News

Omicron a ajuns deja în 89 de țări. OMS avertizează că spitalele din multe zone ar putea fi copleșite din nou

Organizația Mondială a Sănătății trage un semnal de alarmă cu privire la faptul că spitalele s-ar putea confrunta cu o nouă criză, din cauza creșterii rapide a cazurilor de Omicron.
18.12.2021 | 15:15
Omicron a ajuns deja in 89 de tari OMS avertizeaza ca spitalele din multe zone ar putea fi coplesite din nou
ADVERTISEMENT

Noua variantă a Covid-19, Omicron, a ajuns deja în 89 de țări. Autoritățile sunt îngrijorate de faptul că numărul cazurilor crește mult mai rapid decât în cazul variantelor anterioare ale coronavirusului. Astfel, numărul de cazuri noi a ajuns să se dubleze în aproximativ 2 – 3 zile, într-o zonă în care deja există transmitere comunitară.

Reprezentanții OMS au transmis că noua variantă are o rată mare de răspândire în țările unde imunizarea populației a atins cote ridicate. Totuși, încă nu este clar dacă acest fapt se datorează de capacitățile virusului de a se sustrage imunității organismului, de transmisibilitatea foarte crescută sau de o combinație a celor doi factori, arată Organizația Mondială a Sănătății.

ADVERTISEMENT

În 26 noiembrie, OMS a trecut Omicron pe lista variantelor îngrijorătoare, la puțin timp după ce a fost identificată în Africa de Sud. Multe aspecte referitoare la această variantă sunt încă necunoscute; nici despre gravitatea bolii pe care o provoacă noua tulpină nu se știu foarte multe.

“Există încă date limitate privind gravitatea clinică a Omicron”, a precizat OMS. “Sunt necesare mai multe date pentru a înțelege profilul de severitate și modul în care gravitatea este influențată de vaccinare și de imunitatea preexistentă”.

ADVERTISEMENT

Organizația Mondială a Sănătății a mai transmis un avertisment. Reprezentanții spun că spitalele ar putea fi copleșite de numărul de pacienți în anumite zone, din cauza creșterii foarte rapide a numărului de noi cazuri de Covid-19.

”Spitalizările în Marea Britanie și Africa de Sud continuă să crească și, având în vedere creșterea rapidă a numărului de cazuri, este posibil ca multe sisteme de sănătate să fie rapid copleșite”, arată OMS, conform agerpres.ro.

ADVERTISEMENT

Combinația dintre Omicron și Delta ar putea fi foarte periculoasă

Cristian Apetrei, virusolog, arată că o combinație între cele două variante ar putea crea un virus mult mai periculos, care să fie mai transmisibil dar și cu un grad de patogenitate sporit.

“În momentul de față, întrebarea cheie este dacă Omicron va înlocui Delta. Cocirculația lor ar crea un risc real de recombinare, din care poate rezulta un virus cu transmisibilitate crescută și patogenitate mai mare”, a precizat acesta, într-o postare pe pagina personală de Facebook.

ADVERTISEMENT

Varianta Omicron se înmulțește în căile respiratorii de 70 de ori mai repede decât varianta Delta.

ADVERTISEMENT