Sport

Olteanul care a dus simbolurile Universității Craiova în Munții Himalaya: „Trebuie să fim acolo sus, așa ne-am dorit tot timpul”. Exclusiv

Pompierul doljean Octavian Marin a dus pasiunea pentru Universitatea Craiova la un alt nivel. El a urcat cu simbolurile formației din Bănie în Munții Himalaya.
25.11.2022 | 10:15
Olteanul care a dus simbolurile Universitatii Craiova in Muntii Himalaya Trebuie sa fim acolo sus asa neam dorit tot timpul Exclusiv
Olteanul care a dus simbolurile Universității Craiova în Munții Himalaya: „Trebuie să fim acolo sus, pentru că așa ne-am dorit tot timpul”. sursă foto: Colaj Fanatik
ADVERTISEMENT

Munții Himalaya sunt recunoscuți în lume, pentru altitudinele mari de peste 8.000 de metri și renumitul vârf Everest. La prima expediție în lanțul muntos din Asia, Octavian Marin a vorbit în exclusivitate pentru FANATIK despre experiența trăită pe Island Peak și pasiunea pentru Universitatea Craiova.

Octavian Marin, olteanul care a dus simbolurile Universității Craiova în Himalaya: „După nouă zile când ajungi în tabără ețti deja leșinat”

Octavian Marin este un pompier la înălțime și a acceptat să vorbească în exclusivitate pentru FANATIK despre greutățile pe care le-a întâmpinat în expediția din Munții Himalaya. Acesta a declarat că alpiniștii care își doresc să urce pe masivul muntos din Asia trebuie să fie bine pregătiți din punct de vedere psihic.

ADVERTISEMENT

Acesta a urcat pe Island Peak la o altitudine de 6.189 de metri, iar în rucsacul său nu a uitat să pună și simbolurile celor de la Universitatea Craiova. Octavian Marin a declarat în exclusivitate pentru FANATIK că și-a dorit enorm să facă acest gest, pentru că și-a îndeplinit un vis, acela de a explora Munții Himalaya.

Cum ai descrie expediția din munții Himalaya?

– Era așteptat de foarte mult timp și este cu totul altceva  Himalaya. Prietenii mei din țară mi-au spus că este Himalaya și restul munților, chiar da. Față de ce am întâlnit eu mi-a fost foarte greu la modul că presiunea la altitudine este cu totul altceva.

ADVERTISEMENT

Ce concluzii ai tras după această experiență?

– În primul și primul rând, concluzia principală este că trebuie să stai bine psihic în Himalaya. Prima dată te afectează fizic, iar dacă nu ești stăpân pe situația este posibil să clachezi. Chiar am mai avut lângă mine persoane, care au clacat.

Aici îți trebuie nouă zile să ajungi în tabăra de bază bază de unde pleci, nouă zile însemnând 55 de kilometri de mers de la altitudinea de 2600 până la 5300. Totul se face lent acolo în frig și ai apă rece, dormi în frig și mănânci numai paste cu orez și totul este vegetal, fără carne.

ADVERTISEMENT

După nouă zile când ajungi în tabără ețti deja leșinat, se cam duce energia și nu ai de unde să o procuri. Mâncarea e mai mult vegetală și se adaugă și frigul, nesomnul și oboseala. După care începe nebunia, pentru că atunci când ajungi în tabăra de bază sunt temperaturi de -15 sau -16 grade. La unu noaptea, când am plecat noi erau -17 la 5100 și un pic de metri, dar pe vârf la 6189 erau -24, pentru că vântul bătea destul de tare, iar temperatura resimțită de corp era acea.

Octavian Marin și cea mai mare grijă a sa în expediția din Himalaya: „Să nu uit fularul!”

Se îmbină meseria ta de pompier cu cea de alpinist?

– Se îmbină, pentru că pregătirea pe care o faci este asemănătoare și într-o parte și în alta. Condiția fizică trebuie să o ai și într-o parte și în alta, dacă astăzi fac sală să îmi întăresc musculatura, dau un exemplu, mă ajută în ambele părți. La chestia asta s-a îmbinat foarte bine și mă ajută foarte mult. Alergând zi de zi și făcând dealuri și pregătindu-mă înainte de expediție, când am venit să dau probele sportive la serviciu la fost floare la ureche.

ADVERTISEMENT

În perioada asta, după ce am terminat și vreau să mă refac o să stau trei, patru luni de zile și o să reduc volumul de efort. În schimb, tot voi face la serviciu și mă ajută pe partea asta, deci se îmbină perfect. Toată lumea spune «Doamne e periculos», pentru că sunt dislocări de gheață avalanșe și toate cele, dar nimeni nu îmi zice că la serviciu se poate întâmpla oricând un pericol.

De 23 de ani de când mă urc pe munte am ajuns să discern foarte bine pericolul. Am învățat că vârful rămâne acolo și pot să mă duc acolo și anul viitor, decât să rămână copii fără tată. În meserie este la fel, ne învață de mici de când suntem în scoală că plecăm echipajul acesta și ne întoarcem așa. Se aplică și în partea asta cu muntele. Nu există risc, pentru că riști o dată în alpinism și poți rămâne schilodit sau…

Simbolurile celor de la Universitatea Craiova nu au lipsit din expediția din Munții Himalaya. Cum te-ai decis să le iei cu tine?

– În timpurile mele exista doar Universitatea Craiova, de când te nășteai și pe la blocuri toată lumea era cu Universitatea. Acum s-au mai dat cu FCSB, pentru că sunt fani Gigi Becali sau alții cu Dinamo. Estea cea mai mare pasiune, nu ai cum să faci treaba asta.

Pe toate vârfurile din lume am avut tot timpul cu mine ceva, dar acum am vrut să fie ceva, pentru că mi-am îndeplinit un vis. Cu siguranță o să mai ajung în 2024, poate pe un vârf mai mare. Dar a fost una dintre grijile mele să nu uit fularul. Trebuie să fim acolo sus, pentru că așa ne-am dorit tot timpul.

Ce urmează după Munții Himalaya?

– Eu vreau să o iau pas cu pas, dar toată lumea mă întreabă despre Everest. Deocamdată, Everest nu este în plan, pentru că sunt niște costuri foarte mari, pe care lumea nu le știe, însă pot ajunge de la 40.000 la 100.000 de euro. Am plecat din Făgăraș, apoi am fost în Mont Blanc, Ararat și Damavand în Iran.

Cu siguranță o să vină un 7.000 în 2024 și după acea vom mai vedea. Mie îmi place să o iau pas cu pas și să urc scară cu scară. Îmi place să mă pregătesc bine și să nu sar anumite etape, pentru că în momentul în care treci peste anumite etape este posibil să sari aspecte importante și să greșești.


  • Cota BETANO pentru Universitatea Craiova: 2,02 este cota pentru „2 solist” la Chindia – Universitatea Craiova. Vezi aici toate cotele.

ADVERTISEMENT