News

Omenirea va rata țintele asumate în lupta împotriva încălzirii globale. Chinezii sunt nepăsători și vor noi centrale electrice pe cărbune

Chinezii vor să construiască noi centrale electrice pe cărbune, asta deși statul și-a asumat începutul tranziției către energie curată.
14.10.2021 | 11:03
Omenirea va rata țintele asumate în lupta împotriva încălzirii globale. Chinezii sunt nepăsători și vor noi centrale electrice pe cărbune
Omenirea va rata țintele asumate în lupta împotriva încălzirii globale. Chinezii sunt nepăsători și vor noi centrale electrice pe cărbune. Sursa foto: pixabay.com.
ADVERTISEMENT

Planurile actuale de reducere a emisiilor de carbon vor duce la ratarea grosieră a țintelor asumate.

Agenția Internațională pentru Energie atrage atenția că ținta de zero net asumată pentru 2020 va fi ratată cu 60%.

Anunțul, apărut pe fondul întocmirii raportului anual referitor la energia mondială, vine înainte de conferința privind clina, Cop26, iar agenția încearcă să convingă liderii mondiali să vină cu planuri și politici concrete.

ADVERTISEMENT

AIE estimează că emisiile de carbon vor scădea cu doar 40% până la jumătatea secolului dacă statele lumii rămân la țintele asumate deja.

Organizația arată că între planurile actuale și planurile care ar duce, de fapt, la ținta de zero emisii nete este o diferență uriașă, care ar necesita investiții de până la 4 trilioane de dolari în următorul deceniu.

ADVERTISEMENT

Directorul executiv al AIE, Fatih Birol, spune că marile economii globale ce își revin după criza Covid-19 au ratat deja oportunitatea de a stimula investițiile în energie curată.

Raportul AIE arată că industria cărbunelui crește în continuare în ritm accelerat, contribuind la a doua cea mai mare creștere a emisiilor de dioxid de carbon din istorie.

ADVERTISEMENT

Investițiile în energie curată reprezintă viitorul

Birol cere economiilor în curs de dezvoltare să fie mai angajate în reducerea emisiilor de carbon. Totuși, acesta atrage atenția că asta e posibil doar dacă țările bogate creează un flux financiar către economiile emergente, punând presiune pe investitorii privați.

”Liderii ar trebui să-i avertizeze pe cei ce investesc în surse de energie poluante că riscă să piardă bani și să îi stimuleze pe cei ce investesc în energie curată, unde ar putea fi obținute profituri mari”, arată Fatih Birol, citat de theguardian.com.

ADVERTISEMENT

Directorul AIE mai spune că liderii globali ar putea obliga instituții ca Banca Mondială sau FMI să prioritizeze proiectele de energie curată în economiile emergente, oferind astfel un catalizator pentru capitalul privat.

Avertismentul vine pe fondul crizei energetice tot mai pronunțate care a lovit Europa. Situația prețului la gaz și la curent electric arată cât de mare este pericolul de a ne baza în principiu pe combustibili fosili, ale căror prețuri sunt foarte volatile.

ADVERTISEMENT

Agenția Internațională pentru Energie mai subliniază că o bună parte din investițiile necesare pentru a atinge țintele de zero emisii nete în 2050 ar putea fi făcute mai ușor decât pare.

Cam 40% din necesarul de reducere a emisiilor ar putea proveni din măsuri ”care se plătesc singure”, cum ar fi sporirea eficienței energetice, limitarea pierderilor de gaze, sau instalarea de panouri solare sau turbine eoliene în zone propice.

Chinezii nu mai țin cont de propriile asumări energetice în fața lumii

În paralel, înaintea summit-ului Cop26, care va avea loc la Glasgow, chinezii par să fie mai degrabă nepăsători la contextul actual.

China a publicat anterior planuri care arată că vârful emisiilor de carbon ar urma să fie atins în 2030, în vreme ce o declarație recentă a premierului Li Keqiang indică faptul că recenta criză energetică din stat a forțat Partidul Comunist să regândească intervalul de timp propus anterior.

Statul a anunțat că va deveni carbon neutru până în 2060, iar asta implică închiderea a mai bine de 600 de centrale cu cărbune. De asemenea, Xi Jinping și-a asumat pubic că statul nu va mai construi centrale pe cărbune în afara granițelor statului.

Comitetul Energetic Național al Chinei a transmis un comunicat după o întrunire recentă, în care arată că ”având în vedere predominanța cărbunelui în schema energetică și a resurselor Chinei, e important să optimizăm capacitățile de producere a cărbunelui, să construim centrale electrice pe cărbune avansate, aliniate la standardele de dezvoltare necesare, și să închidem centralele depășite tehnologic. Explorarea de petrol și gaz domestic va fi intensificată”, notează theguardian.com.

Rămâne de văzut cum va fi abordată această problemă la summit-ul Cop26, având în vedere angajamentele pe care China și le-a asumat și pe care acum le respinge.

CITEȘTE mai multe articole interesante din categoria NEWS
A apărut noua revistă Taifasuri
  • Câștigă ACUM o Dacia Logan, 2.000 de euro și multe alte premii!
  • Nr. 854. 32 pagini. Doar 5 lei!
A apărut noua revistă Taifasuri