagră, în apropierea graniţei cu Abhazia, zonă agitată, care poate exploda oricînd avînd în vedere faptul că Georgia nu recunoaşte, nici la 6 ani de la declaraţia de independenţă, existenţa liberă a republicii separatiste! Actualmente este cea mai importantă staţiune balneară din Rusia, fiind numită şi „capitala” neoficială a Rivierei caucaziene. Printre obiectivele turistice majore ale oraşului se numără parcurile „Dendrariu”. Imaginile din ultimele zile au arătat un oraş total nepregătit pentru un astfel de eveniment, mai mulţi ziarişti prezenţi acolo fiind uimiţi de ce au găsit. Pe lîngă faptul că apa nu este potabilă în unele hoteluri (!), străzile arată jalnic, iar gunoaiele sînt la tot pasul. Nici clădirile în care se vor desfăşura unele probe nu sînt terminate, iar faptul că toată pregătirea pare făcută în grabă creşte riscul de accidente.

Dramele

Plimbarea care a băgat-o în comă
Una dintre cele mai impresionante poveşti despre absenţii de la Jocurile Olimpice este cea a braziliencei Lais Souza, practicantă de schi acrobatic. Fostă gimnastă, participantă la Olimpiada de vară din 2008 de la Beijing, se apucase de sporturile de iarnă deoarece vîrsta, 25 de ani, nu îi mai permitea să facă performanţă în gimnastică. Deşi trecuseră doar 6 luni de cînd începuse să practice schi acrobatic, sud-americanca se calificase la Jocurile Olimpice de la Soci, iar antrenorii săi spuneau că are şanse chiar la o medalie. Din păcate pentru ea, un accident teribil i-a frînt visul. În timpul unei plimbări de relaxare cu schiurile în Salt Lake City, Lais Souza s-a lovit de un copac şi a rămas inconştientă pe pîrtie. A intrat în comă şi verdictul medicilor a fost devastator: dacă va scăpa, cel mai probabil va rămîne paralizată pe viaţă!
Un alt caz care a atras atenţia este al biatlonistei Tracey Barnes, care a reuşit să se califice la Jocurile Olimpice, însă a refuzat selecţia în naţionala Statelor Unite, preferînd să îi cedeze locul surorii sale gemene, Lanny, care nu a putut participa în calificări deoarece a fost bolnavă. Lanny va fi prezentă astfel la a treia Olimpiadă de iarnă din carieră, în timp ce Tracey rămîne cu o singură prezenţă, cea de la Torino din 2006.

Exotic

Bob cumpărat din… donaţii!
Vestea că echipa jamaicană de bob s-a calificat la Olimpiadă a fost primită cu mult entuziasm de presa din toată lumea. Ultima prezenţă a acestora la Jocurile Olimpice datează din 2002, iar prima prezenţă a fost în 1988. Din păcate pentru cei doi componenţi ai echipei, Winston Watt şi Marvin Dixon, banii pentru a putea participa erau foarte puţini, mai ales că Jamaica nu acordă prea mult interes Jocurilor Olimpice de iarnă. Văzînd că visul lor se poate termina înainte de a începe, cei doi, ajutaţi de cîţiva prieteni, au început să strîngă bani din donaţii cu ajutorul filmului „Cool Running”, peliculă despre participarea echipajului la Olimpiada din 1988. În urma acestei campanii, jamaicanii au strîns nu mai puţin de 30.000 de dolari numai din donaţii online, dar şi simpatia tuturor, majoritatea fanilor acestui sport declarînd că sînt nerăbdători să îi urmărească la Soci. Deşi şansele să cîştige o medalie sînt minime, cei doi jamaicani speră să termine cursa, orice altă dorinţă „peste” fiind mai mult decît hazardată avînd în vedere experienţa lor.

Culmea ghinionului, cu doar o zi înainte de începerea olimpiadei, oficialii jamaicani se văitau că bobul nu a ajuns în Rusia, fiind pierdut undeva pe drum între Statele Unite şi ţara organizatoare.

Sporturile

„Regina” este trambulina

www.fanatik.ro
Dacă la prima ediţie, cea din 1924, în calendar erau trecute doar nouă discipline, acum avem parte de 15, două dintre ele apărute relativ recent: snowboard, respectiv curling. Cea mai aşteptată probă rămîne însă cea de sărituri cu schiurile, în special la masculin, unde concurenţa este extrem de acerbă. La capitolul eleganţă se impune fără probleme patinajul artistic, în vreme ce probele de anduranţă sînt biatlonul şi combinata nordică. Numărul total al probelor este aproape de 100, mai exact 98, iar sportul care oferă cele mai multe este schiul fond, la egalitate cu patinajul viteză, cîte 12. Podiumul probelor este încheiat de biatlon, cu 11. Cele mai „sărace” din acest punct de vedere sînt probele de curling şi skeleton, cîte două probe. Disciplinele: biatlon, bob, combinata nordică, curling, hochei pe gheaţă, patinaj artistic, patinaj viteză, sanie, sărituri cu schiurile, schi acrobatic, schi alpin, schi fond, short track, skeleton, snowboard.

3.000

de sportivi din 90 de ţări vor participa la Jocurile Olimpice de Iarnă de la Soci

13.000

de jurnalişti vor fi prezenţi în Rusia în perioada Olimpiadei

8,3 grade

este temperatura medie în Soci în perioada Jocurilor, fiind cea mai ridicată din istoria Olimpiadelor de iarnă