News

OMS: ”Europa a redevenit epicentrul pandemiei. Până în februarie am putea să asistăm la încă o jumătate de milion de decese ”

Organizația Mondială a Sănătății (OMS) trage un semnal de alarmă referitor la evoluția pandemiei în Europa. Situația începe să se înrăutățească.
05.11.2021 | 07:34
OMS Europa a redevenit epicentrul pandemiei Pana in februarie am putea sa asistam la inca o jumatate de milion de decese
ADVERTISEMENT

Hans Kluge, directorul OMS Europa, spune despre continent că a redevenit ”epicentrul pandemiei” și sunt temeri cum că până în februarie 2022 ar putea deceda din cauza coronavirusului încă o jumătate de milion de persoane.

Hans Kluge a venit cu un astfel de verdict sumbru, după ce în mai multe țări din Europa valul patru al pandemiei a început să se înăsprească. Nu doar țara noastră este grav afectată ci și altele, precum Germania care a avut joi cel mai mare număr de cazuri noi zilnice de la apariția SARS-COV2.

ADVERTISEMENT

Directorul OMS Europa: ”Rata actuală de transmitere din cele 53 de ţări este foarte preocupantă”

”Suntem, din nou, epicentrul pandemiei. Rata actuală de transmitere din cele 53 de ţări din regiunea europeană este foarte preocupantă (…)

Dacă rămânem pe această traiectorie, am putea să asistăm la încă o jumătate de milion de decese cauzate de COVID-19 în această regiune până în februarie”, a comunicat Hans Kluge înttr-o conferință de presă, citat de BBC.

ADVERTISEMENT

OMS: ”Rată mică de vaccinare anti-Covid în Balcani și estul Europei”

Liderul OMS Europa a explicat că de vină pentru acest punct critic al continentului sunt doi factori: rata scăzută de vaccinare anti-Covid din unele țări și relaxarea unor măsuri restrictive.

”Ne aflăm într-un alt punct critic al reapariției pandemiei, relaxarea măsurilor Covid-19 și lipsa acoperirii vaccinale în Balcani și spre estul continentului.

ADVERTISEMENT

Ratele de spitalizare în țările cu absorbție scăzută de vaccin sunt semnificativ mai mari și cresc mai rapid decât în ​​cele cu absorbție mai mare”, a mai adăugat directorul OMS Europa.

Hans Kluge a îndemnat, de asemenea, la respectarea în continuare a restricțiilor, pentru că doar în acest mod pandemia ar putea fi combătută sau ținută sub control.

ADVERTISEMENT

”Testele, aplicaţiile de urmărire a cazurilor-contact, ventilarea spaţiilor închise şi distanţarea fizică vor continua să facă parte din arsenalul nostru de apărare, alături de vaccinarea rapidă, corectă şi generalizată pentru fiecare persoană eligibilă.

Prognoze fiabile arată că dacă reuşim să ajungem la o rată de utilizare de 95% a măştii sanitare în Europa şi Asia Centrală, vom putea să salvăm până la 188.000 de vieţi din acele 500.000 de vieţi pe care riscăm să le pierdem până în februarie 2022”,  a mai transmis Hans Kluge.

În urmă cu câteva zile, și Comitetul de Urgenţă al OMS avertiza că epidemia nu este aproape de punctul finalizării, așa cum mulți au sperat.

”Deşi au fost realizate progrese graţie unei utilizări sporite a vaccinurilor împotriva COVID-19 şi a tratamentelor, analiza situaţiei din prezent şi a modelelor de prognoză indică faptul că pandemia este departe de a se fi terminat.

În unanimitate că pandemia constituie încă un eveniment extraordinar care afectează în continuare sănătatea populaţiilor din lumea întreagă, prezintă un risc de propagare internaţională şi de perturbare a traficului internaţional şi necesită un răspuns internaţional coordonat”, a spus Didier Houssin, directprul Comitetului de Urgență al OMS.

ADVERTISEMENT
Tags: