News

OMS, anunț oficial despre finalul pandemiei COVID. Când ar putea să dispară coronavirusul

Organizația Mondială a Sănătății a explicat ce se întâmplă cu pandemia de coronavirus. Am putea avea un sfârșit în viitorul apropiat
15.09.2022 | 14:02
OMS anunt oficial despre finalul pandemiei COVID Cand ar putea sa dispara coronavirusul
Ce a spus OMS despre finalul pandemiei. Sursa foto - hepta.ro
ADVERTISEMENT

Sfârșitul pandemiei de COVID-19 este „în vizor”. Cel puțin, acesta a fost anunțul făcut de reprezentanții Organizației Mondiale a Sănătății. Statisticile oficiale arată că decesele săptămânale cauzate de virus în întreaga lume au ajuns la cel mai scăzut nivel din martie 2020.

Ce a anunțat OMS despre COVID-19

Mai exact, cifra săptămânală a deceselor la nivel mondial la 5 septembrie 2022 a fost de 11.118, ceea ce înseamnă un ecart uriaș față de ce se petrecea, de exemplu, în luna martie a anului 2020 atunci când Marea Britanie a intrat în primul blocaj național.

ADVERTISEMENT

De asemenea, OMS a estimat că 19,8 milioane de decese au fost evitate în 2021 datorită administrării vaccinurilor COVID-19 și că au fost administrate 12 miliarde de doze în întreaga lume.

Cu toate acestea, reprezentanții instituției au ținut să tragă și un semnal de alarmă. Astfel, coronavirusul reprezintă încă o „urgență globală acută”. OMS a mai subliniat că în primele opt luni ale anului 2022, mai mult de 1 milion de oameni au murit din cauza virusului.

ADVERTISEMENT

„Nu am fost niciodată într-o poziție mai bună pentru a pune capăt pandemiei – nu suntem încă acolo, dar sfârșitul este în vedere. O alergătoare de maraton nu se oprește când iese la vedere linia de sosire, aleargă mai greu, cu toată energia care i-a mai rămas. Așa trebuie și noi.

Putem vedea linia de sosire, suntem într-o poziție câștigătoare. Dar acum este cel mai prost moment să nu mai alergi. Acum este momentul să alergăm mai mult și să ne asigurăm că trecem linia și să culegem roadele muncii noastre grele”, a punctat directorul general al organismului internațional de sănătate, doctorul Tedros Adhanom Ghebreyesus

ADVERTISEMENT

„Dacă nu profităm de această oportunitate acum, riscăm mai multe variante, mai multe decese, mai multe perturbări și mai multă incertitudine. Deci, să profităm de această oportunitate”, a mai punctat medicul.

În același timp, OMS a lansat mai multe acțiuni cheie pe care trebuie să le întreprindă toate guvernele. Acestea cuprind îndrumări privind testarea, vaccinarea, cele mai bune practici în gestionarea bolii, menținerea măsurilor de control al infecțiilor în unitățile sanitare, prevenirea răspândirii dezinformării și implicarea comunității.

ADVERTISEMENT