News

Omicron ar putea fi ultima variantă îngrijorătoare a Covid-19. Ce spun specialiștii despre viitoare tulpini

Omicron ar putea fi ultima variantă îngrijorătoare a coronavirusului, dar vor mai exista și altele. Iată ce au descoperit specialiștii despre acest lucru.
26.12.2021 | 15:55
Omicron ar putea fi ultima varianta ingrijoratoare a Covid19 Ce spun specialistii despre viitoare tulpini
ADVERTISEMENT

Oamenii de știință sunt de părere că Omicron nu va fi ultima mutație a virusului, dar este foarte plauzibil ca ea să fie ultima care să fie una marcată ca „îngrijorătoare” la nivel mondial.

Omicron ar putea fi ultima variantă care să provoace îngrijorare

Mai mult decât atât, varianta Omicron a Covid-19 este cea mai blândă de până acum, sau cel puțin așa arată datele cunoscute până acum.

ADVERTISEMENT

Specialiștii de la Universitatea Cambridge au informat că toate virusurile sunt limitate în ceea ce privește evoluția lor, astfel că cu cât sunt mai multe variante dezvoltate, cu atât virusul poate deveni mai slab, sau măcar aceste noi tulpini ar putea însemna un declin al pandemiei.

De altfel, veștile sunt unele destul de bun, deoarece cercetătorii au mai transmis și că, de obicei, pandemiile durează doi ani, după aceea fiind atinsă imunitatea naturală, iar ele au devenit doar epidemii locale, fără un impact la nivel global.

ADVERTISEMENT

În ceea ce privește pandemia de coronavirus, data de doi ani de când a apărut va fi în martie 2022, așa că nu mai este mult până atunci, se arată într-un articol publicat în revista științifică The Conversation.

Ce spun experiții în sănătate publică

Cei mai mulți dintre experți sunt de părere că coronavirusul va deveni un virus endemic, ceea ce înseamnă că el se va modifica în timp, lucru care este susținut și de Ben Krishna, cercetătorul post doctoral de la Universitatea Cambridge.

ADVERTISEMENT

Pe de altă parte, este așteptat ca tulpina Omicron să devină cea dominantă în lume, așa cum s-a întâmplat și cu cele precedente, adică Alpha și Delta.

Totuși, experiții în sănătate publică afimă că vom trebui să învățăm să trăim cu Sars-CoV-2, deoarece vor exista noi infecții în fiecare iarnă, așa cum se întâmplă și cum gripa.

ADVERTISEMENT

Tocmai de aceea, nu ar mai avea sens ca restricțiile să fie menținute, deoarece virsul ar apărea mereu, sezonier.

Între timp, varianta Omicron face ravagii în lume și determină statele să impună restricții mai dure. De exemplu, în Marea Britanie a fost înregistrat un nou record negativ.

În ultima raportare au fost înregistrate 122.186 de cazuri noi de persoane infectate cu SARS-CoV-2.

La noi în țară s-ar fi atins o imunitate colectivă de 70%, arată un studiu, iar numărul de cazuri zilnice și cel al deceselor a scăzut considerabil.

ADVERTISEMENT