News

Olimpiadele, suspendate în acest an școlar, anunță Ministerul Educației. Ce se întâmplă cu tezele

02.11.2020 | 15:06
Olimpiadele suspendate in acest an scolar anunta Ministerul Educatiei Ce se intampla cu tezele
ADVERTISEMENT

Olimpiadele vor fi suspendate în anul școlar 2020-2021. Anunțul a fost făcut de secretarul de stat pentru învățământul preuniversitar, Luminița Barcari. Acest an este al doilea în care concursurile nu se vor organiza din cauza pandemiei. Încă nu s-a hotârât ce se va întâmpla cu tezele.

“În anul școlar 2020-2021, competițiile școlare, extrașcolare, așa-numitele olimpiade se vor suspenda” a anunțat Barcari. Acesta a adăugat că „decizia de a organiza doar anumite olimpiade și concursuri școlare în mediul online ar crea o discriminare între elevi“.

ADVERTISEMENT

„Numărul mare al competițiilor școlare și al elevilor participanți, precum și varietatea modalităților de desfășurare a competițiilor nu permit organizarea competițiilor școlare conform regulamentelor proprii în vigoare“, a declarat secretarul de stat, în cadrul unei conferințe de presă.

Olimpiadele sunt suspendate în acest an, nu s-a hotârât încă ce se va întâmpla cu tezele

Pe lângă suspendarea olimpiadelor, s-a mai discutat și modalitatea în care se vor susține tezele semestriale. Secretarul de stat a menționat că nu exclude renunțarea la aceste examene, dar a precizat că acest subiect este aflat în discuție și se vor lua în calcul și alte modalități de evaluare.

ADVERTISEMENT

„Fie mergem pe evaluarea sumativă, teza, fie înlocuim evaluarea scrisă cu evaluarea sumativă, dar care să fie notată în mod normal, nu 25% cât reprezintă tema. Mai e și varianta în care să renunțăm la teză”,a spus Luminița Barcari, precizând că încă se discută cu inspectoratele pentru a găsi soluții optime priviroare la modalitățile de evaluare ale elevilor. Subiectul tezelor este unul mai vechi rămas fără o soluție optimă.

Totodată, în acest an, și Evaluarea Națională o să sufere modificări, subiectele la limba română urmând a fi simplificate. Motivul nu e reprezentat doar de dificultățile întâmpinate de elevi în contextul pandemiei, ci și de modificarea curriculumului după care au învățat până acum elevii care au început anul acesta clasa a VIII-a, fiind primi care au debutat cu clasa pregătitoare.

ADVERTISEMENT

„Am primit feedback referitor la modelul de limbă şi literatură română, model ce a fost pus în consultare publică, şi acel feedback a fost unul pozitiv, dar în acelaşi timp am avut şi câteva recomandări din partea profesorilor, părinţilor, chiar şi din partea elevilor.

Una dintre aceste recomandări a fost aceea că ar trebui să simplificăm într-un fel acel model de subiect. Exact la acest lucru se lucrează acum, şi anume la faptul că structura subiectului pentru Evaluarea Naţională pentru elevii de clasa a VIII-a la limba şi literatura română va fi una simplificată.

ADVERTISEMENT

Va fi pus – probabil luni – modelul respectiv pe site-ul Ministerului Educaţiei, după ce ne vom consulta cu partenerii noştri şi cu cadrele didactice. Cred că este cel mai important lucru”,  a declarat ministrul Educației, Monica Anisie, la sfârșitul lunii trecute.

ADVERTISEMENT