Fotbal intern

Oltenii nu mai trag să ajungă la Dinamo! Un singur fotbalist s-a transferat de la promovare și până acum

17.10.2020 | 15:06
Oltenii nu mai trag sa ajunga la Dinamo Un singur fotbalist sa transferat de la promovare si pana acum
ADVERTISEMENT

Dinamo reprezintă un nume mare pentru fotbalul românesc și mulți dintre cei care încep fotbalul își doresc să îmbrace tricoul alb-roșu al echipei din „Ștefan cel Mare”. Totuși, de ceva timp, dinamoviștii nu au mai avut performanțe notabile, iar interesul a scăzut.

Pe vremuri, mulți dintre jucătorii Craiovei au evoluat și pentru Dinamo. Nume mari ca Ilie Balaci sau Rodion Cămătaru au îmbrăcat, la un moment dat, și tricoul rivalei. Suporterii Științei își aduc aminte bine de mutările efectuate în 2002 și 2005, atunci când mulți dintre „juveți” au trecut de partea lui Dinamo.

ADVERTISEMENT

Mai nou, oltenii nu mai trag să ajungă la Dinamo. Din 2014, anul promovării Craiovei în prima ligă, bucureștenii au mai transferat un singur fotbalist.

Oltenii nu mai trag să ajungă la Dinamo! Cine este singurul fotbalist transferat de la promovare și până acum

Numele lui Dinamo nu este prea iubit în capitala Olteniei, iar episoadele de trădare nu se uită prea ușor. Un moment elocvent este transferul lui Gică Popescu la Dinamo,  asta deși fostul căpitan al Științei și al Barcelonei ar fi avut discuții și cu Craiova, însă a ales să meargă  în „Ștefan cel Mare”. Totuși, după ani, Popescu a declarat că semnarea contractului cu echipa din București a reprezentat „cea mai mare greșeală” din viața lui, dar i-a certat și pe conducătorii oltenilor din acea vreme. Conform spuselor „Baciului”, aceștia nu și-ar fi dat interesul pentru perfectarea transferului.

ADVERTISEMENT

Dinamo a fost un fel de „magnet” pentru jucătorii de la Universitatea Craiova. Așa cum spuneam, Ilie Balaci sau Rodion Cămătaru au jucat și ei în tricoul alb-roșu. „Cami” chiar a devenit o legendă a clubului, câștigând „Gheata de Aur” în 1987. După 1990, tranzacțiile dintre Dinamo și Craiova s-au intensificat, iar anii 2002 și 2005 au rămas în istorie, deoarece acționarii clubului au „renunțat” ușor la anumiți jucători în favoarea rivalilor.

Gigi Nețoiu a devenit „celebru” în 2002, atunci când i-a transferat pe Dan Alexa, Cosmin Bărcăuan, Flavius Stoican, Ovidiu Burcă, Ciprian Danciu, Ștefan Preda, Cornel Frăsineanu și Ștefan Grigorie la Dinamo. Ulterior, trei ani mai târziu, Mihăiță Pleșan, Mariko Dauda, Adnan Guso și Cosmin Moți s-au urcat în mașină și au parcursul drumul către Capitală. Ștefan Bărboianu, Valerică Găman și Dorel Stoica au jucat și ei la Dinamo.

ADVERTISEMENT

Vremurile s-au schimbat, iar din 2014, anul în care Universitatea Craiova a revenit pe prima scenă, doar un jucător a mai fost transferat direct din Bănie la marea rivală, iar acela era doar un junior și nu s-a impus nici la Dinamo. La doar 17 ani, Alin Dudea a devenit „câine roșu”: „La Craiova nu puteam spera să prind prima echipă, așa că am ales Dinamo pentru că, în momentul e față, mi se pare că este o rampă de lansare. Situația clubului este de așa natură încât tinerii primesc multe șanse,” își explica fundașul decizia.

  • 25 de meciuri a jucat Alin Dudea la Dinamo București
  • 50.000 de euro este cota fundașului de 23 de ani
ADVERTISEMENT

Din păcate pentru Dudea, Dinamo nu a ținut prea mult cont de tineri, iar jucătorul ajuns la 23 de ani se află în lotul formației CSM Reșița, în liga secundă, după ce mai fusese împrumutat și pe la Chindia Târgoviște și Foresta Suceava.

Situația s-a inversat, iar dinamoviștii aleg să vină în Bănie! Doi foști jucători de bază s-au metamorfozat din „câini” în „lei”

Ultimul titlu al lui Dinamo datează din 2007, astfel că au trecut 13 ani de când „spartanii” lui Cristi Borcea cucereau cel mai prețios trofeu al fotbalului intern. De atunci, dinamoviștii s-au luptat cu insolvențe și alte probleme cu banii, iar mulți dintre jucători au „fugit” din „Ștefan cel Mare”.

În sezonul 2014-2015, Cristian Bălgrădean, actualul goalkeeper al CFR-ului, a ajuns gratis în Bănie. El își reziliase contractul cu Dinamo și a ales să joace pentru Universitatea, echipă nou promovată. A fost jucător de bază și chiar a purtat banderola de căpitan. A strâns 52 de apariții în echipamentul oltenilor. După ce a plecat de la Craiova, „Pufi” a mai bifat și alte echipe mari ale României, precum FCSB și CFR Cluj.

Dan Nistor, fostul căpitan al dinamoviștilor, fotbalist al cărui chip a apărut și pe autocarul echipei, a fost transferat de Știința la începutul anului în curs. 350.000 de euro a costat toată tranzacția, iar experimentatul mijlocaș s-a acomodat perfect la noua sa formație, fiind titular de bază. Ba mai mult, Dinamo are să îi mai achite lui Nistor o datorie de 20.000 de euro, iar termenul de plată a fost prelungit cu încă o săptămână. În caz contrar, bucureștenii riscă să fie depunctați.


  • (P) Cota BETANO pentru Dinamo – Craiova : 1,97 este cota pentru “peste 2,5 goluri”. Vezi aici toate cotele!

ADVERTISEMENT
Tags: