News

Marile companii americane amână revenirea la birou din cauza Omicron. Ce au decis giganți precum Google, Ford sau Apple

Corporațiile din întreaga lume ar putea fi nevoite să-și amâne planurile de redeschidere a birourilor pe fondul îngrijorărilor legate de varianta Omicron a coronavirusului.
07.12.2021 | 15:28
Marile companii americane amana revenirea la birou din cauza Omicron Ce au decis giganti precum Google Ford sau Apple
ADVERTISEMENT

Pe măsură ce oamenii de știință cântăresc impactul variantei, companiile au adoptat o abordare de monitorizare a situației epidemiologice așteptând momentul oportun pentru a lua o decizie asupra planurilor lor de revenire la birou.

Omicron perturbă planurile de întoarcere la birou în companii din întreaga lume

Unele companii însă au anunțat deja o amânare a termenelor de la care angajații ar fi trebuit să revină în birouri pentru o lună sau chiar pe termen nedefinit.

ADVERTISEMENT

Săptămâna trecută, Google și Uber au devenit unii dintre primii angajatori importanți din Statele Unite care au anunțat că vor amâna data de întoarcere stabilită pentru 10 ianuarie 2022 nu pentru o altă zi anume, ci pe termen nelimitat. Ford Motor anunțat la rândul său că își amână revenirea prevăzută pentru ianuarie până în martie.

30.000 de angajați Ford vor continua să lucreze de la distanță

Ford Motor Co. a decalat data de întoarcere la birou până în martie din cauza preocupărilor legate de noile preocupări legate de Covid-19, a anunțat compania luni.

ADVERTISEMENT

Lucrătorii de la liniile de asamblare s-au întors la muncă în mai 2020, dar mulți angajați din birouri au continuat să lucreze de la distanță din cauza pandemiei.

Aceștia din urmă se pregăteau să se întoarcă la birou luna viitoare, dar noua variantă Omicron a schimbat planurile companiei.

ADVERTISEMENT

„Situația Covid-19 rămâne fluidă și, în ciuda succesului protocoalelor noastre de siguranță în curs și a ratelor crescute de vaccinare, amânăm data de începere a modelului de lucru hibrid în martie”, a declarat Dan Barbossa, purtător de cuvânt al companiei, citat de CNN.

Această decizie va afecta aproximativ 30.000 de angajați.

„Vom începe cu o fază pilot pentru angajați selectați în februarie, iar în martie, o vom extinde, astfel încât toți membrii echipei care nu depind de prezența fizică la locul de muncă să poată începe să lucreze flexibil între campusurile Ford și opțiunile de la distanță”, a spus Barbossa.

ADVERTISEMENT

Ford a devenit primul dintre cei trei mari producători auto americani care a impus vaccinarea pentru majoritatea celor 32.000 de angajați salariați din SUA. Acești lucrători au termen până pe 8 decembrie să fie vaccinați complet.

Google amână întoarcerea obligatorie la birou după 10 ianuarie

Google, care le ceruse angajaților săi să se întoarcă la birou începând cu 10 ianuarie, a prelungit perioada de lucru de acasă (WFH).

Spre deosebire de anunțurile anterioare, Google nu a stabilit o nouă dată de întoarcere pentru angajați. Compania va decide după Anul Nou când va pune capăt fazei de lucru hibride în funcție de condițiile locale, a declarat un purtător de cuvânt.

Google a precizat că actualizarea a fost în conformitate cu îndrumările sale anterioare conform cărora revenirea la locurile de muncă ar începe nu mai devreme de 10 ianuarie și va depinde de condițiile locale.

Aproape 40% dintre angajații din SUA au revenit la birou în ultimele săptămâni, a spus Google, cu procente mai mari în alte părți ale lumii.

Dar CNBC a raportat săptămâna trecută că sute de angajați au protestat împotriva obligativității vaccinării impuse de către companie pentru cei care lucrează cu contracte guvernamentale din SUA.

Google a fost una dintre primele companii care le-a cerut angajaților să lucreze de acasă în timpul pandemiei. Are aproximativ 85 de birouri în aproape 60 de țări.

Tot mai multe companii americane și-au amânat revenirea la birou pentru 2022

Majoritatea companiilor din SUA, care vizau o redeschidere în septembrie, au mutat datele în 2022. Compania bancară Capital One din Virginia spera să readucă angajații la birou până pe 2 noiembrie. Banca nu a confirmat o nouă dată de la care angajații vor reveni fizic la birou.

Chiar înainte ca varianta Omicron să fie detectată, gigantul tehnologic Apple Inc a anunțat că angajații săi vor trebui să se întoarcă într-o fază hibridă din februarie în loc de ianuarie.

Cu toate acestea, unele companii precum Meta Platforms, proprietarul Facebook, încă speră să se redeschidă în ianuarie. „În prezent, monitorizăm îndeaproape situația și planurile noastre de revenire la birou pentru ianuarie 2022 rămân”, a declarat un purtător de cuvânt al Meta pe 29 noiembrie.

Amânări și pentru companiile din India

În India, Grupul Vedanta plănuise să se redeschidă complet până în ianuarie și februarie. „Urmărim situația, dacă lucrurile se vor înrăutăți, s-ar putea să modificăm aceste planuri”, a declarat directorul de resurse umane Madhu Srivastava, citat de CNBC18.

În prezent, biroul corporativ al Vedanta solicită o prezență de 50 la sută.

Nucleus Software, plănuise să redeschidă birourile în curând, deoarece mulți asociați s-au plâns de oboseală din cauza WFH.

„Dar intrarea bruscă a unei noi variante ne-a forțat să ne punem planurile în așteptare deocamdată”, a declarat Prema Rajaraman, Chief People Officer.

Companii precum Panasonic India au întrerupt călătoriile internaționale după ce a fost raportată varianta Omicron.

În timp ce consolidează protocoalele Covid-19 în depozite și magazine, comerciantul online de produse alimentare BigBasket a declarat că își poate revizui planul de a aduce înapoi 25% dintre angajați la biroul său corporativ de la 1 ianuarie.

Siguranța angajaților este prioritatea principală pentru companii. „Sănătatea și siguranța angajaților noștri este prioritatea noastră principală, indiferent dacă lucrează de acasă sau de la birou”, a declarat Shantanu Jha, vicepreședinte senior la Cognizant India.

ADVERTISEMENT
Tags: