News

Omicron și Delta vor circula împreună. Avertismentul unui medic epidemiolog pentru luna ianuarie

Un cunoscut medic epidemiolog din România avertizează că în luna ianuarie variantele Omicron și Delta ale Covid-19 vor circula împreună. Acest lucru ar putea provoca probleme importante.
24.12.2021 | 17:26
Omicron si Delta vor circula impreuna Avertismentul unui medic epidemiolog pentru luna ianuarie
ADVERTISEMENT

România este una dintre țările UE în care pandemia de Covid-19 nu mai pune deloc probleme în acest final de an 2021.

Această perioadă de liniște va lua însă sfârșit în luna ianuarie. Conform specialiștilor, valul 5 va lovi și țara noastră, iar ”vinovate” de el vor fi mutațiile Omicron și Delta.

ADVERTISEMENT

Medic epidemiolog, avertisment privind valul 5: ”Putem avea probleme. Omicron și Delta vor circula împreună”

Medicul Emilian Popovici, vicepreședintele Societății Române de Epidemiologie a explicat modul în care ar putea evolua pandemia în România în debutul anului viitor.

Expertul spune că acum suntem într-o perioadă mai liniştită, însă deja sunt semne că, din cauza creşterii mobilităţii populaţiei, începe din nou să se redinamizeze uşor virusul.

ADVERTISEMENT

”S-a văzut asta cel puţin în anumite zone. Am văzut zona Bucureştiului, unde lucrurile încep din nou să se schimbe.

Şi ne aşteptăm ca practic evoluţia să fie spre valul 5 printr-o redinamizare datorită sărbătorilor, datorită vacanţelor, creşterii mobilităţii, a creşterii numărului de contacte”, spune Popovici, conform Adevărul.

ADVERTISEMENT

Dr. Popovici: ”Putem asista la o redinamizare a mutației Delta”

Conform medicului Popovici, tulpina Delta, responsabilă de zeci de mii de morți în România în toamnă, se va reactiva de la jumătatea lunii ianuarie.

Tot de atunci, Omicron, varianta nouă depistată în Africa de Sud va avea o manifestare din ce în ce mai serioasă.

ADVERTISEMENT

”Ne aşteptăm la o redinamizare a variantei delta de la jumătatea lunii ianuarie încolo şi la manifestarea mai serioasă a omicron care, dacă respectă ceea ce ştim până acum, că varianta cea mai transmisibilă devine dominantă, va deveni dominantă şi vor circula în paralel. Deci ne aşteaptă un val 5 care poate să ridice probleme.

Acum delta se vede că se dinamizează din nou din cauza circulaţiei oamenilor crescută în această perioadă, iar omicron, dacă respectă tradiţia, fiind de 3, 2 ori mai transmisibilă decât delta, va deveni dominantă şi atunci va fi o perioadă în care aceste două variante vor circula împreună”, mai spune expertul epidemiolog.

Numărul de cazuri de la ATI ar putea crește în ianuarie

În opinia lui Emilian Popovici, o explozie a cazurilor Omicron ar putea pune din nou presiune pe sistemul sanitar și pe zona de Terapie Intensivă.

”Pericolul din ianuarie este reprezentat de numărul foarte mare de infecţii pe care se vede că varianta omicron îl poate genera şi chiar dacă formele majoritare de boală sunt forme uşoare şi medii la un număr foarte mare de infecţii vei avea şi forme grave.

Acestea sigur că vor solicita sistemul de sănătate şi vor ridica probleme pe indicatorii de sănătate respectiv pe rata de decese şi pe ocuparea paturilor de terapie intensivă. Iar la asta se va adăuga circulaţia variantei delta care va funcţiona exact cum a funcţionat şi până acum, deci cu aceeaşi rată de forme grave şi cu aceeaşi rată de decese”, mai spune medicul.

ADVERTISEMENT
Tags: