News

Următoarea pandemie va avea un potențial letal mai mare decât COVID-19. Avertismentul creatorului unuia dintre vaccinuri

Un creator al unuia dintre vaccinurile anti-coronavirus face un avertisment îngrijorător: următoarea pandemie este posibil să aibă un potențial letal mai mare decât Covid-19.
06.12.2021 | 07:48
Urmatoarea pandemie va avea un potential letal mai mare decat COVID19 Avertismentul creatorului unuia dintre vaccinuri
ADVERTISEMENT

Sarah Gilbert, unul dintre creatorii vaccinului AstraZeneca, avertizează că ar putea apărea chiar mai multe pandemii, în următoarea perioadă și sfătuiește populația să fie mai precaută față de ceea ce se întâmplă.

Sarah Gilbert mai subliniază că vaccinurile anti-Covid existente nu se știe cât sunt de eficiente împotriva noii tulpini, Omicron.

ADVERTISEMENT

Creator AstraZeneca: ”Următorul virus ar putea fi mai contagios sau mai letal ori ambele”

Sarah Gilbert consideră, totodată, că atenția oamenilor trebuie sporită pentru a nu pierde din progresele făcute până acum.

”Nu va fi ultima dată când un virus ne amenință viețile și mijloacele de trai. Adevărul este că următorul ar putea fi mai rău. Ar putea fi mai contagios sau cu potențial letal mai mare, ori ambele.

ADVERTISEMENT

Nu putem permite o situație în care am trecut prin tot ceea ce am trecut și apoi să descoperim că pierderile economice enorme pe care le-am suferit înseamnă că încă nu există finanțare pentru pregătirea pentru pandemie.

Progresele pe care le-am făcut și cunoștințele pe care le-am dobândit nu trebuie pierdute”, a avertizat Sarah Gilbert, citată de BBC.

ADVERTISEMENT

Expertul AstraZeneca a precizat, de asemenea, că proteina Spike a tulpinii Omicron conține foarte multe mutații care duc la creșterea transmisibilității virusului.

”Există modificări suplimentare care pot însemna că anticorpii induși de vaccinuri sau de infecția cu alte variante pot fi mai puțin eficienți în prevenirea infecției cu Omicron.

ADVERTISEMENT

Până când vom ști mai multe, ar trebui să fim precauți și să luăm măsuri pentru a încetini răspândirea acestei noi variante”, a mai spus expertul AstraZeneca.

Cu toate acestea, Sarah a punctat un lucru interesant: o eficiență redusă a vaccinurilor actuale nu înseamnă neapărat și o reducere față de formele severe de boală sau de deces.

”Nu a existat niciun motiv pentru care un vaccin universal pentru gripă să nu poată fi dezvoltat pentru a elimina amenințarea gripei”, a mai punctat expertul Omicron.

Sarah Gilber a venit cu un astfel de mesaj în contextul în care Agenția de Securitate a Sănătății din Marea Britanie (UKHSA) a raportat duminică, 5 decembrie 2021, 86 de noi cazuri de Omicron, totalul fiind de 246.

De altfel, tot în aceeași zi, unul dintre consilierii științifici ai Guvernului britanic a atras atenția tuturor miniștrilor că noua variantă se răspândește destul de rapid în Marea Britanie.

Omicron, descoperită și în România

Între timp, tulpina sud-africană, Omicron, a fost depistată și la noi în țară. S-a descoperit la doi dintre pasagerii români care au fost repatriați din Africa de Sud, pe 30 noiembrie.

”În această după-amiază, Institutul Național de Sănătate Publică a primit rezultatul primelor secvențieri efectuate la Institutul Național de Cercetare Medico-Militară ,,Cantacuzino” București care confirmă prezența noii tulpini OMICRON la doi dintre pasagerii cursei din Africa de Sud care a aterizat la București în data de 30 noiembrie 2021.

Este vorba despre o femeie în vârstă de 48 de ani din județul Brașov și un bărbat în vârstă de 59 de ani din județul Vaslui. Ambele persoane, izolate la domiciliu, sunt asimptomatice.

Se așteaptă rezultatul secvențierii probei recoltate de la sportivul din Baia Mare. Precizăm că persoana depistată pozitiv care a fost în cursa aeriană din Maroc este confirmată cu varianta Delta a SARS CoV-2”,  a transmis Ministerul Sănătății.

ADVERTISEMENT