Sport

Oltenii nu uită cum a ajutat CFR Cluj pe Dinamo să ia titlul în defavoarea Universității Craiova acum 47 de ani

28.06.2020 | 11:45
Oltenii nu uita cum a ajutat CFR Cluj pe Dinamo sa ia titlul in defavoarea Universitatii Craiova acum 47 de ani
ADVERTISEMENT

CFR Cluj – Universitatea Craiova este capul de afiș al etapei de play-off. Diferența de puncte dintre cele două echipe, aflate pe primele două locuri, este de 4 puncte: 36 „ceferiștii”, 32 „juveții”.

Echipa din Bănie merge în Gruia cu gândul numai la victorie, „fără nicio frică” după cum spune antrenorul Cristiano Bergodi, de partea cealaltă Dan Petrescu a vorbit laudativ de adversari și de antrenorul italian, dar nu vede meciul ca pe unul decisiv.

ADVERTISEMENT

Pe lângă importanța imediată a partidei, memoria oltenească, le general vorbind, nu uită că în urmă cu 46 de ani CFR Cluj a fost amestecată într-o „poveste” cu iz de blat care a deturnat titlul din Bănie în Șoseaua „Ștefan cel Mare”.

Oltenii nu uită cum a ajutat CFR Cluj pe Dinamo să ia titlul în defavoarea Universității Craiova acum 47 de ani

S-a întâmplat la finele sezonului 1972-1973. Mai exact după finele acelui campionat. După ultima etapă. Pentru că titlul s-a jucat în două restanțe. Dinamo – CFR Cluj și UTA – U Craiova. U Craiova era pe locul 1, cu 39 de puncte, golaveraj + 19 (54-35). Dinamo era pe 2, cu 37 de puncte, golaveraj + 15 (47-32).

ADVERTISEMENT

Restanțele s-au disputat acum 47 de ani și 4 zile, pe 24 iunie 1973. Universitatea Craiova avea nevoie de 1 punct ca să-și asigure titlul, Dinamo avea nevoie de o înfrângere la oltenilor și o victorie la scor cu CFR Cluj.

La Arad, UTA (locul 11 la ora partidei, din 16 echipe) a deschis scorul prin Ladislau Broșovszky în minutul 38, în inferioritate numerică după ce arbitrul Nicolae Rainea îl eliminase pe Viorel Sima în minutul 34. Craiovenii n-au putut profita, însă, de avantajul omului în plus și n-au reușit să egaleze. Deși jucau și Ion Oblemenco, și Dumitru Marcu, și Teodor Țarălungă, și Petre Deselnicu, și Lucian Strâmbeanu, Ștefan Sameș, Ion Velea, Victor Niculescu, Ion Niță, Dragu Bădin și portarul Paul Manta.

ADVERTISEMENT

În acest timp, la București, o rupere de nori pornită în minutul… 13, îi dădea arbitrului  Otto Anderco motivul regulamentar să întrerupă partida din Șoseaua „Ștefan cel Mare” timp de… 13 minute, până ce potopul ceresc s-a oprit!

Dinamoviștii, cu avantajul decalajului de timp, spun „gurile rele”, a știut cu cât trebuie să învingă pe CFR Cluj, aflată pe locul 5, cele 4 goluri „de titlu” fiind marcate de Viorel Sălceanu (minutul 6), Florea Dumitrache (minutele 40 și 63) și Alexandru Moldovan (minutul 50, din penalty). După cum se vede din minutele în care a înscris, Dinamo n-a așteptat chiar ultimele clipe ale meciului ca să rezolve problema titlului.

ADVERTISEMENT

Au fost polemici, au fost acuzații la adresa arbitrului Anderco, s-a vorbit de faptul că amânarea meciului Dinamo – CFR Cluj din etapa 26 s-ar fi făcut pentru că echipa din Gruia ar fi mers să joace un amical la Bochum, în Germania, „ieșire” facilitată generalii din MAI, „patronul” de atunci al lui Dinamo, în schimbul punctelor din restanță…

A mai pus ceva gaz peste foc chiar unul dintre marcatorii lui Dinamo, Viorel Sălceanu, cu o declarație dată mulți ani după meci, prin 2010: „Parcă le-am dat ceva din prima noastră clujenilor ca s-o lase și ei  mai moale ca să învingem cu scorul de care aveam nevoie… Și cei de la UTA au luat o prima mare din partea conducerii noastre pentru că au învins pe Universitatea Craiova”.

„Coincidența” suferită de Universitatea Craiova chiar în etapa din care s-a amânat Dinamo – CFR Cluj

Culmea este, ca o coincidență premonitoare, că în acea etapă 26 din care s-a amânat Dinamo – CFR Cluj, oltenii „reușeau” o contraperformanță rară, chiar pe „Centralul” din Bănie. Jucau cu Steagul Roșu Brașov, decimată de indisponibilități și oricum modestă ca valoare față de Universitatea.

Pe tunelul de la cabine la teren, Sterică Adamache, portarul și căpitanul oaspeților, se ruga, mai în glumă, mai în serios, de Nelu Oblemenco, golgheterul și căpitanul oltenilor, să nu le dea mai mult de patru, cinci goluri…

Rezultatul final: 0-1. Adică 1-0 pentru „cârpita” Steagul Roșu. În fața unor tribune pline și stupefiate Sterică Adamache făcea un meci senzațional și zbura din bară în bară refuzând victoria oltenilor, cele două puncte irosite atunci (atât se dădea  în acea vreme pentru victorie) dovedindu-se ulterior decisive în lupta la titlu cu Dinamo.

Cornel Dinu le face… calcule oltenilor că ei au pierdut titlul, nu Dinamo l-a câștigat!

Cornel Dinu, aflat pe teren în acea duminică de iunie 1973, într-o distribuție care-i mai conținea pe Mircea Lucescu, Florea Dumitrache, Radu Nunweiller, Alexandru Sătmăreanu II, Sandu Gabriel, Teodor Lucuță, Florian Dumitrescu, Vasile Dobrău, Mircea Constantinescu și portarul Iosif Cavai, își amintea într-un editorial din FANATIK cum a fost în urmă cu 47 de ani…

„Cât privește acel campionat 1972-1973, unic în istoria fotbalului românesc, pentru că Dinamo l-a câștigat la golaveraj în fața unicei și adevăratei Universitatea Craiova, ambele echipe au forțat regulamentul. Disputând ultimele meciuri în aceeași zi și la aceeași oră, după încheierea campionatului.

«Cervelino» Buzărin, oltean adevărat, descrie perfect obiectiv acel campionat în «Poveștile nemuritoare ale fotbalului românesc», istoria scrisă de el și de rapidistul Cristi Costache.

Unde spune: «Dinamo avea echipă mult mai bună, Craiova neavând niciun jucător la națională». Iar naționala, e adevărat, cu mulți jucători de la Dinamo, putea ajunge în primele patru echipe ale Europei… Și mai zice că nu Dinamo a câștigat titlul, ci Craiova l-a pierdut, având cu cinci jocuri înainte de final patru puncte avans!

Are Dinamo vreo vină că Adamache, Dumnezeu să-l odihnească!, a apărat tot pe «Centralul» craiovean în etapa 26 și Steagul Roșu Brașov a câștigat împotriva tuturor calculelor posibile ale hârtiei cu 1-0 în Bănie, relansând campionatul? Erau 16 echipe și se acordau două puncte la victorie, ca să înțeleagă toți cei născuți mai târziu…

Are Dinamo vreo vină că următoarea etapă învingea pe Steaua cu 2-0, în timp U Craiova nu scotea decât un 2-2 la Petrolul? Are Dinamo vreo vină că U Craiova, cu titlul în buzunar, în restanța de la Arad nu reușea punctul necesar și pierdea cu UTA de pe locul 9? Putea Dinamo să bată cu 20-0 pe CFR Cluj și tot degeaba dacă oltenii făceau egal…

Iar pe atunci, prietenul meu Ștefan Andrei, și el oltean de calitate, era mult mai puternic decât Ministerul de Interne, fiind pe merit în grațiile lui Ceaușescu.

Despre acel campionat, cea mai agresivă și îndreptățită «voce» oltenească de geniu, Adrian Păunescu, consemna în cea mai citită revistă a vremii, «Flacăra», pe o pagină de stânga, alb-negru, «Dinamo București, campioana țării», iar pe pagina următoare, față în față adică, color, «Universitatea Craiova, campioana unei mari iubiri». Și așa i-a rămas numele de atunci”

Universitatea Craiova, campioana unei mari iubiri
Paginile lui Adrian Păunescu din revista „Flacăra” care au consacrat denumirea de „Campioana unei mari iubiri” pentru Universitatea Craiova. Sursa foto: arhiva personală
  • 22 meciuri,  10 victorii, 6 egaluri, 6 înfrângeri, golaveraj: 22-17 este palmaresul lui CFR Cluj cu CS Universitatea Craiova (echipa lui Mihai Rotaru, promovată în liga 1 în 2014)
  • 2 victorii a reușit CFR Cluj în fața Universității Craiova în sezonul regular din acest campionat, simetrice, 2-0 și în Gruia (19 octombrie 2019, goluri Traoré 70, Omrani 78), și în Bănie (23 februarie 2020, goluri Rondón 9, Martić 68 autogol)

(P) Cota BETANO pentru CFR Cluj – Universitatea Craiova: 1,70 este cota pentru „PSFX”. Vezi aici toate cotele!

ADVERTISEMENT