News

OMS, anunț îngrijorător! Al doilea val de COVID19 ar putea duce la reapariția focarelor în zone în care se credea că pericolul a trecut

27.05.2020 | 08:16
OMS anunt ingrijorator Al doilea val de COVID19 ar putea duce la reaparitia focarelor in zone in care se credea ca pericolul a trecut
ADVERTISEMENT

Bilanțul cazurilor de îmbolnăvire cu noul coronavirus a depășit deja pragul critic de 5.680.000 la nivel global și tinde să înregistreze noi creșteri pe zi ce trece, în condițiile în care majoritatea statelor afectate încep să relaxeze măsurile de distanțare socială. Cum nu avem încă un vaccin care să pună capăt pandemiei și este greu de crezut că îl vom avea în viitorul apropiat, Organizația Mondială a Sănătății susține că trebuie să ne așteptăm la un al doilea val de infecții.

OMS avertizează că focarele ar putea să reapară în zone în care se credea că pericolul a trecut

Vizate de acest avertisment sunt în special țările care, în opinia specialiștilor, au renunțat mult prea repede la restricții, impulsionați de faptul că numărul cazurilor este în scădere. OMS amintește, însă, că epidemiile apar adesea în valuri, ceea ce înseamnă că există riscul să ne trezim cu noi focare tocmai în zonele în care se credea că pericolul a fost depășit. Dacă un astfel de scenariu se va adeveri, vom avea parte de o nouă creștere accelerată a ratei de infectare.

ADVERTISEMENT

Trebuie să fim conştienţi de faptul că numărul cazurilor poate să crească în orice moment. Nu putem face presupuneri, doar pentru că îmbolnăvirile scad, că va continua acest trend şi că vom avea câteva luni pentru a ne pregăti pentru al doilea val. Este posibil să avem un al doilea vârf în timpul acestui prim val.

Drept urmare, cred că acum, statele din Europa, America de Nord, multe alte state din jurul lumii, din sud-estul Asiei, trebuie să continue să ia măsuri de sănătate publică și socială, de supraveghere, măsuri de sănătate publică, de testare și o strategie cuprinzătoare pentru a asigura că vom continua trendul descendent pentru nu a avea imediat un al doilea vârf”, a explicat Mike Ryan, director în cadrul Organizației Mondiale a Sănătății.

ADVERTISEMENT

OMS a suspendat testele clinice cu hidroxiclorochină ca tratament pentru COVID-19

Totodată, OMS a anunțat recent suspendarea, ca măsură de precauție, a testelor clinice cu hidroxiclorochină, posibil tratament pentru COVID-19, care se desfășurau cu parteneri din mai multe state afectate. Decizia vine ca urmare a studiului publicat de prestigioasa revistă medicală The Lancet, care arată că hidroxiclorochina este ineficientă, chiar periculoasă în cazul pacienților cu coronavirus.

De asemenea, ministrul francez al Sănătăţii, Olivier Veran, a anunţat că va solicita revizuirea folosirii hidroxiclorochinei pentru tratarea pacienţilor COVID-19. Această moleculă derivată din clorochina folosită la tratarea malariei a căpătat o notorietate sporită în contextul pandemiei, după ce profesorul francez specialist în boli infecţioase Didier Raoult a publicat două studii ce susţineau eficiența sa în tratarea bolnavilor.

ADVERTISEMENT

În cazul celor 96.000 de pacienţi care au făcut obiectul cercetării The Lancet, clorochina şi hidroxiclorochina nu şi-au dovedit eficacitatea împotriva COVID-19. Mai mult, această moleculă creşte riscul de aritmie cardiacă şi de deces.

Organizaţia Mondială a Sănătăţii (OMS) a inclus substanța activă pe lista sa cu tratamentele experimentale prioritare şi ea era testată în mai multe ţări europene în cadrul proiectului Discovery. De asemenea, compania farmaceutică franceză Sanofi a anunţat la începutul lunii aprilie distribuirea prin donaţie a 100 de milioane de doze de Plaquenil (medicament pe bază de hidroxiclorochină) către 50 de ţări.

ADVERTISEMENT

A atras, totuți, atenţia că medicamentul are efecte secundare serioase şi „testele clinice actuale sunt insuficiente pentru a trage concluzii asupra eficacităţii clinice şi siguranţei în utilizare”. Ministrul Sănătății, Nelu Tătaru, anunța în urmă cu o lună că urmează ca în România să se producă peste 2 milioane de doze de Plaquenil. Ulterior, directorul Antibiotice Iaşi, Ioan Nani, a afirmat că fabrica pe care o conduce poate produce 3,5 milioane de comprimate de hidroxiclorochină.

ADVERTISEMENT