News

OLX, decizie de ultimă oră. Arbidol și Arbivir, interzise la vânzare pe platforma sa

Medicamentele Arbidol și Arbivir, pentru care românii au un interes crescut în această perioadă, au fost interzise la vânzare pe platforma de comerț online OLX.
11.11.2021 | 15:58
OLX decizie de ultima ora Arbidol si Arbivir interzise la vanzare pe platforma sa
Medicamentele Arbidol și Abrivir au fost interzise la vânzare pe OLX. Sursa foto: fotomontaj Fanatik.
ADVERTISEMENT

Medicamentele Arbidol și Arbivir au ajuns în atenția opiniei publice în ultimele săptămâni și sunt din ce în ce mai mulți români care caută să le procure.

Așa cum era de așteptat, unii dintre aceștia s-au orientat și către platformele de vânzare online, OLX fiind una dintre acestea. Site-ul de vânzări arată, astfel, că a înregistrat un număr foarte mare de căutări pentru cele două medicamente.

ADVERTISEMENT

De la începutul lunii octombrie și până în data de 7 noiembrie 2021, peste 8.000 de căutări pentru Arbidol și Arbivir au fost înregistrate pe platforma de vânzări. În comparație, în luna aprilie erau înregistrate cu 95% mai puține căutări ale celor două. În total, între ianuarie și noiembrie 2021, au fost efectuate peste 12.000 de căutări ale celor două medicamente.

Cum au devenit populare aceste „antivirale blânde”

În ultima perioadă, în România a explodat popularitatea acestor două medicamente. Pe fondul cifrelor deosebit de grave înregistrate în ultimele două luni în pandemie, dar și din cauza curentului anti-vaccinist, mulți cetățeni recurg la administrarea în regim propriu a unor medicamente luate ”după ureche”, de care află, de regulă, din postări cel puțin chestionabile ale unor personaje de pe Facebook.

ADVERTISEMENT

OLX a luat notă de faptul că în octombrie 2021, interesul pentru medicamente a crescut de 40 de ori față de luna septembrie. Iar pentru că Arbidol nu este autorizat în România, după cum arată și Agenția Națională a Medicamentului și Dispozitivelor Medicale din România, platforma a decis să înlăture anunțurile ce promovează aceste două produse.

”Au fost 99 de listări de la utilizatori care au încercat să vândă medicamentele Arbidol și Arbivir pe platforma online, în ultima lună, și au fost eliminate imediat. În astfel de situații, OLX acționează pe doua planuri: prevenție – prin comunicarea corespunzătoare a diverselor situații întâlnite pe platformă și reacție – prin blocarea anunțurilor de vânzare de produse ilegale, în acest caz, medicamente neautorizate. Echipele noastre de moderare, antifraudă și asistență pentru clienți lucrează non-stop pentru a ne asigura că românii rămân în siguranță”, a declarat Theodor Filoș, OLX Business Manager.

ADVERTISEMENT

Ce este Arbidol, pastila cumpărată pe sub mână de români

Arbidolul este promovat în prezent ca fiind o pastilă-minune ce îi scapă pe români de coronavirus. Nu este nicio invenție nouă și nici una foarte de succes în tratamentul gripei, pentru care a fost creat, după cum a relatat FANATIK aici.

Arbidolul este un antiviral de producție sovietică, de la finele anilor 1970, iar în prezent este realizat în continuare de ruși. Mai exact, de Viktor Kharitonin, un oligarh rus apropiat lui Vladimir Putin.

ADVERTISEMENT

Medicamentul se vinde fără rețetă în Rusia și în Belarus, fiind o formă de îmbunătățire ușoară a simptomelor gripei. Din Rusia, Arbidolul ajunge în Republica Moldova și, mai depare, pe tarabele din România. Medicamentul se găsește ”pe sub mână” în piețe și poate fi cumpărat, asta dacă știi unde să cauți.

Din cauza anti-vacciniștilor, popularitatea Arbidolului s-a extins dincolo de zona extrem estică a României, astfel că acum poți să îl găsești la vânzare chiar și în Piața Obor, cea mai mare piață din București.

Și Gigi Becali a promovat ”pastila-minune” și s-a angajat să o producă în România, cerând o aprobare în această direcție.

Arbidolul nu este autorizat în UE și nici în SUA, pentru că n-au fost efectuate teste clinice pentru medicament. Producătorul din Rusia însă nici nu se arată foarte dornic de a demara aceste proceduri, având în vedere creșterea semnificativă a vânzărilor, chiar în lipsa acestor studii care să arate dacă are sau nu efect.

ADVERTISEMENT
Tags: