News

Cum se pregătesc Moderna, Pfizer și J&J pentru varianta Omicron. Tulpina va ajunge și în România până în pragul Crăciunului

Varianta Omicron a virusului provoacă îngrijorări la scară mondială. Companiile farmaceutice analizează noua tulpină, în vreme ce statele iau măsuri restrictive.
29.11.2021 | 13:42
Cum se pregatesc Moderna Pfizer si JJ pentru varianta Omicron Tulpina va ajunge si in Romania pana in pragul Craciunului
ADVERTISEMENT

Varianta Omicron a virusului SARS-CoV-2 provoacă temeri la nivel mondial, după ce a fost identificată în urmă cu câteva zile de către experții din Africa de Sud.

În cursul zilei de vineri, OMS a desemnat-o ca fiind o variantă de îngrijorare, iar industria farmaceutică se pregătește pentru a găsi o soluție de a combate și această nouă tulpină.

ADVERTISEMENT

Marii jucători din piața vaccinurilor au început deja să lucreze la metode pentru ca Omicron să nu combată protecția oferită de seruri. Astfel, sunt testate doze mai mari de booster, se lucrează și la noi variante booster, care să anticipeze viitoare mutații, dar și la variante booster specifice pentru Omicron.

Compania Moderna are deja în lucru, încă de la începutul anului, o strategie complexă pentru a putea prezice noi variante de îngrijorare. Una dintre variantele de lucru este dublarea dozei booster de la 50 la 100 de micrograme. Compania studiază și două vaccinuri booster, create pentru a anticipa viitoare mutații, precum cele din varianta Omicron. Moderna vrea să își intensifice eforturile pentru a crea un booster ce ”lovește” direct în această nouă tulpină.

ADVERTISEMENT

Un vaccin nou împotriva Omicron, gata în doar 100 de zile

”Încă de la început am declarat că dorim să învingem pandemia și e imperativ să fim proactivi pe măsură ce virusul evoluează”, arată Stephane Bancel, CEO-ul Moderna. ”Mutațiile variantei Omicron sunt îngrijorătoare și, de câteva zile încoace, lucrăm cât de repede putem pentru a pune în aplicare strategia de lucru împotriva acestei variante.”

Pfizer și BioNTech sunt, momentan, în expectativă. Au nevoie de mai multe date despre Omicron, ce vor fi colectate timp de două săptămâni. Cu ajutorul acestor informații, companiile vor putea decide dacă vaccinul are nevoie de modificări pentru a-și păstra eficiența. Fiecare dintre companii susține că un vaccin dedicat acestei variante de virus poate fi realizat și gata de livrare în aproximativ 100 de zile.

ADVERTISEMENT

Și Johnson & Johnson a început testele pentru probarea eficacității serului său împotriva noii variante de virus.

Varianta Omicron a fost identificată și raportată către OMS pe 24 noiembrie. Datele preliminare despre această tulpină indică un risc crescut de reinfectare, din cauza numărului mare de mutații. Până nu demult, cazurile din Africa de Sud erau predominant ”marca” Delta, însă infecțiile Omciron au devenit din ce în ce mai frecvente în ultimele săptămâni.

ADVERTISEMENT

Mai îngrijorător este că această nouă variantă a virusului a fost deja identificată în mai multe colțuri ale lumii, dincolo de Africa. Omicron este deja în Australia, în Hong Kong, în Canada, în Germania dar și în Italia.

E doar o chestiune de timp până când noua tulpină va ajunge în România, asta dacă nu s-a întâmplat deja fără să fie identificată de autorități.

Cum se pregătește România pentru tulpina Omicron

Epidemiologul Octavian Jurma spune că ”probabilitatea că Omicron să ajungă în România cu ocazia sărbătorilor este de 100% și va fi identificată prin secvențiere probabil în luna decembrie, cel târziu în luna ianuarie.”

Acesta atrage atenția asupra riscului crescut pe care noua variantă îl poate prezenta persoanelor nevaccinate și spune că ”prin vaccinare putem transform catastrofa din valul 4 într-un triumf în fața valului 5.”

Și Raed Arafat, șeful DSU, a spus că noua tulpină a virusului ”va ajunge peste tot” și că ”singurul lucru care se face acum este întârzierea răspândirii și cumpărarea de timp până aflăm dacă răspunde la vaccin, nu răspunde la vaccin, dacă e mai ușoară, dacă impactul ei pe sănătate e mai grav.” Arafat îndeamnă oamenii să se vaccineze, deoarece serurile sunt eficiente împotriva tulpinilor care circulă în prezent. Arafat mai spune că ”va dura mult timp ca să ajungă această tulpină predominantă.”

În cursul zilei de duminică, guvernul a avut o ședință de urgență referitoare la măsurile ce se impun în pregătirea pentru noua tulpină. Românii ce vin din țările din sudul Africii vor intra direct în carantină și vor fi testați pentru depistarea noii tulpini. Statele intrate în zona roșie sunt, momentan, Botswana, Eswatini, Lesotho, Malawi, Mozambic, Namibia, Africa de Sud și Zimbabwe.

Primele informații ale OMS despre varianta Omicron arată că aceasta are un număr mare de mutații, unele contribuind la un risc crescut de reinfectare.

Organizația Mondială a Sănătății a recomandat statelor să nu ia măsuri drastice care să limiteze călătoria, însă asta n-a împiedicat mai multe țări să sporească controalele la granițe. OMS a salutat eforturile Africii de Sud, care a detectat noua tulpină. Cu toate acestea, răspunsul global i-a făcut pe medicii din țara africană să afirme că statul se află într-o poziție de paria după ce a făcut public anunțul, așa cum era normal.

ADVERTISEMENT