News

Olimpiadele şi concursurile şcolare se vor relua în 2022. Se vor organiza și cele de robotică sau inovare

Vești bune vin de la Ministerul Educației. Sorin Cîmpeanu anunță că din 2022 se vor relua olimpiadele și concursurile școlare. Pe lângă cele clasice, se vor susține și cele de robotică, creativitate şi inovare.
30.12.2021 | 20:32
Olimpiadele si concursurile scolare se vor relua in 2022 Se vor organiza si cele de robotica sau inovare
ADVERTISEMENT

După doi ani de pauză, elevii vor putea, din nou, susține olimpiade și concursuri școlare, atât naționale, cât și internaționale. Ministrul educației, Sorin Cîmpeanu, a anunțat, joi, 30 decembrie, că a semnat un Ordin de ministru în acest sens.

Noutatea acestui demers este că pe lângă olimpiadele și concursurile clasice, precum cele de la limba română, matematică, fizică, chimie, geografie etc., se vor putea susține de această dată și la robotică, creativitate sau inovare.

ADVERTISEMENT

Olimpiadele și concursurile școlare din 2022 s-ar putea desfășura și online, la nevoie

”După o perioadă de întrerupere de doi ani a tuturor olimpiadelor şi concursurilor şcolare internaţionale, am semnat, în această seară (joi – n.r.), Ordinul de ministru prin care aceste olimpiade şi concursuri şcolare pot fi reluate.

Este vorba de un număr de 76 de olimpiade şi concursuri internaţionale, la care se adaugă 34 de olimpiade şi concursuri naţionale recunoscute de Ministerul Educaţiei”, a anunţat Sorin Cîmpeanu la finalul unei ședințe de Guvern, în cadrul căreia a fost aprobat Programul Național pentru Reducerea Abandonului Școlar.

ADVERTISEMENT

Având în vedere evoluția nu prea favorabilă a pandemiei, Sorin Cîmpeanu nu exclude ca olimpiadele și concursurile școlare să se desfășoare și în online ”dacă situaţia o va impune”, a mai adăugat ministrul.

Peste 70% din angajații de învățământ s-au vaccinat anti-Covid

O altă veste bună dată de Sorin Cîmpeanu este că peste 70% dintre personalul din învățământ s-a vaccinat anti-Covid, până acum. Acest procent este unul dublu, comparativ cu media națională.

ADVERTISEMENT

”La ultima interogare, gradul de vaccinare a personalului din învăţământ era de mult peste 70%, deci avem mai mult decât dublul mediei naţionale.

Deci avem cadre didactice şi personal responsabil pentru activitatea de învăţământ”, a mai spus ministrul Sorin Cîmpeanu.

ADVERTISEMENT

Guvernul promite reducerea abandonului școlar în 2022

În ceea ce privește reducerea abandonului școlar, joi, într-o nouă ședință de Guvern, s-a aprobat Hotărârea pentru lansarea Programului Național pentru Reducerea Abandonului Școlar. Astfel, s-a dat undă verde pentru fondurile de 3,7 miliarde de euro pentru educație, bani din Programul Național de Redresare și reziliență (PNRR).

” (…) Am trimis, de asemenea, și lista celor 3.235 de școli identificate ca fiind eligibile, adică au cel mai mare risc de abandon școlar. Din acestea, la începutul lui 2022 vom selecta cel puțin 2.500 de școli care se află în risc de abandon școlar cu gradul cel mai ridicat. Până în luna martie, minimum 750 de școli din acestea vor trebui să primească deja finanțare și programul să fie demarat.

Programul asigură câte 200.000 de euro pentru fiecare din aceste școli, precizez că este vorba de școli cu număr redus de elevi, din mediul rural, acolo unde rata de abandon școlar pentru 2020 a fost de 26%. Drept urmare, trei sferturi din aceste școli sunt din mediul rural, ele vor beneficia de prioritate în acordarea acestor granturi.

Este vorba de intervenții nu numai din perspectiva acțiunilor remediale, din perspectiva oferirii unor oportunități care ar fi în premieră pentru școlile din mediul rural. Este vorba de acces prin platforme online la predarea făcută de cei mai buni profesori din România. Se pot acorda și forme de sprijin material, material sportiv, echipamente IT, lucruri care le lipsesc elevilor din mediul rural și care ar putea să-i determine să nu părăsească școala (…)”, a mai declarat ministrul educației.

ADVERTISEMENT