News

“Omenirea este în pericol dacă nu reușește să se adapteze după criza COVID-19!” Semnalul de alarmă tras de un celebru antropolog

03.06.2020 | 12:22
Omenirea este in pericol daca nu reuseste sa se adapteze dupa criza COVID19 Semnalul de alarma tras de un celebru antropolog
ADVERTISEMENT

Jane Goodall, un celebru antropolog, a avertizat că întreaga omenire este în mare pericol dacă nu ne vom putea adapta în perioad post-COVID-19. Cercetătorul consideră că sistemele alimentare actuale și problemele climatice tot mai mari pun în pericol existența omenirii.

“Omenirea este în pericol dacă nu reușește să se adapteze după criza COVID-19!”

Goodall consideră că noul coronavirus a apărut tocmai ca urmare a exploatării foarte puternice a resurselor naturale, cu păduri rase de pe fața pământului și multe habitate naturale ale animalelor, distruse. Despre COVID-19 se spune că a trecut de la animal la om în finalul anului trecut, în Wuhan, China.

ADVERTISEMENT

De asemenea, agricultura intensivă ar fi putut crea o mulțime de boli contractate de animale și care, ulterior, pot trece la om, consideră cercetătorul. Jane Goodall este unul dintre cei mai celebri antropologi din lume și o activistă pentru protejarea mediului.

“Am ajuns aici din cauza lipsei de respect pe care o avem față de animale și mediu. Lipsa de respect pentru animalele sălbatice și pentru cele crescute în agricultură au creat această situație în care boala se poate răspândi pentru a infecta omul”, a spus Goodall, conform Guardian.

ADVERTISEMENT

Consumerismul și nevoia de a avea cât mai mult contribuie la distrugerea naturii

Antropologul consideră că agricultura intensivă are efecte dramatice asupra schimbărilor climatice, însă este legată și de creșterea rezistenței bacteriilor la antibiotice, un alt lucru extrem de îngrijorător punctat și de Organizația Mondială a Sănătății:

“Dacă nu schimbăm lucrurile, suntem în pericol. Nu putem rezista și nici nu putem merge prea mult pe calea aceasta”, a spus Goodall.

ADVERTISEMENT

Violențele și războaiele au avut și ele un impact în distrugerea naturii, însă în aceeași măsură au contribuit și consumerismul și nevoia oamenilor de a avea cât mai multe lucruri acumulate, chiar dacă nu au nevoie de ele.

“Am ajuns la un punct de cotitură în relația noastră cu natura. Una dintre lecțiile învățate din această criză este că trebuie să ne schimbăm modul în care facem lucrurile. Cercetătorii atrag atenția asupra unor crize viitoare”, susține antropologul.

ADVERTISEMENT

Stella Kyriakides, comisar UE pentru sănătate și siguranță alimentară, îi dă dreptate lui Goodal și spune că sistemele de agricultură intensivă au creat o abundență de mâncare în Uniune, care lasă și multe reziduuri:

“Aceste fenomene mă îngrijorează. Este greșit din punct de vedere etic și social. În plus, este inacceptabil să continuăm așa ceva din cauza problemelor de mediu care sunt create. Oamenii se așteaptă să facem o balanță între practici sustenabile în agricultură și un preț permisiv”.

 

ADVERTISEMENT