News

Omicron va îmbolnăvi aproape 40% din populația lumii. Eficiența carantinei pentru asimptomatici, pusă sub semnul întrebării. Predicțiile pentru România

Circa trei miliarde de oameni se vor infecta cu varianta Omicron a SARS-CoV-2 în primele trei luni ale anului, iar majoritatea cazurilor vor fi nedescoperite, se arată într-un studiu recent.
10.01.2022 | 14:35
Omicron va imbolnavi aproape 40 din populatia lumii Eficienta carantinei pentru asimptomatici pusa sub semnul intrebarii Predictiile pentru Romania
În următoarele trei luni, 3 miliarde de oameni se vor infecta cu coronavirus/ Colaj Fanatik
ADVERTISEMENT

O analiză realizată de către Institute for Health Metric and Evaluation (IHME) indică  faptul că nivelul ridicat de contagiozitate al variantei Omicron  va face ca mai bine de o treime din populația de lumii, de 7,8 miliarde de oameni în momentul de față, să se infecteze în primele trei luni din 2022.

Dintre cele 3 miliarde de cazuri anticipate de către cercetătorii americani, un procentaj copleșitor va fi reprezentat de cazuri nedepistate, întrucât se crede că procentajul asimptomaticilor va fi de 90%.

ADVERTISEMENT

În ce privește România, predicțiile IHME sunt relativ bune. Astfel, vârful deceselor provocat  de valul 5 va fi de circa 85 pe zi, cu mult sub cele peste 500 de decese anunțate timp de mai multe zile în perioada valului 4.

Modelul matematic după care IHME face predicțiile privind evoluția pandemiei de Covid-19 a fost actualizat în funcție de contagiozitatea variantei Omicron și de agresivitatea ei, precum și dispariția imunității la persoanele trecute deja prin boală sau care încă nu și-au doza booster de vaccin.

ADVERTISEMENT

Numărul infectaților, imposibil de monitorizat

În următoarele trei luni, ne așteptăm la 3 miliarde de infectări, atâtea câte acum în întreaga pandemie până acum. Este o creștere extraordinară, iar infectările zilnice la nivel global vor trece de 35.000.000 pe zi, undeva la mijlocul lui  ianuarie. Prin comparație cu enormul val Delta din India în luna aprilie, când vârful a fost de 12,5 – 13 milioane pe zi, va fi triplul față ceea ce am văzut  înainte”, se arată în analiza IHME.

În schimb, este iluzorie speranța că aceste cazuri vor fi depistate în proporție mare de autoritățile sanitare. Spre deosebire de precedentele variante ale SARS-CoV-2, ponderea asimptomaticilor crește în cazul Omicron de la 40 la 90%. Ceea ce înseamnă că majoritatea oamenilor, neavând simptome, nu se vor testa, iar monitorizarea circulației virusului în rândul populației generale va fi mult mai dificil de făcut.

ADVERTISEMENT

În cazul Uniunii Europene, este anticipată chiar situația în care nu va fi suficientă capacitatea de testare pentru toate cazurile în care se solicită acest lucru. Mai mult, se prevede ca unele țări să revizuiască politica de carantinare a asimptomaticilor, deoarece numărul mare de infectări și carantinarea subsecventă ar produce perturbări ale activității în anumite sectoare.

Guvernele, nevoite să renunțe la carantinarea asimptomaticilor

Spitalele riscă să fie sub presiune din cauza angajaților care sutn testați pozitiv și trebuie să intre în carantină. Dat fiind numărul mare de infectări, testarea și carantinarea asimptomaticilor s-ar putea să nu  fie de ajutor. Nu există perspectiva controlării transmiterii, dar există una considerabilă de perturbare a activității școlilor și serviciilor esențiale în urma testării”, se arată în secțiunea dedicată situației epidemiologice din UE.

ADVERTISEMENT

Pe de altă parte, deși răspândirea bolii va scăpa de sub control, nivelul mai redus al agresivității variantei Omicron va face ca numărul internărilor și deceselor să fie mai scăzut decât în valul 4, provocat de varianta Delta, cu precizarea că acest  lucru poate varia de la țară la țară. De exemplu, statele care au trecut prin valul 4 foarte puțin afectate ca urmare a unor politici dure de control la frontiere sau de carantinare, precum China sau Noua Zeelandă, să nu mai  reușească același lucru și cu Omicron.

Cert este că riscul de spitalizare și de deces este mult mai redus în cazul Omicron, iar din acest motiv este posibil ca pe alocuri să le fie permis asimptomaticilor să-și continue activitățile profesionale, pentru a împiedica lipsa de personal.

Alți 3.600 de români vor muri până 1 mai din cauza Covid-19

Predicția pentru țara noastră este ca perioada de vârf a deceselor provocate de valul 5 să se înregistreze în ultima decadă a lunii viitoare, cu un maxim de 85 decese pe zi anticipat pentru 24 de februarie. Iar acesta este scenariul pesimist în ce privește România.

Există și varianta optimistă, în care vârful ar putea oscila în jurul a numai 50 de decese pe zi, însă acest lucru depinde de îndeplinirea cumulată a trei condiții care par improbabile în cazul țării noastre:  purtarea măștii de protecția în proporție de peste 80% din populație, vaccinarea cu doza booster a tuturor persoanelor care s-au vaccinat cu primele două doze și creșterea intenției de vaccinare în rândul populației nevaccinate.

Chiar dacă predicția optimistă nu se va realiza, de la sfârșitul lui februarie numărul de cazuri în România urmează să scadă constant, lucru care va duce și la reducerea morților provocate de Covid-19. Astfel, pentru data de 1 mai este anticipat un număr mai mic de 10 decese pe zi. Chiar și așa, numărul total al românilor care au murit din cauza acestei boli ar putea ajunge până la acea dată la aproximativ 62.600, față de cei 59.000 care au decedat până acum.

În continuare, cei mai vulnerabili vor fi bolnavii  cronici nevaccinați. Potrivit celor de la IHME, șansele cele mai mici de îmbolnăvire le-ar avea persoanele care au făcut și doza booster de vaccin și poartă măști cu un grad de protecție mai mare, precum KN95 sau N95.

ADVERTISEMENT