News

OMS, compensații pentru persoanele cu reacții adverse grave la vaccinurile anti-Covid

22.02.2021 | 22:35
OMS compensatii pentru persoanele cu reactii adverse grave la vaccinurile antiCovid
ADVERTISEMENT

Organizația Mondială a Sănătății (OMS) anunță lansarea unui program de acordare de compensații pentru persoanele care au suferit reacții adverse grave la vaccinurile anti-Covid apărute pe piață la nivel mondial.

Acest program vizează persoanele care au primit un vaccin prin platforma Covax, creată de OMS şi de alte entităţi pentru a garanta un acces echitabil la aceste tratamente în ţările cu venituri medii şi mici.

ADVERTISEMENT

Acest plan, despre care Organizația a spus că este primul și singurul mecanism de compensare a leziunilor vaccinale care funcționează la scară internațională, va oferi persoanelor eligibile ”un proces rapid, echitabil, robust și transparent”, a spus OMS într-un comunicat prezentat de Reuters.

OMS, compensații pentru persoanele cu reacții adverse grave la vaccinurile anti-Covid

OMS vine în sprijinul persoanelor care au suferit reacții adverse grave la vaccinurile contra Covid-19. Este vorba despre un nou program care ar urma să fie valabil pentru persoanele din cele mai sărace țări ale lumii.

ADVERTISEMENT

Potrivit sursei citate, Organizația Mondială a Sănătății a anunțat luni un program prin care o persoană care a fost vaccinată anti-Covid din grupul celor 92 de ţări cele mai sărace ale lumii, şi care a suferit efecte adverse grave, să poată fi astfel compensată.

Acesta nou program vizează persoanele care au primit un vaccin prin platforma Covax, creată de OMS şi de alte entităţi pentru a garanta un acces echitabil la aceste tratamente în ţările cu venituri medii şi mici.

ADVERTISEMENT

Toate vaccinurile distribuite ca parte a acestui program au trecut etapele proprii de dezvoltare ale unui vaccin care îi garantează eficienţa, securitatea şi calitatea. Totuşi, toate aceste medicamente, inclusiv vaccinurile care au fost aprobate ca uz general, pot provoca în cazuri rare efecte adverse grave, a anunţat OMS într-un comunicat.

Cine sunt cei vizați de compensații

Planul pus la cale de OMS, aflat în discuție de câteva luni, este conceput pentru a acoperi efectele secundare grave legate de orice vaccinuri distribuite Covax până la 30 iunie 2022, către economiile eligibile ale ”Covax Advance Market Commitment” (AMC): un grup de 92 de state mai sărace care include majoritatea țărilor africane și din Asia de Sud-Est.

ADVERTISEMENT

Programul va fi finanțat inițial din bugetul donatorilor către AMC ca o taxă suplimentară pentru toate dozele de vaccinuri Covid-19 distribuite prin COVAX. Cererile pot fi făcute printr-un portal la www.covaxclaims.com începând cu 31 martie 2021, a anunțat OMS.

După aplicarea acestui mecanism de ajutor, persoanele afectate nu vor fi nevoite să recurgă la tribunale şi să iniţieze procese ce pot fi lungi şi costisitoare.

Covax, platforma de partajare a vaccinului concepută pentru a asigura un acces echitabil la vaccinurile împotriva Covid-19 a declarat că își propune să livreze 1,8 miliarde de doze țărilor mai sărace în 2021 și speră să îndeplinească ofertele de aprovizionare pentru cele mai înstărite în a doua jumătate a anului.

Cele 1,8 miliarde de doze vor fi furnizate printr-un angajament de piață avansat (AMC) către 92 de țări eligibile și vor corespunde unei acoperiri de aproximativ 27% a populațiilor din aceste țări.

ADVERTISEMENT