News

OMS, anunț oficial: ”Covid-19 nu mai este o urgență de sănătate globală!”

OMS, anunț oficial: ”Covid-19 nu mai este o urgență de sănătate globală!”. Asta nu înseamnă, însă, că pandemia de Covid-19 s-a încheiat.
05.05.2023 | 20:21
OMS anunt oficial Covid19 nu mai este o urgenta de sanatate globala
OMS, anunț oficial: ”Covid-19 nu mai este o urgență”. Foto: Pixabay
ADVERTISEMENT

OMS, anunț oficial: ”Covid-19 nu mai este o urgență de sănătate globală!”. Asta nu înseamnă, însă, că pandemia de Covid-19 s-a încheiat, lucru subliniat de specialiștii în sănătate din cadrul Organizației Mondiale a Sănătății. Cert e că într-o ședință importantă, Comitetul de Urgență al Reglementărilor Internaționale de Sănătate al OMS a discutat acest subiect, al pandemiei.

OMS, anunț oficial: ”Covid-19 nu mai este o urgență”

Astfel, directorul general al OMS, Tedros Adhanom Ghebreyesus, a fost de acord că anunțul oficial de urgență de sănătate publică de interes internațional sau PHEIC ar trebui să se încheie. ”De mai bine de un an, pandemia a avut o tendință descendentă”, a declarat Tedros.

ADVERTISEMENT

”Covid-19 a lăsat și continuă să lase cicatrici adânci în lumea noastră. Aceste cicatrici trebuie să servească drept o reamintire permanentă a potențialului de apariție a unor noi viruși cu consecințe devastatoare. Una dintre cele mai mari tragedii ale Covid-19 este că nu trebuia să fie așa. Avem instrumentele și tehnologiile pentru a ne pregăti mai bine pentru pandemii, a le detecta mai devreme, a răspunde mai rapid și a comunica impactul lor. Dar, la nivel global, o lipsă de coordonare, o lipsă de echitate și lipsa de solidaritate au însemnat că acele instrumente nu au fost folosite atât de eficient pe cât ar fi putut fi”, a completat Tedros. ”Trebuie să ne promitem nouă, copiilor și nepoților noștri că nu vom mai face niciodată acele greșeli”, a concluzionat specialistul.

Cu toate acestea, Tedros Ghebreyesus a subliniat că asta nu înseamnă că pandemia s-a încheiat. ”Cu mare speranţă, declar că boala COVID-19 nu mai este urgenţă globală. Acest lucru nu înseamnă că s-a încheiat COVID-19 ca ameninţare globală de sănătate”, a declarat directorul general al Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii.

ADVERTISEMENT

Cert e că Organizația declarase că focarul de coronavirus este o urgență de sănătate publică de interes internațional în ianuarie 2020, cu aproximativ șase săptămâni înainte de a o caracteriza drept o pandemie. Protocolul PHEIC creează un acord între țări pentru a respecta recomandările OMS pentru gestionarea situației de urgență. Fiecare țară, la rândul său, își declară propria urgență de sănătate publică. Țările folosesc acest mecanism pentru a reorganiza resursele și a renunța la reguli pentru a ușura o criză.

Statele Unite ale Americii au anunțat că vor permite ca starea de urgență de sănătate publică cauzată Covid-19 să se încheie pe 11 mai. Covid-19 continuă să se răspândească, totuși, pentru că virusul evoluează și rămâne o amenințare globală pentru sănătate, dar la un nivel mai scăzut de îngrijorare, potrivit oficialilor OMS.

ADVERTISEMENT

”Există încă o amenințare pentru sănătatea publică și vedem cu toții că în fiecare zi în ceea ce privește evoluția acestui virus, în ceea ce privește prezența sa globală, evoluția sa continuă și vulnerabilitățile continue în comunitățile noastre, atât vulnerabilități sociale, cât și vulnerabilități legate de vârstă, vulnerabilități de protecție și multe alte lucruri”, a declarat și doctorul Mike Ryan, director executiv al Programului OMS pentru situații de urgență în sănătate.

”Așadar, ne așteptăm pe deplin ca acest virus să continue să se transmită, dar aceasta este istoria pandemiilor”, a completat Ryan. ”În majoritatea cazurilor, pandemiile se termină cu adevărat când începe următoarea pandemie. Știu că este un gând teribil, dar acesta este istoria pandemiilor”, a transmis Ryan.

ADVERTISEMENT

În același timp, doctorul Maria Van Kerkhove, responsabilul tehnic al OMS pe tema Covid-19 și șef al programului său privind bolile emergente, a declarat că faza de urgență a crizei Covid-19 s-a încheiat, dar boala este ”aici pentru a rămâne” și coronavirusul care provoacă boala nu va pleca degrabă.

”Deși nu suntem în regim de criză, nu putem lăsa garda jos”, a spus Van Kerkhove. ”Din punct de vedere epidemiologic, acest virus va continua să provoace valuri. Ceea ce sperăm este că avem instrumentele la locul lor pentru a ne asigura că valurile viitoare nu duc la boli mai severe, nu duc la valuri de decese și putem face asta cu instrumentele pe care le avem la îndemână. Trebuie doar să ne asigurăm că urmărim virusul pentru că va continua să evolueze”, a concluzionat specialistul.

La nivel mondial au fost confirmate 765 de milioane de cazuri de Covid-19 de la începutul pandemiei, potrivit datelor OMS, în timp ce aproape 7 milioane de oameni au murit. Europa a avut cele mai multe cazuri confirmate în general, dar SUA au raportat cele mai multe decese. Aproximativ 1 din 6 decese au avut loc în SUA, conform CNN.

ADVERTISEMENT
Gigi Becali: „Mi-a zis ginerele meu: «Băi tată, a venit un evreu și...
Gigi Becali: „Mi-a zis ginerele meu: «Băi tată, a venit un evreu și a cumpărat 10 case». L-am întrebat: «Cum a cumpărat atâtea?», și el mi-a spus așa”
Fanii lui Tottenham s-au convins rapid de Radu Drăgușin și au transmis un...
Fanii lui Tottenham s-au convins rapid de Radu Drăgușin și au transmis un mesaj clar: "Eliberați Dragonul!"
Câți bani va primi Ioan Mohanu, după ce statul i-a luat casa și...
Câți bani va primi Ioan Mohanu, după ce statul i-a luat casa și grădina ca să facă autostradă. „Ce pot să fac la 80 de ani?”
Verișoara lui Casillas, despre aventurile cu fotbaliști: „Se spune că am fost cu...
Verișoara lui Casillas, despre aventurile cu fotbaliști: „Se spune că am fost cu jumătate de echipă a lui Real Madrid”
Un cunoscut lanț de magazine cosmetice, prezent și în România, intră în insolvență:...
Un cunoscut lanț de magazine cosmetice, prezent și în România, intră în insolvență: nu se mai știe cine este proprietarul
ANM a actualizat prognoza meteo pe patru săptămâni. Posibil să înregistrăm cel mai...
ANM a actualizat prognoza meteo pe patru săptămâni. Posibil să înregistrăm cel mai călduros februarie din istorie
Pilotul rus care a dezertat în Ucraina cu tot cu elicopterul său a...
Pilotul rus care a dezertat în Ucraina cu tot cu elicopterul său a fost găsit mort în Spania
Taxa de protecție la „licitație”, model de șpagă „brevetat” de inspectoare ITM din...
Taxa de protecție la „licitație”, model de șpagă „brevetat” de inspectoare ITM din Bihor. Cum au fost date în vileag
Horoscop lunar 19 februarie - 20 martie 2024, cu Neti Sandu. Soarele intră...
Horoscop lunar 19 februarie - 20 martie 2024, cu Neti Sandu. Soarele intră în Pești și obligă zodiile să fie mai serioase
Doliu în fotbalul mondial. A murit unul dintre cei mai mari fotbaliști din...
Doliu în fotbalul mondial. A murit unul dintre cei mai mari fotbaliști din istorie. El a adus titlul mondial pentru Germania
O nouă moarte suspectă în Rusia. Era un personaj important
O nouă moarte suspectă în Rusia. Era un personaj important
Vedeta de la noi care a fost filmată în timp ce făcea amor!...
Vedeta de la noi care a fost filmată în timp ce făcea amor! Imaginile au ajuns virale: „Nu cred că e ceva rușinos...”
Ce s-a apucat să facă Oana Lis pentru bani. Are nevoie doar de...
Ce s-a apucat să facă Oana Lis pentru bani. Are nevoie doar de un laptop și lucrează de acasă. Pe Viorel nu-l deranjează deloc! ''Așa este moda, îmi place, m-a prins''
Accidentul de maşină care ascundea o crimă planificată. Cum a descoperit poliţia totul...
Accidentul de maşină care ascundea o crimă planificată. Cum a descoperit poliţia totul şi ce condamnare a primit bărbatul acuzat că a ucis-o pe fosta lui soţie
Secretul pentru cea mai bună ciorbă de cartofi. Ce ingredient neașteptat trebuie să...
Secretul pentru cea mai bună ciorbă de cartofi. Ce ingredient neașteptat trebuie să pui pentru a-ți ieși ca la restaurant