Sport

Oltenii nu-și uită idolii! Legendele Universității Craiova au picturi murale în centrul orașului

În semn de recunoștință pentru performanțele obținute în tricoul „Științei”, oltenii au realizat mai multe picturi murale cu legendele Universității Craiova.
23.09.2022 | 15:42
Oltenii nusi uita idolii Legendele Universitatii Craiova au picturi murale in centrul orasului
Oltenii nu își uită idolii! Legendele Universității Craiova au picturi murale în centrul orașului. sursă foto: Fanatik
ADVERTISEMENT

Pe zidurile din Bănie sunt pictate chipurile foștilor mari jucători, care au îmbrăcat tricoul Universității Craiova de-a lungul timpului. Astfel, suporterii oltenilor păstrează vie amintirea fotbaliștilor, cu care „Știința” a obținut performanțe notabile atât în campionat, cât și în cupele europene.

Chipurile marilor fotbaliști ai Universității Craiova sunt pictate pe zidurile din Bănie

În centrul Craiovei sunt amplasate mai multe picturi murale, care îi înfățișează pe jucătorii emblematici ai formației din Bănie. Ilie Balaci este prima legendă a „Științei”, care a fost imortalizată în acest fel de către suporterii „alb-albaștrilor”.

ADVERTISEMENT

Imaginea cu regretatul Ilie Balaci în tricoul echipei naționale de fotbal a României se află în apropierea kilometrului zero al Craiovei. Aceasta a fost realizată cu ajutorul unui profesor de desen din Bănie, chiar în ziua meciului România – Norvegia, scor 1-1, din 15.10.2019.

pictura murală a lui ilie balaci
Chipul lui Ilie Balaci a fost pictat pe un zid din apropierea kilometrului zero al Craiovei

Pe zidurile parcării subterane din centrul urbei sunt portretizați Zoli Crișan și Nicoale Tilihoi, alte două legende ale Universității Craiova, care au trecut în „echipa îngerilor”. Picturile cu cele două legende ale „Științei” au fost realizate la scurt timp, după cea a „Minunii Blonde”.

ADVERTISEMENT

Și Sorin Cârțu a avut o pictură murală pe zidurile din Bănie, însă aceasta a fost vandalizată la scurt timp de la realizare. Cea mai recentă dintre acestea este cea a lui Cristi Neamțu, portarul care s-a stins din viață în tricoul formației din Bănie în 2002, la doar 21 de ani.

cristi neamtu are si el o pictură murală în bnie
Pictura murală a lui Crist Neamțu, fostul portar al oltenilor

Ilie Balaci, Zoli Crișan și Nicoale Tilihoi au fost printre idolii suporterilor Universității Craiova

Ilie Balaci, Zoli Crișan și Nicolae Tilihoi au fost printre cei mai îndrăgiți jucători ai Universității Craiova. În perioada petrecută la „Știința”, aceștia au făcut mulți suporteri fericiți, cu evoluțiile lor extraordinare de pe fostul stadion „Central” din Bănie.

ADVERTISEMENT

Considerat de mulți cel mai reprezentativ jucător din istoria Universității Craiova, Ilie Balaci a scris istorie în tricoul „alb-albastru”. Cu „Minunea Blondă” pe teren, oltenii au reușit să câștige trei titluri de campioană și patru Cupe ale României.

Zoli Crișan a evoluat timp de 10 sezoane la Universitatea Craiova, echipă pentru care a strâns 237 de meciuri și a marcat 40 de goluri. Fostul jucător al Universității Craiova a decedat pe data de 14 octombrie 2003, lăsând o durere mare în inimile oltenilor.

ADVERTISEMENT

Fost component al „Craiovei Maxima”, Nicolae Tilihoi a fost unul dintre cei mai iubiți jucători ai „Științei” în anii 1970 și 1980. Acesta s-a stins din viață în 2019, la vârsta de 61 de ani, însă a rămas în memoria suporterilor „juveților”, care îl comemorează în fiecare an.


  • (P) Cota BETANO pentru Universitatea Craiova: 1,65este cota pentru ”1 solist” la U Craiova – FC Voluntari. Vezi aici toate cotele!

ADVERTISEMENT