News

Omicron “schimbă regulile”. Norvegia intră într-un lockdown parțial, explică premierul țării

Guvernul norvegian adoptă noi restricții pentru a limita răspândirea variantei Omicron. Noile măsuri vizează restrângerea circulației și accelerarea campaniei de vaccinare.
14.12.2021 | 15:18
Omicron schimba regulile Norvegia intra intrun lockdown partial explica premierul tarii
ADVERTISEMENT

La aproape doi ani de la primele cazuri de Covid-19, ne confruntăm cu o nouă variantă a coronavirusului, Omicron. Mutațiile specifice ale acestei forme de coronavirus permit o transmitere mai ușoară a acesteia și, cum atrag atenția experții, ar putea permite virusului să evite într-o oarecare măsură protecția oferită de vaccinare sau trecerea prin boală.

Pentru a face față unui potențial val dominat de varianta Omicron, statele lumii au început să ia măsuri. Printre acestea se numără controlul persoanelor care trec granițele, accelerarea eforturilor de vaccinare sau chiar noi restricții.

ADVERTISEMENT

Jonas Gahr Stoere, premierul Norvegiei, a anunțat luni că țara sa va impune un lockdown parțial și va continua procesul de vaccinare în speranța că în acest fel va putea fi limitată creșterea numărului de persoane infectate cu varianta Omicron, notează Reuters.

Prim-ministrul norvegian a atras atenția asupra faptului că această nouă tulpină a coronavirusului necesită o regândire a modului în care este abordată pandemia. De asemenea, acesta a subliniat faptul că pentru a limita extinderea Omicron este nevoie de o serie de decizii rapide.

ADVERTISEMENT

Noile decizii fac parte din cea de a patra rundă de măsuri pe care guvernul norvegian le-a adoptat în decursul ultimelor două săptămâni.

Printre restricțiile care au fost deja implementate se numără interzicerea servirii de băuturi alcoolice în baruri și restaurante, închiderea sălilor de sport și a piscinelor pentru majoritatea persoanelor, dar și o serie de reglementări mai stricte legate de activitatea din școli.

ADVERTISEMENT

În ce situație se află Norvegia?

Experții OMS atrag atenția asupra faptului că în ceea ce privește tulpina Omicron, descoperită în urmă cu aproape o lună în Africa de Sud, există o mulțime de incertitudini. Informațiile limitate despre agresivitatea noi variante împiedică și stabilirea unor măsuri clare pentru restrângerea acesteia.

În ultimele săptămâni, Norvegia a adoptat o serie de măsuri pentru a limita extinderea variante Omicron. Cu toate acestea,  statul nordic atinge noi recorduri legate de numărul de persoane infectate și cazurile care necesită spitalizare.

ADVERTISEMENT

O parte dintre noile cazuri de Covid-19 sunt asociate cu tulpina Omicron. Experții sunt de părere că în viitorul apropiat există posibilitatea ca această variantă să devină dominantă.

Institutul pentru Sănătate Publică din Norvegia a atras atenția asupra faptului că o lipsă de acțiuni decisive în cazul noii variante ar putea efecte negative pentru întreaga societate, nu doar asupra serviciilor de sănătate sau a municipalităților.

Experții Institutului pentru Sănătate Publică atrag atenția asupra faptului că sunt necesare măsuri clare pentru a evita o criză de sănătate de mari proporții. Specialiștii iau în considerare posibilitatea ca în luna ianuarie, Norvegia să ajungă la 90.000-300.000 de cazuri de Covid în fiecare zi, asta la o populație de 5.4 milioane de persoane.

ADVERTISEMENT
Tags: