Organizația Mondială a Sănătății (OMS) a cerut Chinei să împărtășească datele privind originile coronavirusului Covd-19, la cinci ani după ce microbul care a devastat lumea a fost detectat pentru prima dată în orașul chinez Wuhan.
„Continuăm să solicităm Chinei să împărtășească datele și accesul la ele, astfel încât să putem înțelege originile Covid-19. Acesta este un imperativ moral și științific”, a declarat luni OMS într-un comunicat
„Fără transparență, partajare și cooperare între țări, lumea nu poate preveni și pregăti în mod adecvat viitoarele epidemii și pandemii”, a adăugat Organizația, scrie Politico.
Majoritatea oamenilor de știință cred că virusul a trecut de la animale la oameni. În 2021, o echipă condusă de OMS s-a deplasat la Wuhan și a declarat că virusul a fost probabil transmis de la lilieci la oameni prin intermediul unui alt animal, dar a adăugat că sunt necesare mai multe cercetări.
Dar anul trecut, directorul FBI, Christopher Wray, a declarat că agenția sa a evaluat că „cel mai probabil un potențial incident de laborator” în Wuhan a condus la pandemie, susținând controversata teorie a „scurgerii din laborator” – deși serviciile de informații americane nu au găsit dovezi directe care să susțină acest lucru. China a declarat la momentul respectiv că afirmația nu avea „nici un fel de credibilitate”.
Originea virusului a fost, de asemenea, o problemă controversată din punct de vedere politic în SUA, după ce o subcomisie a Congresului condusă de republicani a concluzionat la începutul acestei luni că, în urma unei anchete de doi ani asupra epidemiei, virusul provine dintr-un laborator chinez.
Democrații din comisie au publicat propriul lor raport, susținând că ancheta „nu a reușit să găsească originile virusului sau să avanseze în înțelegerea noastră a modului în care a apărut noul coronavirus”.
Beijingul a ripostat marți la comentariile OMS, afirmând că a împărtășit informații cu privire la Covid „fără nicio reținere”. „În ceea ce privește problema trasabilității Covid-19, China a împărtășit cele mai multe date și rezultate de cercetare și a adus cea mai mare contribuție la cercetarea globală privind trasabilitatea”, a declarat Mao Ning, purtător de cuvânt al Ministerului Afacerilor Externe.
„Experții internaționali ai OMS au declarat în repetate rânduri că, în timpul vizitei lor în China, au mers în toate locurile în care doreau să meargă și au întâlnit toți oamenii pe care doreau să îi vadă”, a adăugat Mao. Beijingul a afirmat că nu mai sunt necesare vizite suplimentare și că ele trebuie făcute în alte părți.
China a intrat în lockdown în ianuarie 2020, iar țările din întreaga lume i-au urmat rapid exemplul pentru a limita răspândirea virusului. Școlile au fost închise, personalul a fost sfătuit să lucreze de acasă, zborurile au fost anulate, a fost introdusă purtarea obligatorie a măștii de protecție și oamenii au fost îndemnați să rămână în casă, în timp ce virusul, care a ucis 40.000 de oameni pe lună în Europa la apogeul infecției, a luat amploare în întreaga lume.
În 2023, datele genetice colectate de la o piață de alimente vii din Wuhan au fost încărcate de oamenii de știință chinezi într-o bază de date internațională, care a asociat Covid-19 cu câinii enot. O echipă de cercetători internaționali a declarat că aceștia erau „cele mai probabile conducte” ale bolii.
Cu toate acestea, China a fost criticată pentru abordarea sa privind comunicarea referitoare la epidemie, înăbușind raportarea internă și impunând controale asupra cercetării științifice privind originile virusului. De asemenea, China a blocat inițial intrarea echipei OMS în 2021 și a controlat strict vizita după ce i s-a permis să continue. Oficialii chinezi au sugerat, de asemenea, că boala ar fi putut proveni din străinătate.
Potrivit OMS, peste 7 milioane de persoane au murit din cauza Covid, în timp ce peste 760 de milioane de cazuri au fost înregistrate în întreaga lume. În mai 2023, aceasta a declarat că Covid-19 nu mai reprezintă o urgență de sănătate publică.