News

Omenirea, în colaps ecologic: toate obiectivele pentru protejarea biodiversităţii, ratate în ultimii 10 ani. Raport ONU

19.09.2020 | 13:32
Omenirea in colaps ecologic toate obiectivele pentru protejarea biodiversitatii ratate in ultimii 10 ani Raport ONU
ADVERTISEMENT

Comunitatea internațională nu a făcut mai nimic pentru a proteja biodiversitatea și fauna sălbatică care sunt în cădere liberă, în ciuda obiectivelor asumate la nivel global în urmă cu 10 ani, avertizează Organizația Națiunilor Unite.

Practic, deși în cadrul Convenției ONU asupra Diversității Biologice, desfășurată în 2010 în Japonia s-au înțeles asupra unei liste cu 20 de obiective ce au ca scop încetinirea degradării faunei sălbatice și a ecosistemelor care susțin viața, statele lumii nu au atins nici măcar unul singur dintre aceste obiective în deceniul care a trecut.

ADVERTISEMENT

Printre Obiectivele Aichi privind Biodiversitatea se numără eliminarea, eliminarea treptată sau reformarea „stimulentelor, inclusiv subvențiilor, dăunătoare biodiversității”, reducerea la jumătate „a ratei pierderii tuturor habitatelor naturale, inclusiv a pădurilor” până în 2020 și reducerea poluării „la niveluri care nu sunt în detrimentul funcției ecosistemului și biodiversitate.”

Omenirea, în colaps ecologic. La nivel global, niciunul dintre cele 20 de obiective nu a fost atins pe deplin

„Biodiversitatea se degradează într-un ritm fără precedent, iar presiunile care determină acest declin se intensifică. Niciunul dintre Obiectivele Aichi privind Biodiversitatea nu va fi îndeplinit pe deplin, amenințând la rândul său realizarea obiectivelor de dezvoltare durabilă și subminând eforturile de abordare a schimbărilor climatice ”, se arată în cea de-a cincea ediție a raportului Perspectiva Globală asupra Biodiversității, publicată marți, înainte de un summit al ONU pe această temă.

ADVERTISEMENT

„La nivel global, niciunul dintre cele 20 de obiective nu a fost atinsă pe deplin, deși șase obiective au fost parțial atinse.”

Documentul citat constată în mod specific că habitatele naturale încă dispar, mai multe specii sunt încă amenințate cu dispariția și sute de miliarde de dolari în subvenții guvernamentale dăunătoare mediului încă nu au fost eliminate, printre altele.

ADVERTISEMENT

Raportul afirmă că realizarea obiectivelor stabilite până în 2050 rămâne posibilă, dar ar necesita acțiuni mai serioase din partea țărilor de pe glob, inclusiv intensificarea eforturilor de conservare și restaurare a biodiversității, implementarea reformelor în producția de bunuri și servicii, în special a produselor alimentare și menținerea schimbării climatice la aproximativ 1,5 grade Celsius peste nivelurile preindustriale pentru ca impactul climatic să nu copleșească toate celelalte acțiuni în sprijinul biodiversității.

World Wildlife Fund: aproximativ două treimi din populația faunei sălbatice a dispărut în ultimii 36 de ani

Raportul Living Planet 2020, publicat de WWF în urmă cu câteva zile, a constatat că 75% din suprafața terestră fără gheață a planetei a fost modificată semnificativ de activitatea umană, cea mai mare parte a oceanelor este poluată și mai mult de 85% din suprafața totală a zonei umede a fost pierdută.

ADVERTISEMENT

Principalii vinovați sunt schimbarea destinației terenurilor, producția de alimente, defrișările și comerțul cu animale sălbatice, potrivit WWF.

Aceeași organizație a avertizat în urmă cu câteva luni asupra efectelor distrugerii naturii de către om atât asupra biodiversității, aflată în prezent în cădere liberă, cât și asupra trecerii bolilor de la animalelor sălbatice către oameni.

ADVERTISEMENT