News

Omicron devine varianta dominată în SUA. Ce spune Octavian Jurma despre situația din țara noastră

În Statele Unite ale Americii, Omicron reprezintă 73% din noile cazuri de Covid, devenind varianta dominantă. Dr. Octavian Jurma estimează că această tulpină va reprezenta cel puțin 25% dintre cazurile din România.
21.12.2021 | 16:17
Omicron devine varianta dominata in SUA Ce spune Octavian Jurma despre situatia din tara noastra
ADVERTISEMENT

La mai bine de o lună de la primele rapoarte despre apariția Omicron, varianta a reușit să infecteze persoane din câteva zeci de țări de pe glob. Această tulpină se răspândește foarte rapid și devine dominantă în anumite zone.

Datele oficiale indică faptul că Omicron a reușit să devină dominantă în Statele Unite ale Americii, reprezentând 73% din noile infectări. Anunțul a fost făcut de către Centrul pentru Controlul și Prevenirea Bolilor (CDC), agenția federală care gestionează pandemia, notează News.ro.

ADVERTISEMENT

Această informație vine la doar o zi după anunțarea unui prim deces asociat acestei tulpini, care a avut loc în Texas. Informațiile oficiale arată că această primă victimă a Omicron, un bărbat de 50 de ani, nu era vaccinat și prezenta o serie de comorbidități.

Informațiile oferite de către CDC arată faptul că la finalul săptămânii trecute, varianta Delta a fost identificată în 26% din infectări. Această agenție precizează că tulpina a devenit dominantă în SUA în cursul lunii iulie.

ADVERTISEMENT

Deși la nivelul SUA reprezintă 73% dintre cazuri, în anumite regiuni, incidența Omicron este mult mai mare. De exemplu, în zone precum New York sau New Jersey această variantă este prezentă în 90% din infectări.

Analiza Dr. Octavian Juma. Cum va evolua situația în România

Dr. Octavian P. Jurma, specializat în neuroștiințe și fondator al Grupului pentru Studiul Formal al Sistemelor Vii, a făcut pe pagina sa o analiză a situației Omicron din Statele Unite ale Americii, dar și din România.

ADVERTISEMENT

Medicul a atras atenția asupra  faptului că incidența de 73% din SUA a  Omicron a fost obținută în doar trei săptămâni. El a subliniat că această evoluție a avut loc pe teritoriul uneia dintre cele mai mari țări de pe glob.

Calculele făcute de către dr. Jurma, pornind de la datele oficiale din SUA, arată că Omicron a avut o rată de dublare la fiecare două zile.

ADVERTISEMENT

În cazul României, dr. Jurma a atras atenția că ne aflăm în cea de a treia săptămână de extindere a variantei Omicron și că datele indică o rată de dublare la fiecare 3,5 zile. Asta înseamnă că săptămâna asta Omicron ar putea reprezenta 25% dintre toate infectările.

Doctorul a subliniat că este improbabil ca Omicron să prezinte un comportament diferit în România, față de restul lumii și speculează o intervenție din zona politică a modului în care datele sunt colectate.

“Aceasta interferență s-a văzut atât din scăderea cu 100% a numărului de secvențieri in doar 2 săptămâni (când orice ţară normală ar fi revenit măcar la capacitatea maximă), cât şi din lipsa de interes în raportările SGTF (S-gene target failure, adica testele RT-PCR cu suspiciune mare de Omicron) “, a notat dr. Jurma pe pagina sa de Facebook.

Sărbătorile de iarnă, explică dr. Jurma, vor contribui la o creștere semnificativă a numărului de cazuri în viitorul apropiat. În plus, el a explicat că există posibilitatea ca Omicron să devină dominant în întreaga lume săptămâna viitoare.

ADVERTISEMENT
Tags: