News

Omenirea se confruntă cu o ”spirală de autodistrugere”. Dezastrele naturale vor crește la nivel mondial. Raport ONU

Organizația Națiunilor Unite (ONU) avertizează că omenirea se confruntă cu o adevărată ”spirală de autodistrugere”. În viitorul apropiat, dezastrele naturale vor crește și milioane de oameni vor fi în pericol.
26.04.2022 | 11:41
Omenirea se confrunta cu o spirala de autodistrugere Dezastrele naturale vor creste la nivel mondial Raport ONU
Raport ONU. Omenirea se confruntă cu o ”spirală de autodistrugere”. S-ar putea ajunge la 560 de dezastre naturale anual. Sursa foto: colaj Fanatik
ADVERTISEMENT

Activitatea umană reprezintă cel mai mare pericol pentru planeta în care trăim. Un raport ONU arată că aceste acțiuni ale omului contribuie la un număr tot mai mare de dezastre naturale.

Raport ONU. Omenirea se confruntă cu o ”spirală de autodistrugere”. S-ar putea ajunge la 560 de dezastre naturale anual

Până în 2030, numărul dezastrelor, cum ar fi cele legate de vreme (incendiile și inundațiile) dar și alte pericole precum pandemiile sau accidentele chimice, ar putea ajunge la o medie de 560 pe an, sau 1,5 pe zi, punând în pericol milioane de vieți.

ADVERTISEMENT

La aceste concluzii au ajuns cei din Oficiul ONU pentru Reducerea Riscului de Dezastre (UNDRR), într-un raport prezentat marți, 26 aprilie, la Londra.

Documentul subliniază că dezastrele se multiplică rapid în întreaga lume ca urmare a schimbărilor climatice provocate de acţiunea omului şi a gestionării defectuoase a riscurilor, scrie Reuters.

ADVERTISEMENT

”Lumea trebuie să facă mai multe pentru a integra riscul de dezastru în modul nostru de a trăi, de a construi şi de a investi”, a declarat secretarul general adjunct al ONU, Amina Mohammed, în prezentarea raportului.

Același oficial ONU a făcut apel la comunitatea internaţională să decupleze umanitatea de la această ”spirală de autodistrugere”. Aceasta a subliniat că ”trebuie să transformăm complacerea noastră colectivă în acţiune. Împreună putem încetini ritmul dezastrelor ce pot fi prevenite”.

ADVERTISEMENT

Amploarea și intensitatea dezastrelor naturale va crește

Raportul ONU mai scoate în evidență faptul că lumea are o percepție greșită cu privire la riscurile asociate dezastrelor naturale şi o atribuie unei ”subestimări” a riscurilor şi sentimentelor de ”optimism” şi ”de invincibilitate”.

Dat fiind comportamentul omului, amploarea şi intensitatea dezastrelor sunt în creştere, numărul persoanelor care şi-au pierdut viaţa sau au fost afectate de dezastre în ultimii cinci ani fiind mai mare decât în cei 5 ani precedenţi.

ADVERTISEMENT

Această situație are și repercusiuni financiare. Astfel, dezastrele au un impact disproporţionat asupra ţărilor în curs de dezvoltare, care pierd, în medie, 1% din PIB pe an din cauza catastrofelor, faţă de 0,1 până la 0,3% în ţările dezvoltate.

”Dezastrele pot fi evitate, însă doar dacă ţările investesc timpul şi resursele necesare pentru înţelegerea şi reducerea riscurilor”, a declarat Mami Mizutori, reprezentantă specială a secretarului general pentru reducerea riscurilor de dezastre.

Aceasta mai avertizează că ”Ignorând în mod deliberat riscurile şi neintegrându-le în procesul decizional, lumea îşi finanţează propria distrugere”.

ADVERTISEMENT