News

OMS anunță un ”risc biologic major” în Sudan. Luptătorii au ocupat un laborator cu virusuri periculoase

OMS avertizează asupra unui ”risc biologic major” în Sudan, după ce luptătorii au ocupat un laborator cu virusuri periculoase.
25.04.2023 | 23:56
OMS anunta un risc biologic major in Sudan Luptatorii au ocupat un laborator cu virusuri periculoase
Risc biologic major în Sudan, anunță OMS. Laborator cu virusuri periculoase, în mâinile combatanților. Sursa foto: hepta.ro / colaj Fanatik
ADVERTISEMENT

OMS anunță un ”risc biologic major” în Sudan, după ce una dintre forțele beligerante a ocupat un laborator cu virusuri periculoase. Situația în țara din Africa, confruntată cu o lovitură de stat, continuă să fie una extrem de complicată.

Risc biologic major în Sudan, anunță OMS. Laborator cu virusuri periculoase, în mâinile combatanților

În Sudan, unul dintre cele mai mari state din Africa, luptele continuă cu intensitate, în ciuda apelurilor internaționale la încetarea focului. Organizația Mondială a Sănătății a anunțat, în debutul săptămânii, că de la declanșarea luptelor au murit 413 oameni, iar 3.551 au fost răniți.

ADVERTISEMENT

Situația în zonă ar putea să devină una și mai gravă. Problemele de aici ar putea avea un impact la nivel global. Aceeași Organizație Mondială a Sănătății (OMS) anunță că, recent, laboratorul național de sănătate din Sudan a fost ocupat de combatanți.

În acest spațiu sunt ținute mostre de virusuri de holeră, pojar și poliomielită. Cei de la OMS spun că personalul medical a fost dat afară din laborator. În prezent, nu mai există specialiști care să aibă grijă de mostrele folosite pentru dezvoltarea vaccinurilor.

ADVERTISEMENT

Există un risc biologic uriaș asociat cu ocuparea laboratorului de sănătate publică din Khartoum de către una dintre părțile combatante”, a spus Nima Saeed Abid, reprezentantul OMS din Sudan.

Acesta a mai adăugat că ”este extrem de periculos pentru că avem specimene de poliomielită în laborator, avem specimene de pojar, avem specimene de holeră în laborator”, potrivit CNN.

ADVERTISEMENT

Probleme și cu rezervele de sânge din laboratoarele sudaneze

OMS mai punctează că tehnicienii instruiți nu mai au acces la laborator. În aceste condiții, nu se mai pot manevra cum este indicat materialele biologice. Acestea sunt depozitate în laborator în scopuri medicale.

În plus, directorul laboratorului a mai precizat că există și riscul ca rezerva de sânge ținută în laborator să fie compromisă din cauza penelor de curent. Acestea sunt frecvente în ultimele zile din cauza conflictelor armate.

ADVERTISEMENT

O sursa medicală din Sudan a declarat pentru CNN că ”pericolul constă în izbucnirea oricărei confruntări armate în laborator. Asta va transforma laboratorul într-o bombă biologică”.

Este necesară o intervenție internațională urgentă și rapidă pentru a restabili energia electrică și pentru a proteja laboratorul de orice confruntare armată. În acest moment, ne confruntăm cu un pericol biologic real”, a adăugat sursa locală.

ADVERTISEMENT